AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ψήφισμα από την Κοινότητα Σμίξης για την έλευση των προσφύγων

Προς κάθε υπεύθυνο :

Πριν από 6 μήνες το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών της Σμιξης αντιταχθηκε στο ενδεχόμενο της έλευσης προσφύγων-μεταναστών σε ξενοδοχειακή μονάδα του χωριού μας. Με μια άκρως δημοκρατική διαδικασία συγκεντρωθηκαν πάνω από 600 υπογραφές σε ψήφισμα που περιέγραφε με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό να συμβεί. Μετά από πληροφόρηση που είχαμε, δυστυχώς ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου (αξίζει να σημειωθεί πως δεν τον συνδέει κάτι με το χωριό μας), κατάφερε να πετύχει αυτό στο οποίο όλοι οι υπόλοιποι επιχειρηματίες και το μεγαλύτερο μέρος του χωριού είναι αντίθετοι. Η δημοκρατία μας δεν παίζει τελικά κανένα ρόλο; Μπροστά στο συμφέρον όλες οι υπόλοιπες αξίες ισοπεδωνονται; Παρακαλούμε τους αρμόδιους για τις άμεσες ενέργειες τους.
Με εκτιμηση
Το τοπικό συμβούλιο Σμιξης
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δ. Δ. Σμιξης
Οι υπογράφοντας του ψηφισματος

 

​​​​ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΜΙΞΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η Σμίξη είναι το κοντινότερο χωριό προς το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, καθώς απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα, αποτελώντας τον κύριο τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες αυτού. Πρόκειται για ένα αμιγώς τουριστικό χωριό τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο όσο και κατά τη θερινή.

Μας έγινε γνωστή η πιθανή εγκατάσταση – φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο από 6 ετίας ξενοδοχείο με την επωνυμία ΅ Νεφέλη ΅ , το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Η απόφαση αυτή βρίσκει σθεναρά αντίθετους τόσο τους επιχειρηματίες του χωριού, όσο και τους λοιπούς κατοίκους αυτού. Η αντίθεση αυτήν δεν πηγάζει από ιδεολογικά ή ρατσιστικά κίνητρα. Αντίθετα θεωρούμε ότι για λόγους ανθρωπισμού η παραμονή προσφύγων σε τέτοια μέρη με ακραίες καιρικές συνθήκες, όπου αναγκαστικά δεν θα έχουν καμία δραστηριότητα και θα παραμένουν αδρανείς σ ένα δωμάτιο, αποκλεισμένοι από το χιόνι και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα, μακριά από νοσοκομεία και σχολεία, δεν αντανακλά την εικόνα μιας φιλόξενης χώρας και δεν προάγει τις αρχές της αλληλεγγύης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αντίθετα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για εξαγρίωση και ψυχολογική εξαθλίωση των φιλοξενούμενων.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χωριό της Σμίξης κατάφεραν με μεγάλη δυσκολία να παραμείνουν ενεργές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Σμίξη να αποτελεί το μοναδικό σημείο αναφοράς ως τουριστικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας. Τυχόν εγκατάσταση προσφύγων στη Σμίξη είναι βέβαιο ότι θα αλλοιώσει τον τουριστικό χαρακτήρα του χωριού και θα οδηγήσει τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις σε οικονομική καταστροφή. Ήδη η φημολογούμενη εγκατάσταση τους στο χωριό της Σμίξης, έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις κρατήσεων για τη περίοδο των εορτών 2019 – 2020 σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%. Καθίσταται λοιπόν προφανές, ότι τυχόν ευόδωση τέτοιων κινήσεων θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αφανισμό, τους ιδιοκτήτες αυτών σε υπερχρέωση, λόγω των ήδη ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων σε προμηθευτές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Η κατάρρευση των επιχειρήσεων του χωριού (ξενώνες, εστιατόρια κλπ) συνακόλουθα θα οδηγήσει στην νέκρωση αυτού, αφού και οι λοιποί κάτοικοι δεν θα έχουν καταλύματα προς διαμονή ή καταστήματα προς εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Τα αποτελέσματα αυτά είναι βέβαια, καθόσον είναι ήδη ορατά από ανάλογες εγκαταστάσεις σε γειτονικά χωριά και ξενοδοχεία.
Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι μόλις προσφάτως το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας μεταβιβάσθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για την παραχώρησή του. Η ευόδωση του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, προϋποθέτει την διατήρηση των τουριστικών δομών στο πιο κοντινό στο χιονοδρομικό κέντρο χωριό. Και τούτο, διότι είναι βέβαιο, ότι εάν νεκρώσει το μοναδικό χωριό που εξυπηρετεί τουριστικά το χιονοδρομικό κέντρο και καταρρεύσουν οι τουριστικές δομές που αυτό διατηρεί, δεν θα ευρεθεί εύκολα επενδυτής με δυσάρεστες συνέπειες για την φτωχή περιοχή των Γρεβενών.

​​​​​ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Δηλώνουμε αντίθετοι στην εγκατάσταση προσφύγων σε οποιονδήποτε ξενώνα εντός της οικιστικής περιοχής του χωρίου Σμίξης Γρεβενών και καλούμε τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια, ώστε να αποτραπεί τυχόν παρόμοια κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ banner
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αγγελία Ζωοτροφών
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Πωλείται οικόπεδο
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com