JUWI HELLAS
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΔΕΗ
ΔΑΜ
POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
BANNER
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ1

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Νίκο Μερτζάνη.Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Κοντά μας έχουμε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, για να μιλήσουμε για πολιτική. Καλημέρα, κ. Τζανακόπουλε.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλή σας ημέρα. Καλώς ήρθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλώς σας βρήκα.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, χθες βγήκατε, περίπου αυτή την ώρα, στον Alpha, απέναντί μας, και κάνατε μια δήλωση «όποιος δε συμφωνεί ή όποιος διαφωνεί, μπορεί να κατέβει από το τρένο». Τι ήταν αυτό; Αυτό ήταν ήδη γνωστό, για την παραίτηση του κ. Κοτζιά; Κι εσείς δώσατε το σύνθημα; Της αποδοχής της παραίτησης, εννοώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έδωσα κανένα σύνθημα. Εγώ προσπάθησα να διερμηνεύσω το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Πρωθυπουργός, και έστειλε ο Πρωθυπουργός, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης. Ότι δηλαδή έχουμε μία σαφή πολιτική κατεύθυνση ως κυβέρνηση και από εκεί και πέρα όποιος δε θέλει να φτάσει στον προορισμό ή όποιος δυσφορεί κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής προσπάθειας, την οποία κάνουμε, πρέπει να κατέβει και από το τρένο. Από εκεί και πέρα, έχουμε πολύ δύσκολα πράγματα μπροστά μας, έχουμε μiα σειρά από θετικές εξελίξεις, όμως, ταυτόχρονα, τις οποίες πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού, με ενότητα, με σοβαρότητα, με ψυχραιμία και με πολιτικό σχέδιο.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Τα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων λένε ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον Καμμένο. Επέλεξε τον Καμμένο. Η ΝΔ μίλησε για έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος εκβιάζεται.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο Πρωθυπουργός ούτε εκβιάζεται από κανέναν ούτε εκβιάζει κανέναν. Επίσης, μου είναι κάπως ακατανόητο αυτό, διότι ποτέ δεν μπήκε δίλλημα Κοτζιάς ή Καμμένος στον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός έχει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο πολιτικό στόχο. Αυτός είναι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Και ξέρετε, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προσωπικό στοίχημα κανενός. Είναι η κεντρική πολιτική πρόκληση και ο κεντρικός πολιτικός στόχος του Πρωθυπουργού και του συνόλου της κυβέρνησης, η οποία αποφασίζει με θεσμικό τρόπο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ένα κρατούμενο είναι αυτό. Από εκεί και πέρα, το μήνυμα του Πρωθυπουργού, χθες, νομίζω ήταν επίσης σαφές. Είπε ότι δε θα επιτρέψει ούτε και την ασυνείδητη πρόκληση αποσταθεροποίησης στην κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο δε θα ανεχτεί και οποιαδήποτε διγλωσσία από εδώ και στο εξής. Πράγματι, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μία συζήτηση, στη βάση μιας υπαρκτής πολιτικής διαφωνίας που υπάρχει στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά από εκεί και πέρα αυτό το οποίο εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να πορεύεται με ενότητα, με ενιαίο πολιτικό λόγο, για να υλοποιήσει ακριβώς τους πολιτικούς στόχους τους οποίους έχει θέσει, σε μία περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί, όπως ξέρετε, βρισκόμαστε σε μία μεταβατική φάση. Στη φάση που περνάμε από την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας στην μετά το μνημόνιο εποχή και εδώ ακριβώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουμε.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Καλές είναι οι προκλήσεις, αλλά, από εδώ και πέρα, επειδή το Μακεδονικό είναι ένα κεντρικό θέμα. Η λύση των προβλημάτων με τη γείτονα χώρα, είναι κεντρικό θέμα της κυβέρνησης και έχει επενδύσει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Θεωρείτε ότι θα σταματήσει ο έτερος της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ να λένε ότι δεν ψηφίζουμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Γιατί είναι δεδομένες οι θέσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δε ζητάει από κανέναν να αλλάξει την άποψή του. Εδώ υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία συντίθεται από δύο κόμματα με διαφορετικές πολιτικές ιστορίες, πολιτικές διαδρομές, πολιτικές θέσεις. Υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία που αφορά την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιτάχυνση της θεσμικής θωράκισης – αν θέλετε – της ελληνικής πολιτείας, απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Ωστόσο, και φυσικά υπάρχει βεβαίως η πρόκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος, από την πρώτη στιγμή, εδώ και δέκα μήνες έχει εκφράσεις τις επιφυλάξεις του, τις αμφιβολίες του, τις αντιρρήσεις του, τις διαφωνίες του. Αυτό είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι, ποια είναι η συλλογικά αποφασισμένη πολιτική της κυβέρνησης. Και αυτή είναι η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πρωθυπουργός, εχθές, με σαφήνεια είπε – και για αυτό ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών – ότι για εμάς είναι ένας κεντρικός πολιτικός στόχος και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε αφού πληρωθούν οι τυπικές προϋποθέσεις, που έχει εκθέσει η ίδια η Συμφωνία στη γειτονική χώρα, δηλαδή η Αναθεώρηση του Συντάγματος, η Συμφωνία των Πρεσπών να έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να τεθεί τελικά σε ισχύ.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μάλιστα. Τώρα, επανερχόμενοι σε αυτό που είπε πριν ο Νίκος για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, που μίλησε για έναν εκβιαζόμενο Πρωθυπουργό, είπε, επίσης, ότι αποπέμφθηκε ο πρωτεργάτης της Συμφωνίας και κρατήθηκε ο άνθρωπος που διαφωνεί και λέει ότι μπορεί να ρίξει και την κυβέρνηση. Και αυτό δε δίνει ένα λάθος μήνυμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και ο πρωτεργάτης, ο αρχιτέκτονας, ο άνθρωπος που μπήκε μπροστά για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών – φυσικά με την τεράστια, με τη θεμελιώδη συμβολή του Νίκου Κοτζιά, αυτό δεν το αρνείται κανείς– έδωσε χθες σαφές μήνυμα για την ελληνική κυβέρνηση: Η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο είναι ζωντανή, αλλά αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο για εμάς. Εξάλλου, πρέπει να σας πω ότι η παραίτηση του κ. Κοτζιά, που για εμένα είναι πολιτικά ακατανόητη, με δεδομένα όσα σας έλεγα…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γιατί παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Σας λέω ειλικρινά…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ήσασταν μέσα εσείς.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο ήσασταν μέσα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως ήμουν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρχε μία συζήτηση, υπήρχε όμως και μία εισήγηση από τη μεριά του Πρωθυπουργού που, το έχω πει ήδη τρεις φορές, έθετε ως κεντρικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά θεώρησε ότι δε στηρίχθηκε ο κ. Κοτζιάς. Αυτό τουλάχιστον κυκλοφόρησε. Κύριε Τζανακόπουλε, συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά αυτό κυκλοφόρησε από το ρεπορτάζ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Για εμένα, πολιτικά, η παραίτηση Κοτζιά είναι πλήρως ακατανόητη. Δεν υπάρχει κανένα…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Λέει ότι δε στηρίχθηκε ο ίδιος. Κυκλοφορεί αυτό. Ότι ακούστηκαν διάφορα, αιχμές από τον κ. Καμμένο, για μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και διάφορα. Για κακοδιαχείριση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι. Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ, καμία σκιά και έχω την απόλυτη βεβαιότητα – πως και ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη βεβαιότητα – ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως σκιά, ως προς την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Όμως, τον στήριξε κάποιος μέσα στο Υπουργικό, όταν ακούστηκαν, όπως λέγεται, αιχμές από τον κ. Καμμένο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε να δείτε. Εσείς, τώρα, θέλετε να με βάλετε να σχολιάζω επί διαρροών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν πολιτική, ήταν ανοιχτή, είχε πολύ συγκεκριμένους άξονες, ένας εκ των οποίων ήταν και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε όμως και έναν χαρακτήρα όπου θα έπρεπε όλοι πλέον να δεσμευθούν ότι δεν θα συμπλεύσουν, σε καμία περίπτωση, με τη ΝΔ και με την άκρα δεξιά, στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα. Αυτό έγινε απολύτως δεκτό και ομοφώνως από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για αυτό, λοιπόν, λέω ότι δεν υφίσταται σαφής, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, πολιτικός λόγος για την παραίτηση του κ. Κοτζιά.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μα, αυτό ήταν ένα μήνυμα προς τον κύριο Καμμένο – και με τον κ. Τουσουνίδη είχαν βγει οι δηλώσεις υπέρ της πρότασης μομφής…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: …ο κ. Κοτζιάς γιατί παραιτήθηκε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ. Πραγματικά μου είναι πολιτικά ακατανόητος ο λόγος. Με δεδομένο, σας λέω, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν τέθηκε ποτέ δίλλημα…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Υπήρχε προηγούμενο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν τέθηκε ποτέ δίλλημα Κοτζιάς ή Καμμένος, δεν τέθηκε ποτέ κανένας τέτοιου τύπου εκβιασμός. Επομένως, σας ξαναλέω ότι για εμένα πολιτικά είναι μη ερμηνεύσιμη αυτή η κίνηση του κ. Κοτζιά να παραιτηθεί.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Η σχέση είχε και νωρίτερα διαρραγεί; Υπήρχαν σημεία, δηλαδή, που υπήρχαν προστριβές από πριν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η σχέση μεταξύ ποίων;

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Του κ. Κοτζιά και του κ. Τσίπρα και…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε κανένα θέμα στη σχέση τους. Αντιθέτως, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, φυσικά, οι υπουργοί συζητούν με τον Πρωθυπουργό. Πολλές φορές, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, βρίσκονται, όμως, στο τέλος συγκλίσεις. Και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός πορεύθηκαν μαζί. Επομένως, για αυτό, σας ξαναλέω, για εμένα είναι μη ερμηνεύσιμος πολιτικά ο λόγος της παραίτησής του.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, να σας το ρωτήσω ανοιχτά, γιατί γράφεται και συζητείται. Μήπως υπήρχε μια προ συνεννόηση ανάμεσα στον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο σε αυτό το γεύμα, που είχαν και πριν το Υπουργικό, την οποία δεν γνώριζε ο κ. Κοτζιάς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο. Εξάλλου, σας ξαναλέω, το πολιτικό μήνυμα που εκπέμφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα, λοιπόν, προς τι όλο αυτό; Για εμένα, σας λέω, είναι πολιτικά ακατανόητο και μη ερμηνεύσιμο.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Θα κάνω μια άλλη ερώτηση εγώ. Όσο υπήρχε το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ, για το Plan B και για τις βάσεις, υπήρξε μία ρητορική από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από προβεβλημένα στελέχη και από βουλευτές και από υπουργούς, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις εναντίον του. Με αυτή την πράξη, με την παραίτηση Κοτζιά, δεν θεωρούν ότι πάγωσαν λίγο; Γιατί, ενώ επιτίθεντο στον κ. Καμμένο, ουσιαστικά έφυγε από την κυβέρνηση ο κ. Κοτζιάς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ζήτημα, όμως, που δεν μπορεί να αφορά την κυβέρνηση. Αφορά…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σας λέμε τι ακούμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …αφορά τον κ. Κοτζιά. Ο κ.Κοτζιάς πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε, με δεδομένο, όπως σας είπα, την πολιτική προσήλωση της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σύγκλιση που υπάρχει σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το δεύτερο, σε σχέση με το αν και κατά πόσο έχουν παγώσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς, σας λέω…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Όχι επειδή παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς, έμεινε ο κ. Καμμένος, στον οποίο έκαναν επίθεση κατά κάποιον τρόπο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Δεν τέθηκε ποτέ το δίλλημα ή ο Κοτζιάς ή ο Καμμένος. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω τόση ώρα. Δεν υπήρχε ποτέ δίλλημα στον Πρωθυπουργό «θα κρατήσω τον έναν και θα διώξω τον άλλον». Η κατάσταση δεν έχει καθόλου έτσι. Είναι μία ερμηνεία των γεγονότων αυτή, η οποία δεν προκύπτει από πουθενά.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Είχε υποβάλει παραίτηση και στο παρελθόν ο κ. Κοτζιάς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για το θέμα με τη Ρωσία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βεβαίως όχι. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Δεν είχε προκύψει κανένα ζήτημα, σε σχέση με τη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, έχουμε ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού, το οποίο είναι σαφές από τη χθεσινή του δήλωση: Δεν θα ανεχτεί τη διγλωσσία, δεν θα ανεχτεί προσωπικές πολιτικές στρατηγικές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το τρίτο και κυριότερο είναι ότι, με την πρωτοβουλία του να αναλάβει ο ίδιος, προσωπικά, το υπουργείο των Εξωτερικών, δεσμεύει όλους σε μία συγκεκριμένη πολιτική γραμμή.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Όσον αφορά σε αυτό το θέμα, να πάμε λίγο δίπλα, να πάμε στην πΓΔΜ, στα Σκόπια. Έχετε ελπίδες να λυθεί το θέμα από εκεί; Γιατί περνάει ο καιρός – έχουν βέβαια δέκα μέρες οι άνθρωποι μέχρι να ψηφίσουν, έως δέκα ημέρες είναι –  αλλά τα δείγματα δεν είναι ότι πάμε να βρούμε και να ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Ο κ. Ζάεφ κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη, αλλά εξαιρετικά σημαντική, ταυτόχρονα, προσπάθεια, αξιομνημόνευτη, αξιοπρόσεκτη και νομίζω ότι, στο πλαίσιο ακριβώς της συνταγματικής διαδικασίας, θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται. Βεβαίως, αν δεν το καταφέρει αυτό, εμείς έχουμε στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα λύσης, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ο μοναδικός δρόμος είναι η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, θα πρέπει και στη γειτονική χώρα οι πολίτες να αποφασίσουν τελικά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να πορευθούν στο 21ο αιώνα. Δηλαδή, τι Βαλκάνια θέλουμε; Τι διεθνείς σχέσεις θέλουμε; Τι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα θέλουνε; Νομίζω ότι και ο κ. Ζάεφ και ο κ. Τσίπρα, όντας δεσμευμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Να αξιοποιηθεί αυτό το παράθυρο και να μπορέσουμε επιτέλους να περάσουμε στην επόμενη μέρα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στην επόμενη μέρα για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Νομίζω ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν ο κ. Ζάεφ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, φαντάζομαι ότι θα απευθυνθεί στους πολίτες της πΓΔΜ, με δεδομένο το γεγονός ότι έχει και ο ίδιος θέσει ως πολιτικό του στοίχημα τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα, θα πάει σε εκλογές. Αν λοιπόν πάει σε εκλογές, εδώ αρχίζουν τα πράγματα και παίρνουν απόσταση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Δεν θέλω να σχολιάσω τα εσωτερικά ενός ξένου κράτους.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Όχι, θα πάμε πάλι σε εμάς, κ. Τζανακόπουλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, λοιπόν, ότι ο κ. Ζάεφ δίνει μια μεγάλη μάχη. Τον στηρίζουμε σε αυτή τη μεγάλη μάχη την οποία δίνει και αναμένουμε το αποτέλεσμα του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ, με την ελπίδα ότι θα κάνει όσα πρέπει για να πληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Λοιπόν, ερχόμενοι πάλι εδώ, και από αυτά που είπατε, καταλαβαίνουμε ότι αν πάμε στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, εδώ θα πάρουμε και έναν χρόνο μπροστά μας. Δηλαδή, θα πάει η Συμφωνία. Αν θα έρθει, θα έρθει αργότερα. Ο κ. Καμμένος λέει ότι η δικιά του εκτίμηση είναι ότι δε θα έρθει η Συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας δικαιούται στην πολιτική να κάνει εκτιμήσεις. Δεν μπορώ να σχολιάσω εγώ τις εκτιμήσεις.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Παρόλα αυτά, καταλάβαμε και από τον Πρωθυπουργό ότι δεν του ζητάει να αλλάξει θέση. Η θέση του είναι γνωστή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το είπα και εγώ, προηγουμένως.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Σωστά. Όμως, από την άλλη…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – το γνωρίζετε κι εσείς, άλλωστε- υπάρχουν οι πολιτικοί, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης μίας…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Υπάρχει πλειοψηφία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα κυρώσει τη Συμφωνία, έτσι ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να τα πάρουμε τώρα λίγο, ένα – ένα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τώρα, επειδή με ρωτάτε.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δε ρωτάω ακριβώς για το χρονοδιάγραμμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να συμβεί, εγώ θεωρώ ότι μέχρι την άνοιξη, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, μέχρι τις αρχές Μάρτη, θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και στη γειτονική χώρα.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάμε τώρα να κάνω την ερώτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, δηλαδή, και στο κακό σενάριο.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Και στο κακό σενάριο, δηλαδή, θεωρείτε ότι θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Η πρόθεσή η δικιά σας, βέβαια, είναι να εξαντλήσετε την τετραετία. Τώρα αυτό θα πάει μέχρι τον Μάιο, που θα είναι και οι άλλες εκλογές, θα πάει και πιο μετά, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, εσείς ξέρετε ή θα το δείτε. Όμως, εάν η Συμφωνία, όπως λέτε, έρθει περίπου τον Μάρτιο, θα βρεθείτε πάλι μπροστά σε αυτό με τον εταίρο σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είπε ότι δεν θα συμπλεύσει ποτέ με τη ΝΔ, σε πιθανή πρόταση δυσπιστίας.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ωραία. Άρα εσείς, λοιπόν, σε αυτό το σημείο λέτε ότι υπάρχει πλειοψηφία….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, υπάρχει πλειοψηφία.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: …να περάσει χωρίς τους ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πλειοψηφία και για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για να μπορέσει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να ρωτήσω, όμως, τώρα κάτι άλλο. Ο κ. Καμμένος, συν τοις άλλοις, μέσα από αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε και τις τοποθετήσεις, π.χ. της κ. Κουντουρά, που μάλλον, έτσι όπως την ακούσαμε, εννοεί ότι θα πράξει κατά συνείδηση και ενδεχομένως να ψηφίσει και αυτή τη Συμφωνία. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει πει ότι θα την ψηφίσει τη Συμφωνία…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Το είπε εδώ στην ΕΡΤ.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: …και θα παραδώσει και την έδρα του μετά. Άρα, λίγο φυλλοροεί ο κ. Καμμένος. Φοβάστε ότι στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος, του δικού του και της πολιτικής του επιβίωσης επίσης, μήπως κάνει καμία έκπληξη ακόμη;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Εγώ κρατάω αυτό που είπε ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσει με τη ΝΔ, στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Για εμένα αυτό είναι μια πολιτική τοποθέτηση, η οποία επιλύει όλους τους υποτιθέμενους γρίφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάντως, ήταν κάρτα αυτή που έδωσε ο Πρωθυπουργός, ότι δεν θα ανεχτώ και περί προσωπικής πολιτικής στρατηγικής και όλα αυτά. Στον κ. Καμμένο ήταν. Δηλαδή, μπορεί να μην βγήκε ο κ. Καμμένος από αυτό το Υπουργικό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός εκπέμπει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Χωρίς να αποκλείεται δηλαδή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δείχνει την κατεύθυνση, στην οποία πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, θέτει τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης και σε αυτή την πορεία δε θα ανεχτεί ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε διγλωσσίες.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Η επικοινωνία με τον Ζάεφ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον κ. Ζάεφ…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Πώς είδαν την παραίτηση, θέλω να μας πείτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον κ. Ζάεφ πολύ τακτικά. Προφανώς, ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δε θα σχολιάσει τις εσωτερικές καταστάσεις και την εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα. Αντιθέτως, συμφώνησαν ή επανέλαβαν αυτό το οποίο είναι σε όλους μας γνωστό, ότι δηλαδή και οι δύο εργάζονται για τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα και οι δύο εργάζονται για την υλοποίηση και τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, έγινε όλο αυτό, προφανώς διατηρήθηκαν και ισορροπίες και καταλαβαίνουμε ότι προτεραιότητα του Πρωθυπουργού είναι να υπάρχει ενότητα και να προχωρήσει και να φανεί και όποιος σχεδιασμός υπάρχει για την επόμενη μέρα, μετά τα μνημόνια. Γιατί βλέπουμε και όλη αυτή την αγωνία που υπάρχει και το τι θα γίνει και με τις συντάξεις και πώς θα ενισχυθούν και τα χαμηλά εισοδήματα. Αλλά, από την άλλη, καταλαβαίνουμε ότι είναι και σε μία διαδικασία, που πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες και μέσα στο δικό σας το κόμμα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή περιμένετε ότι θα υπάρχουν, ενδεχομένως, αντιδράσεις; Μαθαίνουμε ότι η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία ανήκει ο κ. Κοτζιάς και είναι ο κ. Τόσκας, ο οποίος επίσης έχει αποχωρήσει από αυτή την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό, μήπως υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν το ΠΡΑΤΤΩ είναι ένα διαφορετικό κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κίνηση μέσα στο κόμμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, κατά τη διάρκεια των εκλογών και πρέπει να σας πω ότι δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ των 145 μελών δεν υπάρχει περίπτωση να υποστεί καμία απώλεια. Είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό, διότι όλοι κατανοούν την ευθύνη…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δεν περιμένετε αντιδράσεις, δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Πολιτικές απόψεις θα ακουστούν, πολιτικές θέσεις θα ακουστούν. Ούτε μπορεί κανείς να αποκλείσει τη δυνατότητα κάποιου να συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση, να πει τη γνώμη του, να εκφράσει πιθανές επιφυλάξεις. Και βεβαίως όλες αυτές τις επιφυλάξεις θα πρέπει να τις ακούμε, να τις απαντάμε, να λέμε το αντεπιχείρημά μας. Όλα αυτά βρίσκονται μέσα στην πολιτική ζωή. Δε θεωρώ ότι χρειάζεται να τα σπουδαιολογούμε. Υγεία είναι αυτό για την πολιτική. Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες εκφράζονται. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι στα κεντρικά ζητήματα να υπάρχει μια σαφής πολιτική κατεύθυνση, να υπάρχει ενότητα, να υπάρχει αποφασιστικότητα και νομίζω ότι αυτή ακριβώς την αποφασιστικότητα εξέπεμψε χθες ο Πρωθυπουργός με το μήνυμά του, με τη δήλωσή του.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Εγώ θα φύγω τελείως από το θέμα Κοτζιάς, από το θέμα Καμμένος και θα πάω σε ένα άλλο θέμα, το οποίο χθες και προχθές για τη ΝΔ είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε όμως και εσείς να το βάζετε ως δίλημμα, ενώ δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άλλο θέμα θέτει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε από το θέμα Κοτζιάς, από το θέμα Καμμένος…

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Όχι, άλλο θέμα ο ένας, άλλο θέμα ο άλλος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι σαν να υπονοεί ότι υπάρχει δίλημμα ή υπήρχε στον Πρωθυπουργό η αναγκαιότητα να διαλέξει μεταξύ των δύο. Δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, σας ξαναλέω. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός προσωπικά ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί; Για να οδηγήσει τη χώρα, για να οδηγήσει την κυβέρνηση στη μεγάλη αυτήν προσπάθεια για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, δεν υπάρχει δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ωραία. Φεύγουμε, λοιπόν, από αυτό το θέμα, φεύγουμε από το θέμα Κοτζιά και πάμε σε άλλο θέμα. Πάμε στην επίθεση που έγινε στο Α.Τ. της Ομόνοιας και σε ένα περιστατικό που έγινε στη Φιλοσοφική με τον Ρουβίκωνα – καλά αυτό είναι εσωτερικό τους ουσιαστικά. Αλλά, έχουν αναδειχθεί από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Α.Τ. Ομόνοιας και είπε ότι στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας υπάρχει ανασφάλεια. Δεν υπάρχει ασφάλεια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη γνώμη μου, εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά πραγματικά γεγονότα, για να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα, κατά τη γνώμη μου μέγιστο πολιτικό ζήτημα, εκεί που δεν υπάρχει μέγιστο πολιτικό ζήτημα. Αντιθέτως, αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία –κ αι σε αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καθαροί και σαφείς – η βαριά εγκληματικότητα, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από το 2015 μέχρι και σήμερα, έχει μειωθεί κατά περίπου 40%. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης επειδή ακριβώς θέλει να οδηγήσει το κόμμα του σε μια ακροδεξιά ρητορική, θέλει να κινητοποιήσει, αν θέλετε, όλα τα αντιδραστικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας η οποία έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα τα τελευταία 10 χρόνια, και πάντοτε όταν οι κοινωνίες περνάνε τόσο δύσκολα, δημιουργούνται αυτού του τύπου τα φοβικά σύνδρομα. Θέλει, λοιπόν, αντί να τα κατευνάσει αυτά τα φοβικά σύνδρομα, θέλει να τα μεγαλοποιήσει, θέλει να τα εντείνει και νομίζω ότι αυτή η πολιτική γραμμή, τελικά, θα αποδειχθεί σε βάρος του. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε ως ένας κεντρώος φιλελεύθερος πολιτικός, με τον οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως η Αριστερά να συζητήσει για την αντιεγκληματική πολιτική, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να αναδιοργανωθούν τα σώματα ασφαλείας στη χώρα, να βρεθούν πολιτικές συγκλίσεις. Όμως, ο κ. Μητσοτάκης αντί να επιλέξει αυτή τη γραμμή, τη γραμμή δηλαδή μιας συνεπούς φιλελεύθερης πολιτικής σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, έχει και σε αυτό τον τομέα επί της ουσίας παραδώσει τα ιδεολογικά κλειδιά στην ακροδεξιά πτέρυγα του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη, του κ. Σαμαρά, στους οποίους ταιριάζει γάντι αυτή η πολιτική ρητορική.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, όμως, τα μηνύματα εκπέμπονται και από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Δηλαδή, αν οι ίδιοι οι αστυνομικοί λένε ότι εμείς χρειαζόμαστε ασφάλεια, τι μήνυμα προκύπτει για την κοινωνία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αστυνομικοί, καταρχήν, δεν μιλούν με μια φωνή. Και αυτά τα οποία λένε κάποιοι από αυτούς, πολλές φορές παραπέμπουν και σε συγκεκριμένες πολιτικές ατζέντες.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εννοείτε τους συνδικαλιστές, κ. Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ αστυνομικούς οι οποίοι κατά καιρούς έχουν κάνει δηλώσεις, τις οποίες δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι παραπέμπουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Το ίδιο, όμως, το περιστατικό τους εμφανίζει αδύναμους. Δηλαδή, αν πηγαίνουν σε ένα κεντρικό αστυνομικό τμήμα 50-80 αναρχικοί, αντιεξουσιαστές και πάνε να τους κάψουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δε θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω το περιστατικό. Όμως, πρέπει εδώ να είμαστε ειλικρινείς, να είμαστε ευθείς. Τέτοιου τύπου περιστατικά υπήρχαν και πριν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιου τύπου περιστατικά, αν θέλετε, έντονης χρήσης βίας ή λιγότερο έντονης χρήσης βίας βεβαίως και είναι καταδικαστέα. Και πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να μην οδηγούμαστε και σε χειρότερα τελικά αποτελέσματα. Αυτή τη συζήτηση βεβαίως να την κάνουμε. Ωστόσο, από αυτό, το να οδηγούμαστε σε μία γενίκευση της ατζέντας της ανασφάλειας, νομίζω και επιμένω ότι παραπέμπει σε μια άλλη πολιτική ατζέντα η οποία δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η ατζέντα αυτής της κυβέρνησης.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα. Να κάνω και μια άλλη ερώτηση; Συγγνώμη, κ. Τζανακόπουλε, αλλά θα την κάνω την ερώτηση. Σας κατηγορούν και για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να μην το πω, δεν μπορώ να το κάνω, ο κ. Πολάκης θα απαντήσει από μόνος του σήμερα, γιατί θα είναι καλεσμένος εδώ στην ΕΡΤ1, αλλά θέλω να μου πείτε το εξής: Η ΝΔ σας κατηγορεί για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για τα όσα είπε ο κ. Πολάκης. Το έχουν κάνει ζήτημα μεγάλο και κυκλοφορούν και οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, έτσι; Και το ηχητικό του κυρίου Πολάκη.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Από την Κεντρική Επιτροπή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να σας δείξω και εγώ τα ηχητικά του κ. Γεωργιάδη που έλεγε «θα σας βάλω όλους φυλακή, θα σε βάλω φυλακή Πολάκη, θα σε βάλω φυλακή». Πώς θα τον βάλει φυλακή;

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλά, είχαν μια μεταξύ τους κόντρα, εκεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι εν τη ρύμη του λόγου μπορεί να ακουστούν και πράγματα εντός ενός Οργάνου, τα οποία να μην αντανακλούν την πραγματικότητα. Δηλαδή, να είμαστε λίγο σοβαροί, όταν κάνουμε πολιτική κριτική.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μα πώς το συνέδεσε τώρα, κ. Τζανακόπουλε, εκεί το νόημα; Είπε «για να κερδίσουμε τις εκλογές, να βάλουμε και κανέναν φυλακή». Και ο κ. Παπαγγελόπουλος το σχολίασε αυτό και είπε ότι ήταν λίγο «brutal» η τοποθέτηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι είναι μία έκφραση, την οποία δε θα χρησιμοποιούσα εγώ. Ωστόσο, πρέπει να σας πω το εξής: Είναι εντελώς διαφορετικό το να έχεις στην πολιτική σου ατζέντα και στην πολιτική σου στοχοθεσία τη θεσμική θωράκιση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και νομίζω ότι ο κ. Πολάκης το έχει αποδείξει αυτό. Ότι δηλαδή μάχεται μέρα τη μέρα, για να καθαρίσει μία κατάσταση η οποία είχε δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα με το ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και σε αυτή του τη μάχη έχει βρει απέναντι ένα ολόκληρο παραθεσμικό σύστημα εξουσίας, με το οποίο μάχεται καθημερινά. Αυτό εννοεί ο κ. Πολάκης, λοιπόν, όταν κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κάθε φορά που κάνει κάποιες δηλώσεις ο κ. Πολάκης, χρειάζεται ερμηνεία όμως μετά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι, δηλαδή, πρέπει αυτή η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη εναντίον της διαφθοράς. Και τη δίνει και θα συνεχίσει να τη δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη, όσο κι αν η ΝΔ θέλει να δημιουργεί μια δήθεν εικόνα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Έφτασε ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι θα πάει στην Ευρώπη για να καταγγείλει την ελληνική κυβέρνηση ότι δήθεν δημιουργεί θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αυτά είναι παρανοϊκά πράγματα. Είναι γραφικά πράγματα από τη μεριά του κυρίου Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος ο οποίος ανήκει σε ένα πολιτικό σύστημα εξουσίας, το οποίο επί 40 χρόνια αλώνιζε, δε σεβόταν τίποτα, δημιουργούσε παντού εστίες διαφθοράς και διαπλοκής, έρχεται να κάνει κριτική  στη σημερινή κυβέρνηση ότι δήθεν δε σέβεται το κράτος δικαίου. Αυτά, ξαναλέω, είναι παρανοϊκά, είναι γραφικά πράγματα.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για τις συντάξεις θέλαμε να ρωτήσουμε τώρα, κ. Τζανακόπουλε. Πότε θα κριθεί και πότε θα ξέρουν και οι συνταξιούχοι; Θα πάτε και εσείς επισήμως, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει αισιοδοξία στο ότι δε θα έρθει περικοπή, αλλά τι θα πουν και οι θεσμοί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχουν θεσμοί. Σε αυτό πρέπει να είμαστε καθαροί. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταθέσει αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους προϋπολογισμούς τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό τον οποίο θα καταθέσει στο ιταλικό κοινοβούλιο. Κάνω λάθος; Δεν κάνω λάθος.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Το κατέθεσε και έτσι όπως ήθελε η Ιταλία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου. Προσχέδιο κατέθεσε.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, προσχέδιο όλοι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και το ερώτημα είναι αν ο ιταλικός προϋπολογισμός θα γίνει αποδεκτός με την Κομισιόν. Γιατί κάνουν διαπραγματεύσεις οι Ιταλοί; Είναι σε κανένα μνημόνιο; Βρίσκονται σε καμία…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Είναι σε κόντρα, κ. Τζανακόπουλε.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Όχι, δεν είναι σε κόντρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεσμικά ρωτάω. Γιατί κάνουν διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Είχαν κανένα μνημόνιο;

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γιατί υπάρχει, έτσι κι αλλιώς, αυτή η δέσμευση όλοι οι προϋπολογισμοί να πηγαίνουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Α, μπράβο. Άρα, λοιπόν, η διαδικασία στην οποία συζητείται και ο ελληνικός προϋπολογισμός, τι είναι; Δεν είναι μια διαδικασία επιτροπείας μνημονιακού τύπου. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν θεσμοί, όπως σας είπα, αλλά αντιθέτως…

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Δηλαδή, θα αποφασίσουμε μόνοι μας; Όχι.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ακούστε λίγο αυτό που σας λέω. Αλλά αντίθετα έχουμε τη διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μηνου, η οποία είναι κοινή για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Άρα, λοιπόν, ήθελα να ξεκαθαρίσω το ζήτημα της διαδικασίας το οποίο είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Ποια είναι τα δεδομένα; Τα δεδομένα είναι ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019, χωρίς την εφαρμογή του μέτρου. Αυτό, όπως προκύπτει και από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και από τις πληροφορίες που έχουμε, θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ, τουλάχιστον, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει αποδεκτό, διότι τα νούμερα δεν μπορείς να τα πειράξεις, είναι εκεί, είναι δεδομένα, είναι σαφή. Άρα, λοιπόν, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων θα γίνει σε συνεννόηση και με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αυτά θα τα ξέρετε τον Δεκέμβριο; Επανέρχομαι εγώ για τον χρόνο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Νομίζω ότι η διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μηνου προβλέπεται να ολοκληρωθεί περίπου στις αρχές Νοεμβρίου.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το ρωτάμε; Γιατί εμείς καθημερινά παίρνουμε μηνύματα και διαπιστώνουμε την αγωνία των συνταξιούχων. Την αγωνία των ανθρώπων, οι οποίοι λένε θα κοπεί, δε θα κοπεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την κατανοούμε αυτή την αγωνία. Εγώ μπορώ να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της, έχει δείξει τις προθέσεις της. Και νομίζω ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι τέτοια, που δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου αυτού.

ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΓΟΥ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενοικιάζεται (ΕΛΤΑ)
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 100 Τ.Μ.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 70 Τ.Μ.
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 73 τ.μ.
ENOIKIAZETAI ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΔΙΧΩΡΗ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ