Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Ρ/Σ ‘’ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 24/7’’ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού
Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπροσώπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον Ρ/Σ ‘’ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 24/7’’ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
ΣΠΑΝΟΥ: Ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καλή σας ημέρα κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, κυρία Σπανού. Καλημέρα, κύριε Σκουρή.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ. Κόκκινο χτύπησε η πόλωση χθες. Έτσι θα πάμε στις εκλογές, με τέτοιου είδους αντιπαράθεση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Έγινε μια συζήτηση για την οικονομία, η οποία, προφανώς, επεκτάθηκε σε άλλα ζητήματα. Νομίζω ότι διαφάνηκαν οι διαχωριστικές γραμμές και στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης –αν θέλετε- της διαφθοράς και της διαπλοκής. Και σε αυτά τα ζητήματα, όπως καταλαβαίνετε, οι συγκρούσεις είναι έντονες, η αντιπαράθεση είναι έντονη. Βεβαίως, νομίζω ότι όποιος παρακολούθησε αναλυτικά τη συζήτηση, πέραν της σφοδρότητας της σύγκρουσης, νομίζω ότι άκουσε και πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα, ιδιαιτέρως από τη μεριά του Πρωθυπουργού. Επομένως, εκτιμώ ότι είναι καλό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, αναδεικνύονται τα πολιτικά ζητήματα και οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, βεβαίως, πολλές φορές όταν τα πολιτικά σχέδια είναι τόσο αντίθετα, όταν είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, θα υπάρχει και πόλωση, θα υπάρχει και σύγκρουση, θα υπάρχει και ανέβασμα των τόνων. Άλλα είναι τα προβλήματα της δημοκρατίας, κύριε Σκουρή, δεν είναι η έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Τα προβλήματα της δημοκρατίας έχουν να κάνουν με την αδιαφάνεια, έχουν να κάνουν με την υπόθαλψη ακροδεξιών πρακτικών, φασιστικών ομάδων. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της δημοκρατίας και όχι η έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.
ΣΠΑΝΟΥ: Πρώτα-πρώτα, όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή συζήτηση, αποκλείεται να έβγαλε άκρη σε σχέση με το μέτρο μείωση των συντάξεων το 2019. Δηλαδή, η αντιπολίτευση…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;
ΣΠΑΝΟΥ: Θα σας πω. Γιατί η αντιπολίτευση καταθέτει προτάσεις, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΝΔ, να κυρώσετε τώρα το μέτρο. Εσείς, που έχετε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, δεν κάνετε κάτι. Άρα, τι θα γίνει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το μέτρο των συντάξεων, νομίζω ότι όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή συζήτηση, αντιθέτως έβγαλε πολλά συμπεράσματα και χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι αναδείχθηκε η υποκριτική στάση της ΝΔ, η οποία, εδώ και 4 ημέρες, μας εξηγούσε για ποιο λόγο είναι αδύνατο να μην εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, για ποιο λόγο αποτελεί νομική δέσμευση και υποχρέωση της χώρας μας, ποιοι είναι, εν πάση περιπτώσει, οι παράγοντες εκείνοι που θα απαγόρευαν στην ελληνική κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, να επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου την 1η Ιανουαρίου 2019. Η ΝΔ έχει έναν και μόνο έναν λόγο να θεωρεί ότι είναι απαγορευτικό για την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου. Έχει να κάνει με την προεκλογική της καμπάνια και την αποσταθεροποίηση του πολιτικού της σχεδίου και του πολιτικού της αφηγήματος, σύμφωνα με το οποίο δεν έχουμε έξοδο από το μνημόνιο, αλλά αντιθέτως έχουμε υπογράψει την παραμονή της χώρας και εισερχόμαστε σε μια τέταρτη μνημονιακή περίοδο. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά ειδικά την τροπολογία, νομίζω ότι η ΝΔ παίζει εν ου παικτοίς και ότι παίρνει πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι πολιτικά άσφαιρες. Η συζήτηση αυτή θα γίνει όταν έχουμε τα τελικά, εν πάση περιπτώσει, αποτελέσματα, δημοσιονομικά αποτελέσματα, για το 2018 και…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στο τέλος του έτους, δηλαδή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και πιο σαφείς και συγκεκριμένες προβλέψεις για τη δημοσιονομική πορεία του 2019. Επομένως, ας μην αγχώνεται ο κύριος Μητσοτάκης, ας μην προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο τέλος και όχι το ποιος θα κάνει τζάμπα μαγκιές, πέρα και έξω από τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο ΣΕΒ, πάντως, χθες τάχθηκε υπέρ της περικοπής των συντάξεων και είπε ότι αν δεν τις περικόψετε, θα στείλετε λάθος μήνυμα στις αγορές. Και μάλιστα σημείωσε πως αν υιοθετηθούν οι δεσμεύσεις για περικοπές των συντάξεων και αφορολόγητου ορίου του 2019 και του 2020, δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΕΒ έχει μία πολιτική θέση ακραία, ακόμη πιο ακραία και από τη θέση που είχε πάρει, κατά τη διάρκεια της 2ης αξιολόγησης, το ΔΝΤ. Δεν θα ρωτήσουμε τον ΣΕΒ για τη δημοσιονομική πολιτική, την οποία θα ασκήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο ΣΕΒ μπορεί να λέει τη γνώμη του στο πλαίσιο της υπεράσπισης των δικών του συμφερόντων και των συμφερόντων των μελών του. Ωστόσο, νομίζω ότι δεν έχει κάνει κάποια ειδική έρευνα, σε σχέση με το τι λένε οι αγορές. Οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές, με τους οποίους μιλάμε εμείς, αναγνωρίζουν και μάλιστα υπερθεματίζουν ως προς το γεγονός ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικά αχρείαστο και επίσης θεωρούν ότι δεν είναι απίθανο να δημιουργήσει και περιορισμούς στην τάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι ο ΣΕΒ, για άλλη μια φορά, τοποθετείται περισσότερο πολιτικά και περισσότερο με άξονα τα ειδικά συμφέροντα, τα οποία θέλει να υπερασπίζεται και όχι με βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτό, εξάλλου, δεν είναι και δική του δουλειά. Είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να διαβάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας και αναλόγως να δρα πάντοτε με άξονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η οποία, όπως καταλαβαίνετε και όπως είναι αυτονόητο, δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με τα μέλη του ΣΕΒ.
ΣΠΑΝΟΥ: Στο θέμα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί επανέρχεστε διαρκώς; Αφού έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάμε για κανένα φορολογικό έλεγχο. Δεν είναι ο φορολογικός έλεγχος το πρόβλημα. Κατ’ αρχάς, δεν είναι ζήτημα της συζύγου του κυρίου Μητσοτάκη, διότι ο κύριος Μητσοτάκης επιλέγει πάρα πολλές φορές να αυτοθυματοποιηθεί, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, να επιχειρηματολογήσει ότι δήθεν του γίνεται προσωπική επίθεση ή επίθεση που αφορά στην ιδιωτική του σφαίρα. Αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζει ο κύριος Μητσοτάκης είναι ότι δεν είναι αυτοκράτορας, είναι δημόσιο πρόσωπο, με τη στενή, τη νομική έννοια του όρου, σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγό του, η οποία επίσης είναι δημόσιο πρόσωπο, καθώς είναι σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι αυτοκράτειρα. Με αυτή την έννοια, τα οικονομικά της στοιχεία και η πιθανότητα ή η είδηση μάλλον ότι έχει χρηματοδοτηθεί η εταιρεία της από off shore συγκεκριμένου επιχειρηματία -τον οποίο δεν έχει κατονομάσει ο κύριος Μητσοτάκης- με 850 χιλιάδες ευρώ, η οποία off shore χρηματοδότησε επίσης με 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Δεν συνιστά ζήτημα το οποίο ανάγεται στην προσωπική, ιδιωτική σφαίρα του κυρίου Μητσοτάκη και της κυρίας Μητσοτάκη. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την πολιτική ζωή, τη δημόσια ζωή -και το ξαναλέω με τη στενή έννοια του όρου. Το ΣτΕ έχει τοποθετηθεί σε όλα αυτά τα ζητήματα και έχει πει ότι τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και όλα τα πρόσωπα που συνδέονται στενά συγγενικά μαζί τους, πρέπει και υποχρεούνται να έχουν πολύ μεγαλύτερη νομική ανοχή στον έλεγχο και στην κριτική που τους ασκείται, σε ό,τι αφορά ζητήματα που για άλλους ανθρώπους θα ανάγονταν ακριβώς στην ιδιωτική, προσωπική σφαίρα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τα αντίμετρα θα τα εφαρμόσετε… που προβλέπονται το 2019 και το 2020, ανεξαρτήτως…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, όλα αυτά σας είπα ότι εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Εφόσον υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση το 3,5% του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα ληφθούν και επεκτατικά μέτρα. Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι για το 2019 υπάρχει ένας χώρος περίπου 800 εκατομμυρίων. Από αυτά περίπου τα 700-750, αναλόγως με τις προβλέψεις που θα κάνει στον προϋπολογισμό του 2019 το υπουργείο Οικονομικών, θα κατευθυνθούν σε φοροελαφρύνσεις. Αν υπάρξει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος, είναι απολύτως δεδομένο ότι θα ληφθούν και μέτρα επεκτατικής πολιτικής, επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή, αύξηση των δαπανών, που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να αφορούν και το πεδίο των αντιμέτρων.
ΣΠΑΝΟΥ: Η ανακοίνωση που έκανε χθες ο κ. Ζάεφ με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, επηρεάζει την εσωτερική πολιτική κατάσταση με κάποιον τρόπο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΓΔΜ με βάση τα οριζόμενα στη συμφωνία έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το δημοψήφισμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, έτσι ώστε να τροποποιηθεί η συνταγματική ονομασία και από Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως είναι σήμερα, να γίνει Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά την ίδια στιγμή να γίνονται και παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, ώστε να αφαιρεθούν διατάξεις που θα μπορούσαν να εξυπονοούν αλυτρωτισμούς, όπως επίσης ορίζεται μέσα στη συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει. Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, εγώ δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αν ο κ. Ζάεφ λέει ότι θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω. Το αντίθετο. Εύχομαι, μάλιστα, όλη η διαδικασία, έτσι όπως προβλέπεται να έχει θετική έκβαση και για τον ίδιο, αλλά και για τη συμφωνία και για τις σχέσεις των δύο χωρών. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την υποχρέωση να φέρει στη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να την κυρώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και ως προς αυτό, νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί μια πλειοψηφία, αυτή τη στιγμή, την οποία έχουμε στόχο ως ελληνική κυβέρνηση να διευρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Και είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, υπάρχουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι θα τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και ανεξαρτήτως των κομματικών τοποθετήσεων θα είναι θετικοί ως προς την κύρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, δεν νομίζω σε καμία περίπτωση ότι επηρεάζει κατά κανένα τρόπο την κυβερνητική πορεία η όλη διαδικασία.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν από λίγο, ο κ. Σγουρίδης, με θεσμικό ρόλο, είναι γραμματέας των ΑΝΕΛ, δήλωσε στον σταθμό μας ότι, εφόσον δεν υπάρχει κύρωση με 180, είναι προϋπόθεση οι 180 για την κύρωση της συμφωνίας, οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Ήθελα να σας ρωτήσω, αυτό δεν σας ανησυχεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με ανησυχεί, όχι. Θα τα δούμε όλα αυτά στην πορεία των επόμενων μηνών. Θα συζητήσουμε αναλυτικά με τους ΑΝΕΛ και θα καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή θέση, ώστε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της. Δεν με ανησυχεί καθόλου.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Το ενδεχόμενο να μην κυρώσετε τη συμφωνία και να την αφήσετε για την επόμενη Βουλή, είναι ανοιχτό, κύριε Εκπρόσωπε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, δεν είναι κάτι το οποίο προκύπτει από το χρονικό ορίζοντα της παρούσας κυβέρνησης.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Σημαίνει, δηλαδή, ότι εκτιμάτε ότι εσείς θα κάνετε την κύρωση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θα φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή για να εισηγηθούμε την κύρωσή της, έτσι όπως καθορίζεται η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης από την ίδια τη συμφωνία. Αυτή την υποχρέωση έχουμε και σε αυτό θα προχωρήσουμε, τηρώντας απαρέγκλιτα τους όρους της συμφωνίας.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ότι έχετε κόστος. Το λέει και η τελευταία της MRB, από το συγκεκριμένο θέμα. Σας ανησυχεί αυτό; Και είναι και οι αντιδράσεις που υπάρχουν. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη Βουλή «πώς θα πάει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάει πάρα πολύ άνετα και θα αναλύσει τη δέσμη των προτάσεών του για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Να μην ανησυχεί καθόλου ο κ. Μητσοτάκης για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Καλύτερα να ανησυχεί περισσότερο για τον εαυτό του και για το γεγονός ότι έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, μετά και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, επιτρέψτε μου να σας πω ότι κατ΄ αρχήν, η εικόνα είναι αντιφατική. Άλλες δείχνουν ότι δεν υπάρχει επιρροή του Μακεδονικού στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η ψήφος. Άλλες δείχνουν ότι υπάρχει επιρροή. Η γνώμη μου είναι ότι όσο απομακρυνόμαστε από τις εντάσεις που προκάλεσαν διάφορα περιθωριακά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, η επιρροή αυτή του μεγάλου, κατά τα άλλα, πολιτικού γεγονότος στην ψήφο των Ελλήνων πολιτών, δεν θα είναι καθοριστικής σημασίας. Αντιθέτως, νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο το ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την ηγετική της παρουσία στα Βαλκάνια. Και σε αυτό το πλαίσιο, ακριβώς, εκτιμώ ότι και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα επιδράσει θετικά στη στήριξη της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό.
ΣΠΑΝΟΥ: Είπατε νωρίτερα, κύριε Εκπρόσωπε, ότι το πρόβλημα για τη Δημοκρατία είναι η διαφάνεια και η υπόθαλψη ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων. Αναφέρεστε στη Ν.Δ.; Υπάρχει ένα τέτοιο υπονοούμενο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κανένα υπονοούμενο. Το λέω ευθύτατα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. με τον πολιτικό της λόγο και με τον τρόπο που έχει επιλέξει να τοποθετηθεί στην αντιπαράθεση για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, έχει υιοθετήσει στην πραγματικότητα λόγους και πρακτικές της νέας εθνικοφροσύνης. Έχει προσφέρει κάλυψη και πολιτική νομιμοποίηση σε ακραίες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες, οι οποίες μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται να νιώθουν αρκετά σίγουρες για τον εαυτό τους, ώστε να βγουν από τις κρυψώνες τους. Θέλω να σας υπενθυμίσω συνθήματα, τα οποία ακούστηκαν σε τελευταίες συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, «στα όπλα, στα όπλα, να πάρουμε τα Σκόπια», «μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφασίστα». Τέτοια είναι τα συνθήματα, τα οποία φωνάζουν όσοι συγκεντρώνονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες τέτοιες εκδηλώσεις. Και νομίζω ότι η εθνικιστική και ακροδεξιά στροφή, την οποία έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης, νομιμοποιεί ακριβώς τέτοιου είδους φαινόμενα, τους προσφέρει πολιτική κάλυψη. Εξάλλου, δεν έχω ακούσει, ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., που είναι τόσοι ευαίσθητοι με την καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται –το οποίο συνήθως διαβάζεται και απνευστί στις δηλώσεις τους- δεν έχουν βρει μια κουβέντα να πουν για όλα αυτά τα φαινόμενα. Νομίζω ότι ακόμη και τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, η οποία έγινε στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, έπρεπε να βγάλει καταγγελία η Ισραηλινή Πρεσβεία και το Ισραηλιτικό Συμβούλιο για να αναγκάσουν τη Ν.Δ. να καταδικάσει το γεγονός, ενώ αντίθετα βλέπουμε σε άλλες περιπτώσεις είναι λάβροι εναντίον της βίας τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ.. Άρα, λοιπόν, εδώ πρόκειται για καταδίκη της βίας α λά καρτ και νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει και αποδεικνύει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την ακροδεξιά και εθνικιστική στροφή της Ν.Δ., η οποία πλέον λειτουργεί σε ομηρία. Σε ομηρία της ομάδας των βουλευτών που μεταπήδησαν στη Ν.Δ. από το ΛΑΟΣ, αλλά και του κ. Σαμαρά.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, κάποιοι λένε ότι αποτρέπεται και κατ’ αυτόν τον τρόπο η δημιουργία ενός νέου εθνικιστικού κόμματος ακροδεξιού στη χώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Ενδιαφέρον επιχείρημα είναι αυτό, κύριε Σκουρή. Δηλαδή, να γίνει η Ν.Δ. εθνικιστικό κόμμα για να μη δημιουργηθεί…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν είπα εγώ αυτό, καταλαβαίνετε. Εγώ ρώτησα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν λέω για σας, για το επιχείρημα αυτό ότι είναι δικό σας, κύριε Σκουρή. Το έχω ακούσει κι εγώ. Είναι ενδιαφέρουσα η πολιτική σύλληψη αυτή, η Ν.Δ. να μετατραπεί η ίδια σε ακροδεξιό και εθνικιστικό κόμμα για να μη δημιουργηθεί κάποιο κόμμα τέτοιου τύπου στα δεξιά της. Λοιπόν, αυτή την πολιτική, οποτεδήποτε την έχουν ακολουθήσει κόμματα της ακροδεξιάς, έχουν επιτύχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή, έχουν νομιμοποιήσει ακραίους και φασιστικούς και εθνικιστικούς και σοβινιστικούς λόγους, ρατσιστικούς λόγους, μισαλλόδοξους λόγους, μισαλλόδοξες πολιτικές, μισαλλόδοξες πολιτικές πρακτικές και τελικά είναι ακριβώς αυτή η πολιτική επιλογή που οδηγεί στη συγκρότηση κομμάτων ακροδεξιάς και φασιστικής κοπής, στα δεξιά πια του πολιτικού συστήματος. Επομένως, όποιος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο η Ν.Δ. αποτρέπει τον κίνδυνο συγκρότησης ενός ακραίου δεξιού κόμματος, πέραν και φυσικά της Χρυσής Αυγής, κάνει δύο φορές λάθος.
ΣΠΑΝΟΥ: Ο αντίλογος είναι, κύριε Εκπρόσωπε, ότι καταγγέλλετε την εθνικιστική στροφή της Ν.Δ. την ώρα που συγκυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν είναι εθνικιστές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ΑΝΕΛ δεν έχουν, αν ακούσετε τις τοποθετήσεις τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πΓΔΜ, ούτε κατά διάνοια δεν έχουν προσεγγίσει την εθνικιστική και ακραία ρητορική που υιοθέτησαν βουλευτές της Ν.Δ., ιδιαίτερα κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ήταν ανατριχιαστικές οι τοποθετήσεις των βουλευτών της. Ν.Δ..
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως και την ίδια στιγμή –και με αυτό, ίσως, να τελειώσουμε- υπάρχει και μήνυση για εσχάτη προδοσία στον Ζάεφ από την αντιπολίτευσή του, από την αξιωματική αντιπολίτευση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, το έχουμε τονίσει αυτό, κύριε Σκουρή. Τελικά, η Ν.Δ. τι μας έλεγε κατά τη διάρκεια της συζήτησης όλους αυτούς τους μήνες, όταν βρισκόταν η διαπραγμάτευση υπό εξέλιξη; Μας έλεγε ότι δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, έτσι όπως τους χαρακτήριζε. Θα σας πω εγώ, λοιπόν, το εξής, κύριε Σκουρή, πράγμα το οποίο έχει τονιστεί πάρα πολλές φορές όλο το τελευταίο διάστημα: Εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση. Η Ν.Δ., τελικά, ενώθηκε η ίδια με το πιο ακροδεξιό τμήμα του πολιτικού σκηνικού της γειτονικής μας χώρας και φαίνεται ότι λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, με την ίδια ακριβώς πρακτική και τακτική, την οποία έχει υιοθετήσει το δεξιό VMRO. Και εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για μειοδοσία. Το VMRO κατηγορεί τον κ. Ζάεφ για εσχάτη προδοσία. Τελικά, ποιος από τους δύο έχει προδώσει τη χώρα του; Διότι και οι δύο να έχουν προδώσει τη χώρα τους και οι δύο να έχουν υπογράψει μια προδοτική συμφωνία, όπως καταλαβαίνετε, είναι αντίθεση εν τοις όροις. Δεν μπορεί να προκύψει αυτό. Διότι δεν μπορεί να έχει μειοδοτήσει ο Ζάεφ, να έχει μειοδοτήσει και ο Τσίπρας. Έτσι, δεν θα έβγαινε συμφωνία. Άρα, λοιπόν, το πρόβλημα είναι άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, οι οποίες δεν θέλουν την επίλυση του ζητήματος. Επαναλαμβάνουν τα ίδια επιχειρήματα ένθεν κακείθεν των συνόρων. Και ακριβώς αυτό, αποδεικνύει και το απολύτως ατεκμηρίωτο του πολιτικού λόγου αντίθεσης στην συμφωνία και στην Ελλάδα, αλλά και στην ΠΓΔΜ. Εγώ αυτό που εύχομαι είναι ο κ. Ζάεφ να μπορέσει να δημιουργήσει τους πολιτικούς εκείνους όρους που απαιτούνται για την επίλυση του ζητήματος και για την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα και νομίζω ότι θα τα καταφέρει.
ΣΠΑΝΟΥ: Περάσαμε τον χρόνο μας, αλλά οφείλουμε να σας κάνουμε μια ακόμα ερώτηση: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς του υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία και δεν τους δώσατε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Έχει διαψευστεί ο συγκεκριμένος ισχυρισμός πάρα πολλές φορές και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και από τον υπουργό Εξωτερικών, εξ όσων θυμάμαι. Ο κ. Ερντογάν, όταν είχε έρθει εδώ, δεν έκανε καμία τέτοια δήλωση ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αντιθέτως, έγινε μια συζήτηση, στην οποία εξηγήθηκε στον κ. Ερντογάν, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν είναι άλλη από τον απόλυτο σεβασμό του κράτους Δικαίου. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, έχουμε πει ότι άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονται ή υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει κανένας άλλος, εκτός από τα ελληνικά δικαστήρια. Λυπάμαι, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να μάθει να σέβεται και το Διεθνές Δίκαιο και τη δικαιοκρατία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να τηρεί και δεν φαίνεται να κάνει στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπου εδώ και τέσσερις μήνες δεν τους έχουν απαγγελθεί καν κατηγορίες. Η Τουρκία θα πρέπει να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας, θα πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της σωφροσύνης και της σύνεσης, θα πρέπει να επανέλθει στον δρόμο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της δικαιοκρατίας, διαφορετικά θα καταλήξει πλήρως απομονωμένη στο διεθνές σκηνικό. Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα ήθελε ο τουρκικός λαός.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Σκουρή. Σας ευχαριστώ εγώ.
- Προηγούμενο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών την Τρίτη 10 Ιουλίου
- Επόμενο Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας