Στο «κόκκινο» ο κορωνοϊός στο 53% του πληθυσμού της χώρας
Ο Νίκος Καρδούλας, τοπογράφος μηχανικός και πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει αναπτύξει το δικό του μαθηματικό μοντέλο καταγραφής, τεκμηρίωσης, αξιολόγησης και ανάλυσης των επιδημιολογικών δεδομένων πανελλαδικά, ενώ κάνει και προβολή στον χρόνο, προβλέποντας την εξέλιξη του επόμενου διαστήματος, με αξιοσημείωτη ευστοχία μέχρι σήμερα.
Από την ανάλυση της περασμένης εβδομάδας, στο επταήμερο βάσης του ΕΟΔΥ (29 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου) προκύπτει αύξηση κατά 27% του μέσου όρου κρουσμάτων και μείωση κατά 5% του αριθμού των θανάτων και κατά 11% του αριθμού των διασωληνωμένων σε σχέση με την εβδομάδα από τις 23 ως τις 29 Ιανουαρίου. Για τη συνέχεια ο ίδιος είναι αισιόδοξος, προβλέποντας αποκλιμάκωση και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το δεύτερο μισό του Μαρτίου.
Οι 100 «κόκκινοι» δήμοι και οι περιοχές στο μεταίχμιο
Σύμφωνα με το νέο επιδημιολογικό χάρτη, που σχημάτισε ο κ. Καρδούλας, μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων την περασμένη Παρασκευή, στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι 65 δήμοι της Αττικής, οι 13 της Θεσσαλονίκης, οι 5 της Χαλκιδικής, οι 2 της Λέσβου, καθώς και άλλοι 15 δήμοι σε όλη τη χώρα (Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου, Θήρας, Μυκόνου, Εορδαίας, Θηβαίων, Τανάγρας, Σπάρτης, Ζακύνθου, Ρεθύμνης, Πύδνας-Κολινδρού, Διρφύων-Μεσαπίων, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Τεμπών).
Λαμβάνοντας υπόψη κάποια κριτήρια που χρησιμοποιεί το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), σε συνάρτηση και με την πληθυσμιακή εικόνα κάθε περιοχής, ο ίδιος έχει υπολογίσει τον «πήχη» των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, πάνω από τον οποίο αυτή εισέρχεται στο «κόκκινο».
Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, οι νομοί Αττικής, Αχαίας, Εύβοιας, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χαλκιδικής, που έχουν εισέλθει στο Επίπεδο Β, είτε ολόκληροι είτε συγκεκριμένοι δήμοι τους, έχουν ξεπεράσει αυτόν τον πήχη. Σε Αχαΐα, Εύβοια και Χαλκιδική, μάλιστα, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι υπερδιπλάσιος από το όριο για το «κόκκινο», ενώ στην Αττική τα κρούσματα το ξεπερνούν κατά 113.
«Αυτός είναι ο δικός μου υπολογισμός, με βάση τα κριτήρια του ECDC. Η κυβέρνηση αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια, και κυρίως αυτό του αριθμού ενεργών κρουσμάτων και του ρυθμού αύξησης ή μείωσής τους», διευκρινίζει ο κ. Καρδούλας.
Πίνακας Ι: Η εικόνα στις «κόκκινες» περιοχές
Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει πως η Θεσσαλονίκη και η Λέσβος έχουν χαμηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων από το όριο του «κόκκινου», ενώ στο όριο βρίσκονται οι νομοί Ζακύνθου, Κυκλάδων και Πιερίας.
Σύμφωνα με τον κ. Καρδούλα, η Θεσσαλονίκη «κοκκίνισε» κυρίως για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας και της τραγικής εμπειρίας του Νοεμβρίου, αλλά και λόγω του κινδύνου απότομης αύξησης της διασποράς των πολύ μεταδοτικών μεταλλάξεων (βρετανικής και νοτιοαφρικανικής) που έχουν εντοπιστεί στην πόλη. Με βάση τα ίδια κριτήρια, άλλοι 8 νομοί βρίσκονται στο μεταίχμιο του ορίου για «κοκκίνισμα». Σε αυτές περιλαμβάνονται μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως της Λάρισας, της Κοζάνης και της Μαγνησίας.
Πίνακας ΙΙ: Ποιες Π.Ε. βρίσκονται κοντά στο όριο
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του επόμενου διαστήματος, ο κ. Καρδούλας επισημαίνει πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν τη δυναμική της νέας έξαρσης, σε συνάρτηση και με τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ο ίδιος, πάντως, είναι αισιόδοξος πως μετά τις 20 Μαρτίου, θα υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων. Σε αυτό θα συμβάλει σε ένα βαθμό και η εξέλιξη των εμβολιασμών.
- Προηγούμενο Επιστολές: Δημοτικές Εκλογές με 200 Συμβούλους στο Δήμο Γρεβενών
- Επόμενο Η πάλη του θανάτου με τη ζωή *Του Απόστολου Παπαδημητρίου