Σε τρία κύματα το άνοιγμα της οικονομίας
Τις τελευταίες ώρες οι διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου «έδωσαν και πήραν», προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις και να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού, με ορισμένες μάλιστα λεπτομέρειες να μην έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα.
Η φιλοσοφία που διέπει επιστήμονες και κυβέρνηση είναι αφενός ότι οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα και τώρα είναι έτοιμοι να επιβραβευτούν με την χαλάρωσή τους και αφετέρου ότι κάθε χαλάρωση από την τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας, μπορεί να κοστίσει, ίσως πολύ ακριβά. Ήδη, τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι αύριο, παρατάθηκαν κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου.
Η επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία πάντως δεν θα είναι ίδια με την προ πανδημίας κατάσταση σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, θα γίνει σταδιακά και σε γενικές γραμμές σε τρεις φάσεις: Η πρώτη είναι οι αρχές Μαΐου, η δεύτερη το τέλος Μαΐου και η τρίτη φάση τα μέσα Ιουνίου.
Η αρχή θα γίνει από εκεί όπου δεν θα υπάρχει συνωστισμός, ενώ έμφαση θα δοθεί σε ό,τι αφορά «εξωτερικό χώρο». Το «έξω», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι μια λέξη που θα ακούμε συνεχώς στο εξής, αφού ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους, στους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα.
Αύριο, Δευτέρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, π.χ. τις «συναινετικές προσημειώσεις». Η δεύτερη φάση αναμένεται να αφορά τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων, από τον Ιούνιο και μετά, όταν αναμένεται να επαναλειτουργήσουν το Εφετείο και ο Άρειος Πάγος.
Το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα ξεκινήσει υπό αυστηρούς κανόνες, με τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, με ραντεβού.
Ειδική συνεννόηση
Στα εστιατόρια και καφέ, προτεραιότητα θα έχουν αυτά που έχουν έξω τραπεζοκαθίσματα. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, ότι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων και κατ’ επέκταση ειδική συνεννόηση με τους δήμους για προσωρινή επέκταση αδειών.
Τα ξενοδοχεία, εξάλλου, σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο δόσεις, τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου και τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου, ενώ γενικότερα για τις εταιρείες, η λειτουργία με όλο το προσωπικό θα γίνει επίσης σταδιακά, με την ενδελεχή επεξεργασία ανά ΚΑΔ, ώστε η επιστροφή να γίνει συντεταγμένα. Έτσι, για αργότερα, ίσως και έναν μήνα αργότερα, δρομολογείται το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ ακόμα αργότερα, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν οι παραλίες και οι οργανωμένες πλαζ.
Στο πρώτο κύμα άρσης των σημερινών περιορισμών θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους. Θα πάψει επίσης να υφίσταται και η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, με ταυτόχρονη σταδιακή απελευθέρωση για μετακινήσεις και εκτός έδρας.
Όσον αφορά τα σχολεία, οι γνώμες μέχρι και την ύστατη ώρα διίστανται. Ένα σενάριο θέλει να ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια στα μέσα Μαΐου και τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί δύο εβδομάδες αργότερα. Ταυτόχρονα, πιθανότατα θα υπάρξει παράταση σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με ένα άλλο, κατ’ αρχήν θα επιστρέψουν στα θρανία τα παιδιά της Γ’ Λυκείου μάλλον στις 11 Μαΐου, οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο αργότερα και σε τρίτη φάση τα δημοτικά. Μια τρίτη εισήγηση που υπάρχει είναι το άνοιγμα όλων των σχολείων -πλην της Γ’ Λυκείου- την 1η Ιουνίου.
Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι, μετά την επιτυχημένη πρώτη φάση, εξίσου θετική θα είναι η έκβαση και της δεύτερης φάσης. Η επιχειρηματολογία τους στηρίζεται στο ότι το σύστημα υγείας έχει θωρακιστεί και είναι πολύ πιο έτοιμο για την αντιμετώπιση τυχόν νέων απρόοπτων, στην ύπαρξη μεγαλύτερης δυνατότητας για μαζικά και αξιόπιστα τεστ, ενώ και οι πολίτες δείχνουν πιο εξοικειωμένοι με την διαμορφωθείσα κατάσταση.
- Προηγούμενο Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης!
- Επόμενο «Κλείδωσε» για την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη – Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων