Συμπόσιο Λαογραφίας και Παράδοσης 1,2 και 3 Ιουλίου 2022 στην πόλη των Γρεβενών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πίνδος για τον εορτασμό των 30 Χρόνων από την ίδρυση του
Πρόγραμμα Παρασκευής 1/7/2022
Συμπόσιο Λαογραφίας και Παράδοσης 1,2 και 3 Ιουλίου 2022 στην πόλη των Γρεβενών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πίνδος για τον εορτασμό των 30 Χρόνων από την ίδρυση του.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρεβενών Πίνδος γιορτάζει φέτος 30 χρόνια ζωής της πρώτης χορευτικής του ομάδας, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1992. Διοργανώνει εκδήλωση για την γιορτή της επετείου το τριήμερο 1,2 και 3 Ιουλίου 2022 στην πόλη των Γρεβενών. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν σεμινάρια χορού, περιηγήσεις, ημερίδα παρουσίασης του πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αυθεντικά γλέντια. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν αξιόλογοι χοροδιδάσκαλοι και εισηγητές αλλά και χορευτικά σχήματα που θα πλαισιώσουν το συμπόσιο χορού. Αυτή η μουσικοχορευτική γιορτή καρδιάς θα κάνει αναφορά στο σήμερα, στο χθες και στο μέλλον.
Οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.
Ξεκινάμε την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 με μια μεγάλη έκπληξη!!!
- 15:00 Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Πίνδος, υποδεχόμαστε τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις μας με Γρεβενιώτικα καλούδια.
- 17:00-19:00 Αίθουσα Πέτρος Σιούλης (Διοικητήριο Γρεβενών). Ο καταρτισμένος χοροδιδάσκαλος με εξειδίκευση και ιδιαίτερο μεράκι για την περιοχή του Βοϊου, μας διδάσκει Βόϊο οπώς μόνο αυτός ξέρει και φέρνει μαζί του προς έκπληξη όλων μας την αυθεντικη πρχήστρα του μοναδικού Γιώργου Μπέτσιου!!!
- 20:00 Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Πίνδος, Εγκαινιάζουμε την μοναδική στο είδος της Έκθεση Γκλίτσας του συλλέκτη Γιώργου Παπαδόπουλου, Προέδρου Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης.
- 21:00 Πλατεία Αιμιλιανού (κάτω πλευρά), συμμετέχουμε σε ένα αυθεντικό γλέντι με χάλκινα με την Ορχήστρα “Παύλος Μελάς”.
Αναλυτικό Δελτίο τύπου θα βγαίνει για την κάθε μέρα δράσης μας ξεχωριστά.
Τις εκδηλώσεις μας υποστηρίζουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Γρεβενών.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: ΕΡΤ 3 και η ΕΡΤ Ιωαννίνων.
Πλήθος χορηγών επαγγελματιών της πόλης μας υποστηρίζουν έμπρακτα την αγάπη τους και στηρίζουν την εκδήλωση μας για τους οποίους θα βγει αναλυτική δελτίο τύπου στην συνέχεια.
Εκ του Συλλόγου
Λίγα Λόγια για τον Κώστα Τσώνη, θα σας πείσουν γιατί δεν πρέπει να χάσετε την εισήγηση του, την οποία θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την μπάντα του μοναδικού σε χρώμα Βοϊου Γιώργου Μπέτσιου!!!
Ο Δάσκαλος, Χοροδιδάσκαλος και Ερευνητής Κώστας Τσώνης γεννήθηκε στο Βόιο, την πάλαι ποτέ επαρχία της Ανασελίτσας, όπου πέρασε και τα παιδικά του χρόνια. Με ρίζες σε οικογένειες στις οποίες η πέτρα, το βιολί, τα γράμματα, ο χορός και το τραγούδι ήταν κυρίαρχα, δεν είχε και πολλές (ευτυχώς) επιλογές…
Δίδαξε και διδάσκει Χορούς, Τραγούδια του Βοΐου σε Σεμινάρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.Απεσταλμένος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού δίδαξε χορούς και το πώς οργανώνουμε ένα Συγκρότημα Παραδοσιακού Χορού στη Νότια Αμερική, σε πόλεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Μάλιστα, ως απεσταλμένος Δάσκαλος – Χοροδιδάσκαλος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, οργάνωσε ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα Χορευτικά της Ομογένειας και συντόνισε παραστάσεις στα μεγαλύτερα Θέατρα στην Πολιτεία της Βικτώριας (ARTS CENTER, DALLAS BROOKS κ.α.). Επί 45 χρόνια άμισθος- εθελοντής Χοροδιδάσκαλος στη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης με το Χορευτικό Συγκρότημα της οποίας πήρε μέρος κι έδωσε παραστάσεις σε Φεστιβάλ της Ευρώπης, του Μεξικού και της Αυστραλίας. Yπήρξε Χοροδιδάσκαλος στο Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, με το οποίο έδωσε Παραστάσεις σε πολλά Φεστιβάλ της Ευρώπης. Χοροδιδάσκαλος διετέλεσε επίσης στα Χορευτικά Συγκροτήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, των Ηπειρωτών της Μελβούρνης, και της Ένωσης Ερατυραίων Θεσσαλονίκης.
Έχει καταγράψει – κι εξακολουθεί να καταγράφει – μουσικές και τραγούδια από θειάδες, μπαρμπάδες, Μάστορες, παλιούς και νέους Λαϊκούς Οργανοπαίχτες. Κατέχει ένα σπουδαίο αρχείο το εύρος του οποίου ανοίγεται από τη Βόρεια Ήπειρο ως τον Έβρο κι ως τους Απόδημους Έλληνες Μετανάστες στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ένα ελάχιστο μέρος του αρχείου είδε το φως με την έκδοση τριών ψηφιακών δίσκων – CD’s. Οι καταγραφές και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πολύχρονη έρευνα πάνω στον Χορό, τους Λαϊκούς Οργανοπαίχτες και την Παραδοσιακή Μουσική ανακοινώθηκαν σε Διεθνή Συνέδρια και Ημερίδες. (πηγή www.adeti.gr)
- Προηγούμενο Γρεβενά: Ιστορικές μνήμες της 30ης Ιουνίου στην Ελλάδα και στον κόσμο
- Επόμενο Πέμπτη 30 Ιουνίου – Κάθε Μέρα – Όλες οι μικρές αγγελίες στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Τηλέφωνο Αγγελιών: 24620-80025