Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

« Στα δύσκολα ή χάνεσαι ή ξαναγεννιέσαι » . Η συνέντευξη της ψυχολόγου κ. Ευφροσύνης Μήτσιου στο Grevenamedia

Από : Μάκης Λιοσάτος .

Μια πολύ χρήσιμη για όλους μας συνέντευξη , έδωσε στο https://grevenamedia.gr/ η γνωστή Γρεβενιώτισα ψυχολόγος κ. Ευφροσύνη Μήτσιου  . Mια από τις καλύτερες και πιο διακεκριμένες ψυχολόγους της Μακεδονίας , με έδρα τη Θεσσαλονίκη , ξεκίνησε πρόσφατα μια προσπάθεια να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού . Για αυτό και πολλά άλλα μας μίλησε , απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου του Ράδιο Γρεβενά 101,5 , Μάκη Λιοσάτου .

1. Φρόσω πώς βιώνεις , ζείς κι επεξεργάζεσαι αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας και όλος ο πλανήτης , λόγω της πανδημίας του Κοροναιού 

Ζούμε μια ιδιαίτερη φάση στη ζωή μας, πρωτόγνωρη, άγνωστη, απαιτητική και αχαρτογράφητη. Και όπως κάθε τι άγνωστο ενεργοποιεί το κομμάτι του φόβου και του άγχους μέσα μας και είναι ανθρώπινο. Η ζωή μας τώρα χρωματίζεται από αυτά τα συναισθήματα και ενεργοποιούνται πιθανόν θέματα δικά μας που δεν έχουμε τακτοποιήσει ή μας πιέζουν όπως, κρίσεις άγχους, φόβοι, μοναξιά. Καλούμαστε να μετριάσουμε την ανάγκη μας να έχουμε τον έλεγχο ώστε να αφεθούμε στο «εδώ και τώρα». Πολύτιμο στοιχείο είναι η στάση που θα κρατήσουμε σε όλο αυτό που ζούμε είτε μπορούμε να επιλέξουμε την αρνητική στάση που θα κάνουμε τις πιο αρνητικές σκέψεις και σενάρια και θα σκεφτόμαστε τι δεν έχουμε είτε μπορούμε να επιλέξουμε τη θετική στάση που οι σκέψεις μας θα είναι λιγότερο αρνητικές αλλά με πυξίδα το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα ώστε να προχωρήσουμε και να ενδυναμώσουμε. Όλα είναι θέμα mindset.

2. Έχεις να μας δώσεις  συμβουλές για την ψυχολογική διαχείριση της όλης κατάστασης ? Υπάρχει κάποιο  ” εγχειρίδιο ” με τρόπους αντίδρασης στην ψυχολογική πίεση που ασκείτε σε όλους μας ? 

Στο πρωτόγνωρο αυτό διάστημα που ζούμε στην ουσία καλούμαστε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, να ακούσουμε τις ανάγκες μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας, χωρίς κριτική απλά να μας ακούσουμε με διάθεση να μας καταλάβουμε. Όταν θα δώσουμε αυτή την φροντίδα στον εαυτό μας τότε θα μπορούμε να είμαστε και πιο βοηθητικοί και ουσιαστικά εκεί για τους αγαπημένους μας. Όπως ακριβώς δεν θα αφήναμε το κινητό μας χωρίς να το φορτίσουμε ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας χωρίς συναισθηματική και πνευματική φόρτιση. Σε γενικότερο πλαίσιο θα πρότεινα 3 τρόπους που θεωρώ βοηθητικούς ώστε να αποδυναμώνουμε το φόβο και το άγχος. Όπως αντιλαμβάνεστε βέβαια για τον κάθε άνθρωπο με την δική του ιδιοσυγκρασία αυτά προσαρμόζονται ανάλογα.

Ο πρώτος είναι να επιλέγουμε αν και πόσο θα είμαστε εκτεθειμένοι σε ειδήσεις. Δεν χρειάζεται όλη μέρα να ακούμε ή να συζητάμε με κάθε λεπτομέρεια τις ειδήσεις και χρειάζεται να το σκεφτούμε διπλά ,αν δίπλα μας είναι και τα παιδιά μας και ακούνε. Στην ενημέρωση χρειάζονται φίλτρα. Υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι για να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας.

Ο δεύτερος τρόπος αφορά τις αρνητικές σκέψεις. Δεν προτείνω εδώ να σκεφτόμαστε θετικά άλλωστε τι είναι η θετική σκέψη μια καραμέλα που την τρως, γλυκαίνεσαι και σκέφτεσαι ότι όλα θα πάνε καλά; Όχι βέβαια. Αρκετές φορές μπορεί να μην περνά μια θετική σκέψη από το μυαλό για αυτό και μου αρέσει να έχω σαν πυξίδα μια λιγότερο αρνητική σκέψη καθώς το μυαλό συνηθίζει να μας σερβίρει το χειρότερο σενάριο. Και η συμφωνία που μπορούμε να κάνουμε με τον εαυτό μας είναι κάθε φορά να προσπαθούμε να ταχτοποιήσουμε μια σκέψη τη φορά , όχι πολλές μαζί που έρχονται σαν ντόμινο και μας ταράζουν. Μια σκέψη τη φορά.

Και ο τρίτος τρόπος, η τρίτη πρόταση μου είναι η επαφή με τη φύση και η φροντίδα μέσω κίνησης. Ετυμολογικά αν δούμε τη λέξη στεναχώρια θα παρατηρήσουμε ότι αποτελείται από το στενό χώρο αυτό ακριβώς που μπορεί να νιώθουμε όταν μέσα μας ενεργοποιείται ο φόβος και το άγχος. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να βγούμε έξω να περπατήσουμε ή να τρέξουμε για να αυξηθεί η παραγωγή σεροτονίνης που ενισχύει την ευεξία και την ηρεμία και μειώνει κατ’επέκταση το άγχος. Σε περίπτωση που το κάνετε αυτό σίγουρα ξέρετε καλά πόσο διαφορετικός άνθρωπος επιστρέφεις μετά από αυτή τη φροντίδα καθώς καθαρίζει έστω και για λίγο μυαλό, ψυχή και σώμα. Αν δεν είναι εφικτό αυτό η φροντίδα του εαυτού στο μπαλκόνι παρέα με το διάβασμα ενός βιβλίου, μιας μουσικής, των λουλουδιών ή του κήπου βοηθά επίσης.

3. Ανέλαβες μια πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία , να βοηθάς τις ευπαθείς ομάδες της Θεσσαλονίκης , κάνοντας τα απαραίτητα ψώνια τους και αφήνοντας τα έξω από τη πόρτα του σπιτιού . Είχε ανταπόκριση αυτή σου η κίνηση ? Πώς μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από αυτή ?

Η προσφορά ή παροχή φροντίδας είναι σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου και σπάνια μιλάω για αυτό. Το σημείωμα που μοιράστηκα στο προφίλ μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το έκανα για να παρακινήσω και άλλους ανθρώπους να συνδράμουν αν το επιθυμούν. Πράγματι είχε ανταπόκριση καθώς αρκετοί άνθρωποι επικοινώνησαν από διάφορες περιοχές για να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και όταν ενεργοποιήθηκαν και οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς του Δήμου εκεί η ‘αποστολή’ μου ολοκληρώθηκε. Έτσι , όποιος συμπολίτης μας έχει ανάλογο πρόβλημα μπορεί πλέον να επικοινωνεί με τις υπηρεσίες του δήμου του . Μάλιστα , ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε  μια πρωτοβουλία σε πιλοτικό στάδιο , μαζί με το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής  Προστασίας και σε συνεργασία με την Εταιρεία Drones GEP , που συνδράμουν από κοινού στην βοήθεια ευπαθών ομάδων στη φάση αυτή.

4. Αυτό το διάστημα της καραντίνας , διογκώνονται οικογενειακά προβλήματα όπως ο αλκοολισμός και η ενδοοικογενειακή βία . Τι μπορούν να κάνουν όσοι συνάνθρωποι μας έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις ? 

Σε οικογένειες που προϋπήρχαν τέτοια ζητήματα όπως ο αλκοολισμός ή η ενδοοικογενειακή βία το διάστημα αυτό που οι άνθρωποι καλούνται να μείνουν σπίτι ή να αλλάξουν την καθημερινότητα τους πράγματι είναι πιθανή μια κλιμάκωση αυτών των συμπεριφορών. Το πιο σημαντικό είναι να δοθεί βοήθεια τόσο στο άτομο που βιώνει το θέμα όσο και στον περίγυρο του όπως μέσω συνεργασίας με κάποιον ειδικό ή γραμμών τηλεφωνικής υποστήριξης για να μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση. Η σιωπή δεν είναι λύση. ( σημ.συντάκτη : ένα τηλ. είναι το 15900 )

5. Φρόσω σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την πολύτιμη  επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό του Grevenamedia . Θα ήθελες να δώσεις ένα μήνυμα στους απανταχού Γρεβενιώτες ? 

Το ευχαριστώ είναι και δικό μου για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και που μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω μια μικρή φροντίδα σε όσους το διαβάσουν. Η φάση που βιώνουμε είναι παγκόσμια και στην ουσία είμαστε κομμάτι αυτής της ιστορίας. Ας είναι η ευκαιρία μας να μην είμαστε απλά περήφανοι για τους προγόνους μας αλλά να κάνουμε περήφανους και τους απογόνους μας. Είναι δύσκολο πράγματι όμως γίνεται η αλλαγή τρόπου σκέψης απλά το μυαλό θέλει προπόνηση.

Λέω συχνά « στα δύσκολα ή χάνεσαι ή ξαναγεννιέσαι » . Εύχομαι και ελπίζω το δεύτερο για όλους μας.

Ευφροσύνη Μήτσιου

Mental Trainer – Ψυχολόγος

www.frosomitsiou.gr

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ