Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
INTERACTIVE
ΔΕΗ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ Real FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

 ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κ. Χατζηνικολάου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με την κριτική που δέχεται σήμερα η κυβέρνηση, την επομένη της ανακοίνωσης της αύξησης του κατώτατου μισθού, από ορισμένες εφημερίδες της αντιπολίτευσης. Λένε ότι ήταν επικοινωνιακό τέχνασμα, αντίδοτο στις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι απαντάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κ. Χατζηνικολάου. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι πάντοτε, ανεξαρτήτως των πεπραγμένων ή των πράξεων της κυβέρνησης, ο αντιπολιτευτικός Τύπος, αλλά και η αντιπολίτευση, βρίσκει έναν τρόπο για να δημιουργεί εντυπώσεις. Εγώ δεν πρόκειται να εμμείνω σε αυτές τις κριτικές. Θα σας πω ότι για εμάς η κίνηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, είναι μια εμβληματική πολιτική κίνηση, την οποία, εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω ότι την είχαμε προαναγγείλει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ, εδώ και περίπου τέσσερις ή πέντε μήνες, δηλαδή από τον Σεπτέμβρη του 2018, όταν και άλλαξε ο σχετικός νόμος, όλοι και όλες γνώριζαν ότι η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Έτσι, δηλαδή, όπως ορίζει ο ίδιος ο νόμος. Επομένως, το να προσπαθεί κάποιος να ανακαλύψει επικοινωνιακούς τακτικισμούς στη συγκεκριμένη αυτή κίνηση, νομίζω ότι είναι, αν όχι παράδοξο, τουλάχιστον απολύτως ανακριβές και στην πραγματικότητα αναδεικνύει και τη σύγχυση και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ο αντιπολιτευτικός τύπος, αλλά και η αντιπολίτευση. Δηλαδή, να το πούμε απλά, κ. Χατζηνικολάου, ο νόμος λέει ότι ο κατώτατος μισθός αναδιαμορφώνεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνει η κυβέρνηση; Να κάνει κάτι διαφορετικό; Να περιμένει λίγο περισσότερο; Για ποιον λόγο; Για να μην θεωρηθεί ότι αυτό σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις Πρέσπες; Κοιτάξτε να δείτε. Οτιδήποτε και να έχει κάνει η κυβέρνηση, έχει συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, μας έλεγαν, πριν από λίγο καιρό, ότι ανταλλάξαμε δήθεν τις συντάξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα μας λένε ότι αναδιαμορφώνουμε, αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, για να καλύψουμε τις Πρέσπες. Σε λίγο θα μας πουν ότι δεν κόψαμε τις συντάξεις για να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, πράγμα το οποίο είναι, όπως καταλαβαίνετε, παραδοξολογία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπήρξε και μία κριτική, κ. Υπουργέ, από το ΚΙΝΑΛ, με τη χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, όπου λέει ότι, κατ’ ουσίαν η αύξηση που δώσατε στον κατώτατο μισθό, θα εξανεμιστεί από την αρχή του επόμενου έτους με τη μείωση του αφορολόγητου. Πώς το σχολιάζετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή έχει επαναληφθεί σε διαφορετικό πλαίσιο μεν, αλλά νιώθω ότι…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τις συντάξεις λέτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …υπάρχει ένα déjà vu εδώ. Δηλαδή, επί ενάμισι χρόνο η αντιπολίτευση και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μας έλεγαν ότι οδεύουμε στην περικοπή των συντάξεων από 01/01/2019 και επομένως από αυτό έβγαζαν το συμπέρασμα ότι δεν έχουμε εξέλθει από την περίοδο των μνημονίων. Νομίζω ότι η ίδια απάντηση, που δόθηκε πριν από λίγο καιρό με την ακύρωση του μέτρου των συντάξεων, είναι η πιο πιθανή. Με την έννοια ότι, όπως έχουμε εξηγήσει δεκάδες φορές, φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας και τα οποία οφείλει να επιτυγχάνει, με βάση τους κανόνες της Ευρωζώνης χωρίς να υλοποιηθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο. Επομένως, θα έλεγα να μην βάζουν τα λεφτά τους στο στοίχημα για τη μείωση του αφορολόγητου, από τη μεριά είτε του ΚΙΝΑΛ είτε της ΝΔ.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, έρχομαι στη συζήτηση που αφορά τον χρόνο των εκλογών και το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών. Ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος σας, ο κ. Καμμένος, μίλησε, μόλις χθες, για εκλογές πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Και κάποιοι σήμερα σχολίαζαν ότι ίσως το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, και η εξαγγελία για τον κατώτατο μισθό, να συνδέεται με τέτοιου είδους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, κ. Χατζηνικολάου, ότι η απόφαση για τον κατώτατο μισθό, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς ο ίδιος ο νόμος προέβλεπε ότι θα έπρεπε να ανακοινωθεί, όπως και έγινε, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Επομένως, οποιοδήποτε πολιτικό συμπέρασμα βασίζεται πάνω…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι αυθαίρετο, λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτή την ιδιαίτερη συνεδρίαση, είναι απολύτως αυθαίρετο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της οκτώ – εννέα μήνες, οκτώ μήνες πια μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και έχει πολύ συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, αλλά και πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει ήδη βάλει μπροστά. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Εκκλησία, να προχωρήσουμε σε μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να προχωρήσουμε στο νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Έχουμε, δηλαδή, μπροστά μας πολύ σημαντικό έργο και μόνο με αυτό ασχολούμαστε. Δεν ασχολούμαστε με τις ημερομηνίες των εκλογών. Εξάλλου το έχουμε πει δεκάδες φορές ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με βάση αυτό το πολιτικό χρονοδιάγραμμα που εδώ και αρκετό καιρό εμφανίζει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωεκλογές είναι πριν από τις εθνικές εκλογές. Αυτό δεν ενέχει έναν κίνδυνο να συμβεί κάτι σαν αυτό που συνέβη, για παράδειγμα, στην κυβέρνηση Καραμανλή; Ή σε άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Δηλαδή, ένα κακό σκορ -να το πω έτσι- σε μια εκλογική αναμέτρηση, που είναι χαλαρή εκλογική αναμέτρηση, όπως αυτή των ευρωεκλογών, να επηρεάσει αρνητικά την πορεία σας προς τις εθνικές εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κ. Χατζηνικολάου. Όταν υπάρχει μια εκλογική μάχη, είναι προφανές ότι όλα τα πολιτικά κόμματα κατεβαίνουν για να την κερδίσουν και να καταγράψουν ένα πολιτικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αντιστοιχείται στους κοινωνικούς συσχετισμούς. Εγώ, έχω την πεποίθηση ότι με δεδομένο το πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται οι ευρωεκλογές, που δεν είναι καθόλου –αν θέλετε- χαλαρό, αλλά αντιθέτως δημιουργείται το πλαίσιο αυτό από την τάση της ακροδεξιάς, σε ολόκληρη την Ευρώπη, να ενισχύεται, νομίζω ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της αριστεράς, αλλά και στο σύνολο οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, θα πρέπει να δώσουν μία μάχη ενάντια στον σκοταδισμό, ενάντια στη μισαλλοδοξία, ενάντια στον ρατσισμό. Και έχω την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ότι, τα διακυβεύματα, αυτή τη στιγμή, δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση με προηγούμενες ευρωεκλογικές μάχες. Αντιθέτως, εδώ παίζεται το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, το ίδιο το μέλλον της Ε.Ε.. Και νομίζω ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές θα κριθεί αν και κατά πόσο η αριστερά θα έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί με την ακροδεξιά και να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Επομένως, πιστεύω ότι δεν θα είναι μια χαλαρή εκλογική μάχη και για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν θα την αντιληφθεί και κανένας ως τέτοια, ούτε τα πολιτικά κόμματα, αλλά ούτε οι πολίτες.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, τα στελέχη του κεντρώου χώρου, τα στελέχη της κεντροαριστεράς –έχω ας πούμε μπροστά μου δύο συνεντεύξεις στελεχών, του κυρίου Βενιζέλου και του κυρίου Σκανδαλίδη, τελευταίες- κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρούν να σφετεριστούν αυτό τον πολιτικό χώρο, ενώ είναι ξένοι προς την ιδεολογία του. Το ερώτημα είναι απλό. Αν πράγματι αυτή είναι η πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα, η άλωση του χώρου της κεντροαριστεράς και αν με έναν τρόπο μπορεί να έχει ισχύ η κριτική που δέχεται από ορισμένες πλευρές, ότι επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταμορφωθεί σε σύγχρονο ΠΑΣΟΚ, σε νέο ΠΑΣΟΚ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα χρησιμοποιούσα σε καμία περίπτωση ούτε αυτές τις εκφράσεις, δηλαδή σφετερισμός ή άλωση της …

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτές τις διάβασα από τις δύο συνεντεύξεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, τις χρησιμοποιούν. Βεβαίως, βεβαίως, δεν το λέω για εσάς, το λέω για τον κύριο Βενιζέλο και τον κύριο Σκανδαλίδη, αλλά και για τα υπόλοιπα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που αντιλαμβάνονται την πολιτική με αυτούς τους όρους. Δηλαδή, θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες, αν θέλετε, ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, συγκεκριμένων ιδεολογικών καταγωγικών παραδόσεων. Και με αυτή την έννοια περίπου ο προοδευτικός κόσμος τους χρωστάει. Και με αυτή την έννοια, δεν επιτρέπεται κανείς να μπαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση με όρους αρχών, αξιών και ιδεών, διότι κινδυνεύει ο κύριος Βενιζέλος, ο κύριος Σκανδαλίδης, το ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηματά να χάσουν  τους πολίτες που τους στηρίζουν και για τη δική τους αντίληψη, εν πάση περιπτώσει, τους ανήκουν. Εγώ έχω μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την πολιτική. Το ΚΙΝΑΛ επέλεξε στη μεγάλη αυτή μάχη, η οποία σηματοδοτήθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια μάχη μεταξύ του προοδευτικού κόσμου και της ακροδεξιάς αντίληψης και του εθνικισμού να πάρουν το μέρος που δεν αντιστοιχεί στη δικιά τους πολιτική παράδοση. Να τοποθετηθούν αρνητικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, να υιοθετήσουν μάλιστα επιχειρήματα, τα οποία έχουν γεννηθεί στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, τα επιχειρήματα περί δήθεν εκχώρησης ταυτότητας και γλώσσας, να πολεμήσουν, εν πάση περιπτώσει, αυτή τη Συμφωνία με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, λειτούργησε καταλυτικά για έναν κόσμο της κεντροαριστεράς, πολίτες, στελέχη, τα οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε μία τέτοια πολιτική αντίληψη και σε έναν τέτοιο πολιτικό φορέα. Αυτό πυροδότησε έναν διάλογο, δημιούργησε ένα μέτωπο το οποίο στήριξε σθεναρά τη Συμφωνία των Πρεσπών και δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για ευρύτερες συζητήσεις, για ένα ευρύτερο διάλογο με στόχο πολιτικές συγκλίσεις και σε άλλα σημεία, όπως είναι, για παράδειγμα, η αγορά εργασίας. Όπως είναι, για παράδειγμα, η στρατηγική για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως είναι η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής συγκυρίας και της εποχής την οποία διανύουμε και νομίζω ότι σε αυτά τα ζητήματα το ΚΙΝΑΛ έχει μια αδυναμία να απαντήσει και για αυτό τον λόγο αισθάνεται πολιτικά ευάλωτο. Εγώ έτσι διαβάζω την πολιτική σκηνή σήμερα και νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει και το ΚΙΝΑΛ, αν θέλει, εν πάση περιπτώσει, να εξακολουθήσει να διεκδικεί τον τίτλο ενός κεντροαριστερού ή προοδευτικού κόμματος.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα για να κλείσουμε, κύριε Υπουργέ. Οι επικριτές της Συμφωνίας των Πρεσπών και η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ σημειώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες, μετά την κύρωση της Συμφωνίας, ο Ζάεφ επιμένει να αποκαλεί τη χώρα του Μακεδονία και δεν χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Ανεξαρτήτως από το εάν τυπικά έχει ακόμη αυτό το δικαίωμα, δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να επιδεικνύει καλή θέληση μετά και την κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική πλευρά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι οι γείτονές μας θα επιδείξουν καλή θέληση. Τυπικά, πράγματι, ο κ. Ζάεφ έχει αυτό το δικαίωμα μέχρι να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες δικαστικές, τυπικές ενέργειες. Και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο κ. Ζάεφ θα επιδείξει ακριβώς αυτή την καλή θέληση, όπως έκανε και στο παρελθόν. Εντάξει. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση απολύτως μεταβατική, σε μια περίοδο απολύτως μεταβατική και εκτιμώ ότι σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα, όλοι και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία θα ευθυγραμμιστούν με τα όσα προβλέπει και τα όσα επιβάλλει, αν θέλετε, η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Τζανακόπουλε. Καλή σας ημέρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com