Στην Κοζάνη ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, παρουσία του ιδιοκτήτη της ΗΛΕΚΤΩΡ Λεωνίδα Μπόμπολα για το νέο εργοστάσιο απορριμάτων
Την δοκιμαστική λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην δυτική Μακεδονία από την ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ θα επιθεωρήσει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο κ. Πιτσιόρλας θα επισκεφθεί την Κοζάνη στις 14 Φεβρουαρίου στις 11 πμ και περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκεται στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ, στην Κοζάνη.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες την ξενάγηση και την παρουσίαση στον Στέργιο Πιτσιόρλα του νέου προτζεκτ που είναι το πρώτο ΣΔΙΤ που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν στελέχη της ΕΠΑΔΥΜ, ενώ θα είναι παρών ο μεγαλομέτοχος της μητρικής εταιρίας ΗΛΈΚΤΩΡ Λεωνίδας Μπόμπολας και κορυφαία στελέχη της εταιρίας στην οποία ανήκει η ΕΠΑΔΎΜ. Στο εργοστάσιο που αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι εργασίες ταυ περιβάλλοντα χώρου έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα η δοκιμαστική λειτουργία επεξεργασίας απορριμμάτων. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει έως και τις αρχές Ιουνίου όπου στην συνέχεια θα τεθεί σε κανονική εμπορική λειτουργία. Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επικρατεί πυρετός εργασιών με δεκάδες συνεργεία διαφόρων ειδικοτήτων να ολοκληρώνουν τις εργασίες.
Ο κ. Πιτσιόρλας έχει αναλάβει ως καθήκον από τον πρωθυπουργό τη γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, το τμήμα Δημοσίων Επενδύσεων της διεύθυνσης Αναπτυξιακής Στρατηγικής και το τμήμα Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και είναι από τους ενθέρμους υποστηρικτές των ΣΔΙΤ. Με την παρουσία του στην περιοχή θέλει να ενισχύσει το έργο που βρίσκεται στην δοκιμαστική του λειτουργία αλλά και τις επενδύσεις αυτού ταυ χαρακτήρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά το έργο πολεμήθηκε με σφοδρότητα τόσο από τα τοπικά στελέχη και το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη που στο τέλος υπό το βάρος δυσάρεστων επιπτώσεων για την διοίκηση της περιφερειακής αρχής έκανε στροφή 180 μοιρών και υπόγραψε την περιβαλλοντική άδεια λειτουργίας. Ακόμη και ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης που πολιτεύτηκε με επιθετικούς τόνους ενάντια στο έργο, αφού συναντήθηκε ιδιωτικώς με τον μεγαλομέτοχο στα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα στο τέλος αποδέχθηκε και αυτός την αναγκαιότητα της λειτουργίας του.
Με την λειτουργία της νέας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας να πετύχουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/3508/2002) η οποία προβλέπει επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019 και μάλιστα να τον υπερκαλύψουν καθώς η ΜΕΑ πετυχαίνει επεξεργασία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%! Επίσης η ΜΕΑ συμβάλει και στην επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης σε συνδυασμό με της ανάπτυξη δικτύων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) όπως αυτοί προβλέπονται στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό της δυτικής Μακεδονίας.
Η έναρξη της περιόδου της Δοκιμαστικής Λειτουργίας, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία. Σε τέσσερις μήνες από σήμερα το σύνολο των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που παράγονται στην περιφέρεια θα υπόκεινται σε επεξεργασία και μόνο ένα μικρό κλάσμα αδρανών υλικών, θα καταλήγει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Το έργο είναι προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, και φορέας υλοποίησης είναι η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., ενώ χρηματοδότησή του προήλθε από:
• την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (13 εκατ. ευρώ)
• το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας με περίπου 13 εκατ. ευρώ
• την Εθνική Τράπεζα που χρηματοδοτεί το κατασκευαστικό ΦΠΑ του Έργου (€ 5.6 εκατ.)
• την Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και την Ηλέκτωρ (ίδιοι πόροι 17 εκατ. ευρώ)
Μέσω της υλοποίησης του έργου επιτυγχάνεται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (35%), καθώς και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εκτροπής Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων – ΒΑΑ (80%).
Στο έργο απασχολήθηκαν κατά την περίοδο κατασκευή ( – 2 έτη) τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι, ενώ στην περίοδο λειτουργίας αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 130 θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα και σε βάθος χρόνου 25 ετών.
- Προηγούμενο Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Με ποσοστό 65% ενισχύεται η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
- Επόμενο Προτάσεις για την αναπτυξιακή πορεία των Γρεβενών*Του Ιωάννη Ντώνα