Συνταγή για λαχταριστή μανιταρόπιτα με τυριά, χωρίς φύλλο
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι πίτα χωρίς φύλλο και αρωματική γέμιση; Η απάντηση είναι κανείς!
Οι πίτες είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά, κάθε εποχή του χρόνου, και τις απολαμβάνουμε τόσο με αλμυρή γέμιση όσο και με γλυκιά. Από τις αγαπημένες μας πίτες είναι με μανιτάρια και τυρί, η οποία είναι ιδανική για πρωινό, για ορεκτικό στο μεσημεριανό τραπέζι, ακόμα και για σνακ στην παραλία.
Η σεφ Ντίνα Νικολάου αποκαλύπτει την συνταγή της για λαχταριστή μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο με τυριά και θέλει 45 λεπτά για να είναι έτοιμη στο πιάτο σου! Είναι ελαφριά, με υπέροχη γεύση που λιώνει (κυριολεκτικά) στο στόμα. Το αποτέλεσμα είναι θεϊκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Ας την δούμε:
ΥΛΙΚΑ
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα του ταψιού
- 500 γρ. (1 σκαφάκι) άσπρα φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε λεπτά φετάκια
- 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, σε λεπτές ροδέλες
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα για την πίτα + 1 αυγό επιπλέον, για το τελείωμα
- ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) φρέσκο γάλα για την πίτα + 3 – 4 κουτ. σούπας επιπλέον, για το τελείωμα
- 2 κεσεδάκια (400 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
- 250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- 1 κοφτή κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 500 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
- 300 γρ. κασέρι, όχι πικάντικο, τριμμένο
- ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tip: Αν σας αρέσουν τα διάφορα μανιτάρια (πορτομπέλο, πλευρώτους κ.λπ.) μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να στεγνώσουν καλά στο σοτάρισμα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρω τα μανιτάρια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα 4 αυγά, το 1/2 φλιτζάνι γάλα και το γιαούρτι και τα χτυπάω καλά με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτω το σιμιγδάλι πασπαλιστά, ανακατεύοντας ασταμάτητα και στη συνέχεια ρίχνω το μπέικιν πάουντερ, πασπαλιστά κι αυτό, και ανακατεύω πάλι. Τέλος, προσθέτω τα σοταρισμένα υλικά, τη φέτα, το κασέρι, τον άνηθο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι –δεν ρίχνω αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη πικάντικη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ένα μέτριο πυρίμαχο και βαθύ ταψί και αδειάζω εκεί το μείγμα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τις 3 – 4 κουτ. επιπλέον γάλα καθώς και το επιπλέον αυγό και τα χτυπάμε καλά. Περιχύνω την πίτα με το μείγμα αυτό και την ψήνω για 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρω χλιαρή.
Tην συνταγή πήραμε από το σάιτ της Ντίνας Νικολάου.
- Προηγούμενο Γρεβενά: Ιστορικές μνήμες της 17ης Αυγούστου στην Ελλάδα και στον κόσμο
- Επόμενο Πότε η εφορία διαγράφει και επιστρέφει πρόστιμα