AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Στο τσαφ για την έξοδο από την κρίση…. Του Γιάννη Στ. Αποστολίδη, οικονομολόγου, μέλους της ΝΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ

Τέτοια μέρα πέρυσι, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Η οικονομική κατρακύλα της περιφέρειας που ζήσαμε, από την ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνονταν με το εξωφρενικό, η Δυτική Μακεδονία ήταν η μόνη περιφέρεια της χώρας που η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) της παρουσίαζε αύξηση από το 2010 στο 2011. Αύξηση 1,8%.
Τι έλεγαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Η ΑΠΑ της Δυτικής Μακεδονίας από 4.636 εκατ € το 2010, ανέβηκε στα 4.717 εκατ € το 2011.
Τι μας λέει η φετινή ανακοίνωση; Ότι μετά την αναθεώρηση η ΑΠΑ το 2010 ήταν 4.447 εκατ € και το 2011 έπεσε στα 4.021 εκατ €. Η μείωση αυτή συνεχίστηκε και το 2012 που συρρικνώνεται στα 3.794 εκατ € (μείωση 5,6%).
Έτσι η Δυτική Μακεδονία, που με βάση το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατατάσσονταν Τρίτη μεταξύ των περιφερειών της χώρας και ξεπερνούσε κατά τι το μέσο όρο της χώρας το 2011, τώρα υπολείπεται κατά 2.500 € κατά κεφαλή του μέσου όρου της χώρας και κατατάσσετε Πέμπτη μεταξύ των περιφερειών της χώρας.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι ότι υπάρχουν δύο ομάδες οικονομικών δραστηριοτήτων που δε «γνωρίζουν» κρίση. Είναι ο κλάδος της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας που αυξάνει τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ΑΠΑ της περιφέρειας στο 10,67%, φτάνοντας στα 405 εκατ € (από 351 εκατ € το 2011). Η ομάδα επίσης οικονομικών δραστηριοτήτων που δε γνώρισε κρίση είναι αυτή των Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών, Δραστηριότητες Νοικοκυριών ως Εργοδοτών, μη Διαφοροποιημένες Δραστηριότητες Νοικοκυριών που αφορούν την Παραγωγή Αγαθών και Υπηρεσιών για Ίδια Χρήση και Δραστηριότητες Ετερόδικων Οργανισμών και Φορέων. Η ομάδα αυτή συνεισφέρει 4,01% στη διαμόρφωση της περιφερειακής ΑΠΑ και αυξάνεται από 146 εκατ € το 2011 σε 152 εκατ € το 2012.
Περισσότερη όμως αξία για τα δικά μας δεδομένα έχει η συμβολή της ομάδας οικονομικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει: Ορυχεία και Αλιεία, Μεταποίηση, Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης. Η ΑΠΑ της ομάδας αυτής το 2011 «μετρήθηκε» από την ΕΛΣΤΑΤ σε 2.335 εκατ € και το 2012, μόλις 1.450 εκατ €. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο μεγέθη είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Με τα δεδομένα όμως της εκτίμησης για το 2012, έχουμε σημαντικότατη ανατροπή των δεδομένων. Η συνεισφορά του κλάδου από 49,5% το 2011, μειώνεται σε 38,22% το 2012 και ακόμη δεν ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που προβλέπει το σταδιακό κλείσιμο των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της περιοχής μας, ενώ η πολυαναμενόμενη 5η μονάδα της Πτολ/ιδας θα αργήσει απ’ ότι φαίνεται να (αν;) ολοκληρωθεί!.
Αυτά προδιαγράφουν ότι σύντομα θα δούμε και επίσημα την Περιφέρειά μας μεταξύ των φτωχότερων (αν όχι τη φτωχότερη) της χώρας και της Ευρώπης.
Και μόνο γι’ αυτό το «κατόρθωμα» αξίζουν την προσοχή μας στις εκλογές τα κόμματα – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – που τα κατάφεραν!

Υ.Γ.: την έκφραση του τίτλου την άκουσα την ίδια μέρα και από τον κ. Βορίδη, και από τον Άδωνη, και από το Βενιζέλο. Προς στιγμή πίστεψα ότι προέρχονταν από κάποιο NON PAPER, ξέρετε από αυτά που δίνουν τα κόμματα στα στελέχη με τη «γραμμή». Είναι όμως δυνατόν ο Βενιζέλος να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τα μπουμπούκια της ΝΔ;

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ banner
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αγγελία Ζωοτροφών
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Πωλείται οικόπεδο
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com