email επικοινωνίας

email επικοινωνίας: [email protected]

Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΤΑΞΙ
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5
Ζιώγας

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Στο ΄΄έλεος του Θεού΄΄ οι νεφροπαθείς στη Δυτική Μακεδονία

Από τον περασμένο Ιούλη που έφυγε ο επικουρικός γιατρός στο Νοσοκομείο της Φλώρινας, η μοναδική νεφρολόγος που έμεινε πίσω παλεύει καθημερινά για να μην τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις της, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς αιμοκάθαρση οι 40 ασθενείς που εξυπηρετεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Όπως καταγγέλλει ο τοπικός Σύλλογος Νεφροπαθών, η γιατρός έχει ξεπεράσει ευατόν και ο κίνδυνος να χρειαστεί να μετακινηθούν ασθενείς σε νοσοκομεία γειτονικών νομών ή χειρότερα να κλείσει η Κλινική, είναι πλέον ορατός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο παρακολουθεί άλλους 200 νεφροπαθείς εκτός αιμοκάθαρσης. Το πιο κοντινό νοσοκομείο βρίσκεται στην Πτολεμαϊδα και το επόμενο στην Καστοριά, σε απόσταση μιάμισης ώρας μέσω ενός κακοτράχαλου δρόμου, η μετακίνηση στον οποίο είναι επικίνδυνη για έναν νεφροπαθή μετά από 4 ώρες αιμοκάθαρσης, χώρια το κόστος που συνεπάγεται για την «τσέπη» του και τις χαμένες ώρες από την εργασία και τη ζωή του εν γένει. Ακολουθούν τα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Καστοριάς.
Πώς είναι τα πράγματα εκεί; Ο Διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, Γιώργος Παύλου, αποτιμά την κατάσταση τρισχειρότερη, μιλώντας στο Virus.
«Ο νεφρολόγος που είναι και συντονιστής διευθυντής κάνει 7 ενεργείς εφημερίες και οι υπόλοιπες γίνονται με τη βοήθεια παθολόγου, που ούτε τέτοιους έχουμε. Τώρα προσπαθώ να δω πώς θα καλύψω 7 κενές εφημερίες που έχω στην Παθολογική κλινική στις γιορτές» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Διοικητής εκφράζει, παράλληλα, τον προβληματισμό του για το εάν έχει δικαίωμα νομικά και ηθικά να υπογράφει διοικητικές πράξεις, καθώς έχει ενημερωθεί για την αποπομπή του βάσει των πρόσφατων αποφάσεων της Αριστοτέλους. «Το χαρτί που μας έστειλαν λέει για μια υπουργική απόφαση η οποία δεν μας γίνεται γνωστή ποια είναι, για ποιο λόγο, τι ημερομηνία έχει, ποια ΥΑ απόφαση είναι. Δεν είναι καν αναρτημένη στη Διαύγεια που κοιτάω συνέχεια… Έχω όμως πρέπει με το όποιο κονδύλι έχω να πληρώσω τους προμηθευτές. Να μην υπογράψω τα εντάλματα και τις επιταγές; Να τα αφήσω έτσι, στο βρόντο; Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Η συνείδησή μου δεν με αφήνει, γιατί ζω τα προβλήματα εκ των έσω» λέει ο κ. Παύλου.
Σε ό,τι αφορά το «καυτό» θέμα της έλλειψης νεφρολόγων, ο Διοικητής του Νοσοκομείου στην Κοζάνη υπογραμμίζει πως έχει από καιρό δεσμευμένο ποσό για την κάλυψη της μισθοδοσίας ενός επικουρικού γιατρού. Παρά τα αιτήματα που έχουν γίνει προς το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, το θέμα έχει «σκοντάψει» στη γραφειοκρατία.
«Πριν από μία εβδομάδα μας έστειλαν ένα χαρτί με το οποίο ζητούσαν να δηλώσουμε τι θέσεις θέλουμε να καλύψουμε και να προηγούνται ΜΕΘ, ΜΑΦ, Μονάδες Νεφρού, Ψυχίατροι κ.ά. Εμείς ζητήσαμε ξανά νεφρολόγο. Από εκεί και πέρα πότε θα προκηρυχθεί η θέση είναι άγνωστο» σημειώνει.
Ανάλογη διαπίστωση αναφορικά με τον κύκλο επαφών με την πολιτική ηγεσία για την επίλυση του θέματος, ο οποίος έχει εξαντληθεί, κάνει και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Φλώρινας, αναφέροντας πως «το θέμα μένει πάντα σε υποσχέσεις». Θα πρέπει, παρόλα αυτά, να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο της Φλώρινας ήταν να έρθει κάποια στιγμή επικουρικός γιατρός, ο οποίος δεν δέχτηκε να πάει καθώς η σύμβαση ήταν μόνο για ένα έτος, ενώ θα έπρεπε να καταβάλλει το μισό του μισθό για θέρμανση και πετρέλαιο από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλη.
Τελικά, είτε Φλώρινα είτε Κοζάνη όλες οι νοσοκομειακές δομές τα ίδια προβλήματα έχουν… Ας δούμε πότε το υπουργείο θα δώσει βάρος και στις δομές της περιφέρειας, τα προβλήματα στις οποίες είναι διαχρονικά εντονότερα των Αθηνών.
Πηγή virus.com.gr

 

Σχετικά άρθρα

interactive
Επιμελητήριο Γρεβενών
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Ζητείται κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ