KINHMATΟΓΡΑΦΟΣ
GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Beyond

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Beyond και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

                              

ΣΤΑΗ:  Έχουμε επιστρέψει στο στούντιο και είναι μαζί μου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καλησπέρα, κ. Τζανακόπουλε. Τι κάνετε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα, κ. Στάη. Καλά.

 

ΣΤΑΗ: Βρισκόμαστε στο finish της προεκλογικής περιόδου. Είναι μπροστά μας η Κυριακή των εκλογών. Τα διλήμματα έχουν μπει από όλες τις πλευρές στο τραπέζι και θα ήθελα να δούμε τα διλήμματα που βάζει η κυβέρνηση. Αυτό το δίλημμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κύριε Τζανακόπουλε, είναι κάτι το οποίο έχω πει πως θέλει αποκρυπτογράφηση. Και το ερώτημά μου είναι τι σημαίνει όταν λέτε ψήφο εμπιστοσύνης; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Δηλαδή, τι ζητάτε;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Στάη. Καμία αποκρυπτογράφηση δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Ο Πρωθυπουργός όλες τις προηγούμενες ημέρες νομίζω ότι έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι την ερχόμενη Κυριακή αυτό το οποίο κρίνεται είναι αν από τη μεριά του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει πια και φυσικά την ευθύνη να υποστηρίξει και να υπερασπιστεί τις ίδιες του τις κατακτήσεις, θα έχουμε μία ψήφο η οποία θα δίνει εμπιστοσύνη στη στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και στα μέτρα τα οποία έχουν κατατεθεί και τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ή αν θα επιλέξει, όπως βεβαίως δικαιούται, να επιστρέψει στα μαύρα χρόνια της μνημονιακής περιόδου, στα μαύρα χρόνια της περιόδου εκείνης που τον ρυθμό των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών παρεμβάσεων έδινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νομίζω πως αυτό κρίνεται στις ευρωεκλογές.

 

ΣΤΑΗ: Εγώ θα επιμείνω να το διευκρινίσουμε λίγο, γιατί είναι προφανές ότι στην κάλπη αυτό που λέτε εσείς ψήφο εμπιστοσύνης μετριέται με ποσοστά, με ψήφους και με ποσοστά. Οπότε, θα επιμείνω σε αυτό. Τι θα κρίνετε εσείς ως ψήφο εμπιστοσύνης; Ποιο θα είναι το ποσοστό;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν κρίνουμε τίποτα. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι πάρα πολύ σαφές.

 

ΣΤΑΗ: Τι ζητάτε; Ζητάτε νίκη, δηλαδή, στις εκλογές αυτές; Την πρώτη θέση ζητάτε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι οποιοδήποτε κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές, κατεβαίνει όχι απλώς και μόνο για να καταγραφεί. Κατεβαίνει για να νικήσει. Εμείς τουλάχιστον έτσι αντιλαμβανόμαστε τη μάχη των ευρωεκλογών. Την αντιλαμβανόμαστε σαν μία μάχη, η οποία και μπορεί, αλλά και θα κερδηθεί. Και θα σας πω για ποιον λόγο θα κερδηθεί. Θα κερδηθεί, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας είχε επιχειρηθεί να δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα, η οποία όταν πλέον έρχεται να μετρηθεί με την κοινωνική πραγματικότητα, δηλαδή με την πραγματικότητα του ελληνικού λαού, βρίσκεται ελλιποβαρής. Όλο το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο κύμα, μια συνάντηση, μια επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλες λαϊκές δυνάμεις και αυτό νομίζω ότι γίνεται πάρα πολύ σαφές στην ίδια την καθημερινότητα αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Οι τεράστιες συγκεντρώσεις στο Αγρίνιο, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα χθες, αναδεικνύουν ακριβώς αυτό το οποίο προσπαθούσα να σας περιγράψω πριν από λίγο. Δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία, ενώ προσπάθησε, επιχείρησε να δημιουργήσει εικονική πραγματικότητα, δεν καταφέρνει αυτό να το μετατρέψει σε πολιτική της στήριξη και την Κυριακή αυτό το οποίο θα συμβεί είναι ότι η απάτη αυτή θα κατεδαφιστεί, θα καταρρεύσει, και θα έχουμε πάρα πολλούς οι οποίοι θα τρίβουν τα μάτια τους για το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

ΣΤΑΗ: Με το αποτέλεσμα. Μάλιστα. Εγώ θέλω μόνο να σας ρωτήσω εάν αυτό σημαίνει ότι εσείς δεν πιστεύετε καμία από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει. Άκουσα και τον Πρωθυπουργό χθες στη Λάρισα που είπε, αν δεν κάνω λάθος, ότι δεν δείχνουν τίποτα οι δημοσκοπήσεις της συμφοράς. Πέστε μου αν αναφέρεστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ή αν εσείς έχετε κάποιες άλλες ή συλλήβδην τις βάζετε στην άκρη. Και το λέω αυτό, γιατί όλες δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ποικίλλει απλώς η διαφορά.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά, κυρία Στάη.

 

ΣΤΑΗ: Οπότε, δεν τις πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα έχουμε ξαναδεί, και τον Σεπτέμβριο του 2015, και τον Ιούλιο του 2015…

 

ΣΤΑΗ: Και σε άλλες χώρες έχουν υπάρξει τέτοια φαινόμενα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …όταν το σύνολο των δημοσκοπήσεων αδυνατούσαν να προβλέψουν το πραγματικό αποτέλεσμα και την πραγματική λαϊκή ετυμηγορία. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε όλες τις εκλογές, δεν αποφασίζουν ούτε οι δημοσκόποι, δεν αποφασίζουν ούτε οι προπαγανδιστές, δεν αποφασίζουν τα εκδοτικά επιτελεία, δεν αποφασίζουν τα μιντιακά συστήματα, τα οποία ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να τα ελέγχει και για προφανείς λόγους. Αντιθέτως, αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Και ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί τις μεγάλες κατακτήσεις τις οποίες έχει επιτύχει με τις δικές του θυσίες, με τους δικούς του κόπους, με τη δική του προσπάθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σας θυμίζω ότι το 2015…

 

ΣΤΑΗ: Ωραία. Για να το κλείσουμε αυτό, δηλαδή, εσείς δεν πορεύεστε με τις δημοσκοπήσεις.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς πορευόμαστε με την οργανική σύνδεση την οποία έχουμε με τον λαό. Πορευόμαστε στη βάση των εικόνων, στη βάση της πραγματικότητας, την οποία αντιλαμβανόμαστε καθημερινά.

 

ΣΤΑΗ: Αυτό το κατάλαβα. Αλλά, αυτό κάνει εμένα να σας λέω ότι βάζετε στην άκρη αυτά που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις. Δεν τις υπολογίζετε καθόλου και πάτε με την παλιά μέθοδο που ήταν ό,τι αφουγκραζόταν κανείς από την επικοινωνία με τον κόσμο.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς βάζουμε στην άκρη αυτά που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις. Και νομίζω ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που απλώς θα βάλουμε τις δημοσκοπήσεις στην άκρη. Ο ελληνικός λαός θα βάλει τις δημοσκοπήσεις στην άκρη και θα αποδείξει τη μεγάλη απάτη του μιντιακού και πολιτικού συστήματος εξουσίας, το οποίο προσπάθησε να οικοδομήσει ο κύριος Μητσοτάκης τα τελευταία τρία χρόνια.

Να σας πω και ένα τελευταίο. Πριν από μερικές εβδομάδες βλέπαμε διάφορες δημοσκοπικές εταιρείες να δίνουν διαφορές των 12, των 13, των 14 μονάδων. Όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή των εκλογών, βλέπουμε ότι σιγά – σιγά αυτή η διαφορά μαζεύεται. Έχουμε ξαναζήσει ακριβώς την ίδια κατάσταση, ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ζήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρείες έδιναν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές άρχιζε το προβάδισμα αυτό να μειώνεται και στο τέλος όλοι οι δημοσκόποι βγήκαν και μας είπαν, τι να κάνουμε; Ο ελληνικός λαός αποφάσισε την Παρασκευή πριν από τις εκλογές. Νομίζω ότι θα ξαναζήσουμε την ίδια εικόνα. Θα έχουμε ένα πολιτικό déjà vu την Κυριακή των εκλογών και εκεί νομίζω ότι θα πρέπει και το πολιτικό σύστημα και το μιντιακό σύστημα να κάνει πια την αυτοκριτική του.

 

ΣΤΑΗ: Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχετε αυτή τη νίκη που λέτε στις ευρωεκλογές, θα προχωρήσετε σε εθνικές εκλογές πρόωρα ή θα πάτε τον Οκτώβριο;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούω, κυρία Στάη, αυτήν την ερώτηση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές…

 

ΣΤΑΗ: Δεν είναι παράλογη ερώτηση…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι παράλογη. Εγώ την καταλαβαίνω. Ωστόσο πρέπει να σκεφτείτε το εξής…

 

ΣΤΑΗ: Γιατί, αν κάποιος κερδίζει τις ευρωεκλογές, πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει και τις εθνικές εκλογές. Γιατί να μην πιάσει το μομέντουμ, ας πούμε. Λογική, πολιτική σκέψη.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σκεφτείτε ότι, ούτως ή άλλως, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, το πολύ να φτάσουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Τότε τελειώνει και η θητεία αυτής της κυβέρνησης και αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος, όπως έχει δηλωθεί κατ’ εξακολούθηση. Από εκεί και πέρα, η νίκη στις ευρωεκλογές νομίζω ότι θα σημάνει ακριβώς την κατάρρευση της απάτης την οποία έχει προσπαθήσει να στήσει ο κύριος Μητσοτάκης και τίποτα περισσότερο. Θα σημάνει μία ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική της κυβέρνησης. Μία ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση έφερε πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή σε συνέχεια μιας πολιτικής στρατηγικής, η οποία θέλω να σας θυμίσω ότι ξεκίνησε αυτή η νέα οικονομική πολιτική της δημοσιονομικής επέκτασης, ήδη, από τον Αύγουστο του 2018 με την έξοδο από το μνημόνιο.

 

ΣΤΑΗ: Μάλιστα. Θα σας κάνω, για να το κλείσουμε το θέμα αυτό και την ανάποδη ερώτηση, επειδή η κάλπη είναι κλειστή, η κάλπη είναι τυφλή, μπορεί να μη βγάλει αυτή τη νίκη. Μπορεί να βγάλει νίκη στο αντίπαλο κόμμα, στη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτήν την περίπτωση και με το δεδομένο ότι εσείς, όταν κερδίσατε τις ευρωεκλογές του ’14, πήγατε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπατε ότι υπάρχει αναντιστοιχία της βούλησης του λαού με το εκλογικό αποτέλεσμα, πάμε πιο γρήγορα σε εθνικές εκλογές, εάν το κάνει η Νέα Δημοκρατία αυτό – γιατί υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο, κύριε Τζανακόπουλε, τίποτα δεν είναι απίθανο στη ζωή – εσείς θα πάτε σε εκλογές; Θα πιστέψετε ότι δεν έχετε πια την πολιτική νομιμοποίηση, όπως λέγατε εσείς ότι δεν είχε η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα δεν είναι απίθανο ούτε στη ζωή, ούτε στη δημοκρατία. Εγώ θα σας πω το εξής: ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης και αυτό το οποίο έχει δηλώσει κατ’ εξακολούθηση ο Πρωθυπουργός είναι ότι επιδιώκει για λόγους πολιτικής σταθερότητας και για λόγους συμβολικούς, μετά από πολλές δεκαετίες, η κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει τη θητεία της. Ωστόσο, θέλω να σας πω ότι στη σεναριολογία εγώ δεν πρόκειται να μπω. Σας λέω ότι ο στόχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι νίκη στις ευρωεκλογές και με αυτήν την αποφασιστικότητα για τη νίκη πηγαίνουμε.

 

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, αυτά τα σενάρια τα κάνουν όλοι, τα κάνετε και εσείς, γιατί κανείς από μας δεν γνωρίζει τι θα βγάλει η κάλπη. Μπορεί να το φαντάζεστε, να το βλέπετε, να το εισπράττετε από τον κόσμο, όπως λέτε. Άλλοι το εισπράττουν από δημοσκοπήσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να έχει τη βεβαιότητα. Γι’ αυτό το ρώτησα, γιατί..

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα απαντήσω με ένα ερώτημα ρητορικό. Ο κύριος Μητσοτάκης επί μία τριετία προσπαθούσε να δημιουργήσει αυτήν την εικονική πραγματικότητα για την οποία μιλάγαμε πριν, η οποία έφτασε κάποια στιγμή να δείχνει και διαφορές της τάξης των 22, 23, 25, 50 μονάδων…

 

ΣΤΑΗ: Αυτή τη διαφορά δεν την έχω συναντήσει.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει υπάρξει και τέτοια δημοσκόπηση, το 2016. 22, λοιπόν, 23, 25, 50, δεν ξέρω τι μπορεί να φαντάζεται ο κύριος Μητσοτάκης, οι δημοσκόποι του, οι επικοινωνιολόγοι του κτλ., κτλ. Το ερώτημα είναι το εξής: Αν αυτή η εντολή για πολιτική αλλαγή, αν θέλετε, δεν προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής, και αντιθέτως έχουμε ένα πολιτικό ντέρμπι, το οποίο θα κριθεί στο νήμα. Δεν λέει κανείς ότι εδώ είναι μία μάχη εύκολη. Αντιθέτως, είναι μία μάχη, η οποία θα δοθεί στην κυριολεξία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αν ο κύριος Μητσοτάκης βρεθεί σε αυτήν τη δύσκολη θέση να πρέπει να διαχειριστεί μία ήττα, θα δεσμευτεί ότι θα μείνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις εθνικές εκλογές; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει κάποιος να απαντήσει σε σχέση με τα σενάρια. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε…

 

ΣΤΑΗ: Αυτό είναι το ερώτημα προς τη δικιά του την πλευρά βάζοντάς το εσείς και θα το έβαζα με πολλή χαρά στον κύριο Μητσοτάκη, αν αύριο ήταν εδώ απέναντί μου.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θα του ζητήσουμε να δεσμευτεί πάντως.

 

ΣΤΑΗ: Όμως, τώρα έχω εσάς απέναντί μου και πρέπει να σας βάλω εσάς το ανάποδο ερώτημα, γι’ αυτό σας το έθεσα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, ούτως ή άλλως, κυρία Στάη, το έχει ξαναπεί ο Πρωθυπουργός όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόσταση μεταξύ των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών είναι πάρα πολύ μικρή. Τον Σεπτέμβριο λήγει η θητεία της κυβέρνησης, επομένως νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι περί όνου σκιάς.

 

ΣΤΑΗ: Δηλαδή, είναι δεδομένο ό,τι και να συμβεί…

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, είναι μια συζήτηση περί όνου σκιάς, με την έννοια…

 

ΣΤΑΗ:  Είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα το πάρω πολύ σοβαρά αυτό που θα μου πείτε, γιατί έχω ρωτήσει πολλά στελέχη σας τα οποία μου λένε τη δική τους άποψη, αλλά η δική σας άποψη έχει σημασία. Είναι θέση δηλαδή της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη των ευρωεκλογών οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβρη, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μια διακηρυγμένη θέση από τη μεριά της κυβέρνησης εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΣΤΑΗ: Ωραία εντάξει και εγώ θα χαρώ  πολύ να είμαστε εδώ να τα ξαναπούμε, να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη τέλος πάντων για να ξέρουμε τι θα γίνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής. Το κρίσιμο ερώτημα αντιλαμβάνομαι ότι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον πάντοτε καθοδηγείται από τέτοιου είδους ερωτήματα και καλώς κάνετε και μου τα θέτετε …

ΣΤΑΗ: Δεν είναι έτσι, τα θέτουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί, κύριε Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει,  αλλά σας ξαναλέω κάτι. Το πραγματικό ερώτημα αυτών των ευρωεκλογών δεν έχει να κάνει με την πολιτική αν θέλετε κουζίνα, την εσωτερική πολιτική κουζίνα, ούτε μια συζήτηση η οποία πρέπει να διεξάγεται μεταξύ πολιτικών, δημοσιογράφων, ανθρώπων των μίντια οι οποίοι ασχολούνται εν πάση περιπτώσει, και καλώς,  με αυτού του τύπου την πολιτική σεναριολογία. Εδώ μιλάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό κοινωνικό και πολιτικό ερώτημα με στρατηγικό ενδιαφέρον. Και ποιο είναι αυτό; Αν ο ελληνικός λαός, αν οι πολλοί στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, αν στηρίζουν αυτή την πολιτική, για την παροχή της 13ης σύνταξης, αν στηρίζουν τις πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης οι οποίες έχουν κινήσει από τη στιγμή της εξόδου της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία μετά από πάρα πολύ δύσκολα  8 χρόνια ή αν προτιμούν την επιστροφή σε ένα καθεστώς οικονομικής ισοπέδωσης, αν προτιμούν την πολιτική, το πολιτικό σχέδιο και την πολιτική στρατηγική της ΝΔ που είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; Αυτά τα οποία ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης  και χαίρομαι για την ειλικρίνεια και τον τρόπο με τον οποίο δεν κρύβεται σε σχέση με αυτή την προγραμματική αντιπαράθεση, έχει αναλύσει πάρα πολλές φορές. Ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο, ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε επταήμερη εργασία εφόσον λέει ο εργοδότης και οι εργαζόμενοι συμφωνούν. Λες  και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι δύο ίσα μέρη στο οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Έχει μιλήσει για την αντικατάσταση του λόγου μια αποχώρηση για μια πρόσληψη στο δημόσιο,  με τον λόγο μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.  Δηλαδή να γυρίσουμε πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του μνημονίου έτσι ώστε να μην μπορούμε να στελεχώσουμε  κοινωνικές δομές, νοσοκομεία, σχολεία. Αυτά είναι τα πολιτικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην κάλπη της Κυριακής και νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο.

ΣΤΑΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, είναι το κρίσιμο όπως το θέτετε εσείς από τη δικά σας πλευρά, διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η αντιπαράθεση από τους πολιτικούς σας αντιπάλους είναι τελείως διαφορετική. Δεν δέχονται αυτά που λέτε βεβαίως  και για τη μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα, τώρα λένε ότι  «ναι από τη στιγμή που αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ τώρα έρχεται και μειώνεται». Σας το είπανε ιδιαίτερα για πολύ συγκεκριμένους τομείς όπως ήταν η εστίαση και τα τρόφιμα όπου ήταν στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ ανέβηκε επί των ημερών σας και τώρα ξανακατέβηκε. Δεν δέχονται επίσης ότι όλες οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έγιναν μόνο επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, έγιναν και από τη δικιά σας, μιλάνε για το ΕΚΑΣ που περικόψατε εσείς. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια μεγάλη αντιπαράθεση σε τελείως διαφορετική αντίληψη με γεγονότα από αυτά τα οποία αυτή τη στιγμή περιγράφετε εσείς. Εγώ βρίσκομαι στη θέση του συνηγόρου του διαβόλου και οφείλω να σας τα πω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και σας απαντώ. Κανένας δεν αρνείται  ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία του Ιουνίου του 2015 αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή ωστόσο ήταν πολύ πιο ήπια, στην πραγματικότητα ήταν η μέρα με την νύχτα σε σχέση με τα μέτρα τα οποία είχαν επιβληθεί  από τις προηγούμενες κυβερνήσεις την περίοδο  2010-2015. Για παράδειγμα το σύνολο των περικοπών στις συνάξεις που ψήφισε η ΝΔ χέρι- χέρι με το ΠΑΣΟΚ και ενίοτε με το ΛΑΟΣ του κυρίου Καρατζαφέρη ήταν ύψους 45 δισ. ευρώ μόνο για τις συντάξεις, κυρία Στάη. Εμείς βεβαίως προχωρήσαμε σε δημοσιονομική προσαρμογή υπό συνθήκες που όλοι πλέον στην Ελλάδα γνωρίζουν γιατί έχει συζητηθεί αναλυτικά το τι έγινε το καλοκαίρι του 2015, η οποία βεβαίως ήταν μια δημοσιονομική προσαρμογή στο σύνολο της 6 δισ.

ΣΤΑΗ: Αυτές τις δημοσιονομικές προσαρμογές τις λέτε με πολύ γλυκό τρόπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τις λέω με καθόλου γλυκό τρόπο. Όλοι γνωρίζουν τι έγινε το καλοκαίρι του 2015 στην Ελλάδα. Ξαναλέω ….

ΣΤΑΗ: Το γνωρίζουν όλοι αλλά από τελείως διαφορετική οπτική, κύριε Τζανακόπουλε, το ξέρετε. Σας καταλογίζουν ότι μας πήγατε πολύ πίσω, είναι μια τεράστια συζήτηση που δεν θα την ξανακάνουμε τώρα. Δεν θα την ξανακάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον είναι παρελθόν και δεύτερον,  εγώ δεν είμαι πολιτικό στέλεχος. Θα μπορούσα με άνεση να παίξω τον ένα ρόλο ή τον άλλον αλλά δεν θέλω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαντήσω σε αυτό το οποίο με ρωτήσατε. Η δημοσιονομική  λοιπόν προσαρμογή την ποία έκανε αυτή η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή είχε συγκεκριμένα αντισταθμίσματα. Τα αντισταθμίσματα αυτά ήταν: πρώτον, τα τρία δις τα οποία δόθηκαν μέσω των κοινωνικών μερισμάτων το 2016, 2017 και 2018, κοινωνικά μερίσματα τα οποία η ΝΔ στην αρχή τα καταψήφιζε και στην συνέχεια τα χαρακτήριζε προεκλογικά τρικ και στην συνέχεια με την έξοδο πλέον από την μνημονιακή επιτροπεία, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες βελτιώνουν στο σήμερα την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις; Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, όλα αυτά τα οποία ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επανέλθει στην εξουσία για να τα πάρει πίσω. Διότι αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας του προγράμματος του.

ΣΤΑΗ: Δεν έχει πει κάτι τέτοιο με το πρόγραμμα του ο κ. Μητσοτάκης…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα κάνει αυξήσεις στον μισθό, οι οποίες αυξήσεις θα είναι σε διπλάσιο μέγεθος από την ανάπτυξη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Το 586 θα είχε αύξηση 4% και όχι 11% που είχε αύξηση ο κατώτατος μισθός με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άρα αυτό το ποίο προσπαθώ να σας πω είναι ότι εδώ έχουμε από την μία μεριά ένα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης των πολλών και από την άλλη μεριά έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά την ελίτ, αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφορά τους ολιγάρχες και έχει σαν στόχο την κοινωνική ισοπέδωση. Αυτή είναι η λογική του κ. Μητσοτάκη…

ΣΤΑΗ:… καλά κύριε Τζανακόπουλε θα μπορούσε κάποιος να σας πει, για πια ελίτ μιλάτε, την στιγμή που η μεσαία τάξη, η οποία φαντάζομαι δεν την θεωρείτε ελίτ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… όχι βέβαια…

ΣΤΑΗ: έχει υπερφορολογηθεί, κάτι στο  οποίο δεν λέτε τίποτα με την μείωση αυτής της υπερφορολόγησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.  Καταρχάς η μείωση του ΦΠΑ σχετίζεται και με την μεσαία τάξη. Πρώτον. Δεύτερο, κάναμε παρεμβάσεις σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες οδήγησαν το 80%…

ΣΤΑΗ: ….το είπαμε αυτό ότι έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ επί των ημερών σας και έπεσε από εσάς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… όχι στην ενέργεια κυρία Στάη, και σας ξαναλέω…

ΣΤΑΗ:… στα υπόλοιπα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, σας ξανάλεω, έχουμε φτιάξει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο πριν την ρύθμιση του Δεκέμβρη, μείωνε τις ασφαλιστικές εισφορές για το 80% των ανθρώπων. Μετά την ρύθμιση του Δεκέμβρη, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και σε εκείνο το μικρό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, οι ποίοι είχαν επιβαρυνθεί από τον νόμο 4387. Άρα λοιπόν εδώ έχουμε μία πολύ μεγάλη ανάσα και μπορείτε να ρωτήσετε ανθρώπους οι οποίοι είναι της αγοράς, είναι μέσα στην οικονομία, αν έχουν ελαφρυνθεί, ή αν έχουν επιβαρυνθεί σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές;  Επίσης η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ποιόν αφορά; Δεν αφορά την μεσαία τάξη; Όταν εμείς λέμε ελίτ κυρία Στάη, εννοούμε την οικονομική ολιγαρχία, τα μιντιακά συστήματα, τους ανθρώπους οι ποίοι νομίζουν ότι έχουν, ελέω Θεού,  δικαίωμα να κυβερνούν είτε στο πολιτικό είτε στο οικονομικό πεδίο αυτή τη χώρα.

ΣΤΑΗ: Μιλάτε για μία ελίτ επιχειρηματική a la carte, γιατί σχέσεις με επιχειρηματίες έχετε και εσείς και φαντάζομαι ότι οφείλουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες να έχουν σχέσεις με υγιείς επιχειρηματίες. Φαντάζομαι ότι έτσι γίνεται παγκοσμίως και έτσι πρέπει να είναι κιόλας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εντελώς άλλο πράγμα, είναι διαφορετικό πράγμα το να συζητάς, να λαμβάνεις υπ όψιν σου τα διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα και είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να υλοποιείς ή να σχεδιάζεις μία πολιτική, η οποία έχει ως αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, των παραθεσμικών κέντρων, των πολιτικών τζακιών. Αυτή είναι η ελίτ.

ΣΤΑΗ: Οφείλω να πω ότι αυτό το οποίο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον θα ήταν πράγματι ένα debate ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως θα ήταν ενδιαφέρον και ένα debate με εσάς και τον αντίστοιχο ομόλογο σας στην Νέα Δημοκρατία. Ποιος θα είναι αυτός δεν το ξέρω, αλλά φαντάζομαι το ξέρει η ΝΔ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα πρόβλημα  δεν θα είχα, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε ότι δεν είχε το σθένος, δεν είχε την θέληση….

ΣΤΑΗ: … εντάξει θα το κάνετε εσείς την άλλη εβδομάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… να αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό…

ΣΤΑΗ:… δεν το ξέρω αυτό, πάντως θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν γινόταν…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … σε μια τετ α τετ συζήτηση, χωρίς να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια κειμένων τα οποία έχουν γραφτεί από άλλους.

ΣΤΑΗ: Η αλήθεια είναι ότι θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε μία τέτοια αντιπαράθεση. Να κλείσουμε ζητώντας από εσάς μία διευκρίνηση; Είπατε ότι αν χάσει η ΝΔ τις ευρωεκλογές να δείτε, θέτετε το ερώτημα και το δίλλημα εάν θα παραιτηθεί από ηγεσία της ΝΔ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ζητάμε από τον κ. Μητσοτάκη να μην παραιτηθεί.

ΣΤΑΗ: Μα νομίζω μου είπατε εάν θα παραιτηθεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι του ζητάμε να δεσμευτεί ότι δεν θα παραιτηθεί.

ΣΤΑΗ: Α, ότι δεν θα παραιτηθεί, μάλιστα. Να ζητήσουμε το ίδιο και από τον πρωθυπουργό δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην παραιτηθεί;

ΣΤΑΗ: Ναι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί υπάρχει θέμα παραίτησης;

ΣΤΑΗ: Δεν ξέρω, γιατί μπορεί να έρθει η ΝΔ και να μας βάλει τέτοιο θέμα. Τέλος πάντων αυτά δεν είναι τα απολύτως ουσιώδη, εγώ αυτό το ερώτημα σας το έβαλα για να δούμε εάν υπάρχει περίπτωση μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να πάμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές, μου το αποκλείσατε, μου είπατε ότι σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα πάμε σε εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία ειδική δυνατότητα επαφής με τον λαό και νομίζω ότι αυτό έχει φανεί ήδη όλες αυτές τις τελευταίες μέρες και θα συνεχίσει να φαίνεται και στο τέλος θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.  Νομίζω ότι πάρα πολλοί την Κυριακή, όλοι εκείνοι, οι οποίοι οικοδόμησαν την εικονική πραγματικότητα των τελευταίων τριών ετών, στην κυριολεξία θα τρίβουν τα μάτια τους.

ΣΤΑΗ: Μάλιστα, κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την κουβέντα που είχαμε απόψε, θα τα πούμε την Κυριακή των εκλογών και μετά την Κυριακή των εκλογών, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλά να πούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά κυρία Στάη.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΕΗ banner
Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Διαμέρισμα παλιά κτελ
Ενοικιάζεται Ίωνος Δραγούμη 2
Κατάστημα πρώην ADMIRAL
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com