Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ψάχνοντας για τρούφες: Η εναλλακτική καλοκαιρινή εξόρμηση -Γιατί το κυνήγι μανιταριών στα ελληνικά βουνά είναι η απόλυτα διαφορετική εμπειρία απόδρασης

Μπορεί η καραντίνα να έλαβε τέλος, όμως οι εξορμήσεις στην ελληνική Φύση συνεχίζονται. Και τώρα που οι μετακινήσεις άνοιξαν και επισήμως μπορούν να συνδυαστούν για τους μανιταρόφιλους με πεζοπορία στα πανέμορφα βουνά μετά συνοδείας σκύλου. Ο λόγος για το κυνήγι τρούφας και τους τρουφοσυλλέκτες, που οργώνουν τα τελευταία χρόνια απ’ άκρη σ’ άκρη τα ελληνικά εδάφη με τη μανία του κυνηγού.

Αλλωστε η συλλογή τρούφας αποτελεί μεγάλη τάση με το πολύτιμο αυτό υπόγειο μανιτάρι να είναι από τα πιο ακριβά προϊόντα της γης στη διεθνή αγορά και να έχουμε την ευτυχή συγκυρία να καρποφορεί άφθονα και στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τη γεύση της τρούφας – που είτε την αγαπάς είτε τη μισείς – αλλά και τη συγκίνηση που προσφέρει η εμπειρία της αναζήτησης και συλλογής της. Το κυνήγι της τρούφας αποτελεί ιδανικό τρόπο φυσικής άθλησης, αναψυχής και απόδρασης από την καθημερινότητα ενώ για κάποιους δεν είναι απλά ένα χόμπι αλλά ένα πολύ καλό έξτρα εισόδημα.

Ο καλλιεργητής και κυνηγός άγριας τρούφας Γιώργος Σεργιανίδης από την Κομοτηνή που έχει συνδέσει το όνομά του όσοι λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα με το κυνήγι της άγριας τρούφας, την εκπαίδευση τρουφόσκυλων αλλά και με την καλλιέργεια του σπάνιου αυτού μανιταριού, μας μυεί σε αυτό το ιδιαίτερο είδος κυνηγιού.

O καλύτερος φίλος είναι τα «τρουφόσκυλα»
Μπορεί ευρέως να είναι γνωστό ότι οι ράτσες που προτιμώνται για αυτό το ιδιότυπο κυνήγι είναι τα λαμπραντόρ, τα γκριφόν, τα επανιέλ μπρετόν, τα αγγλικά πόιντερ και η ιταλική ράτσα lagotto, όμως ο κ. Σεργιανίδης ξεκαθαρίζει «Έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του σκύλου και με την εκπαίδευση του. Όλα τα σκυλιά είναι κατάλληλα, εκτός από εκείνα που έχουν κοντή μουσούδα. Είναι όμως ανατομικό το θέμα, δεν έχουν καλή όσφρηση. Κατα τ’ άλλα όσα έχουν μακριά μύτη έχουν παραπάνω κάλυκες στο ρύγχος τους και μυρίζουν έντονα», λέει στο iefimerida.

Τα ειδικά αυτά σκυλιά μπορεί να τα βρει κανείς από 800 ευρώ, ωστόσο όπως επισημαίνει ο ίδιος η τιμή ενός εκπαιδευμένου τρουφόσκυλου ξεκινά από τα 1000€ ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και 3000€. «Η τιμή του ανεβαίνει όσο ανεβαίνει και η ηλικία γιατί τότε χρειάζονται περισσότερα έξοδα για το σκυλί. Όσο πιο μικρό, τόσο πιο οικονομικό είναι».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο καθένας μπορεί να εκπαιδεύσει τον δικό του σκύλο με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού εκπαιδευτή με την εκπαίδευση να διαρκεί περίπου 1 – 3 μήνες.

«Το κουτάβι ξεκινάει περίπου δύο μηνών με την εκπαίδευση του να κρατάει 1 – 3 μήνες. Αναλόγως, μέχρι να του μάθεις τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Αλλά παρόλ’ αυτά παραμένει μικρό και σε καμία περίπτωση, όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, δεν πρέπει να το αφήσουμε σε μια αυλή. Oσο περισσότερο ασχολούμαστε με ένα τρουφόσκυλο, τόσο καλύτερο γίνεται. Mετά δεν θέλει εκπαίδευση, θέλει επανάληψη», αναφέρει ο κ. Σεργιανίδης.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για κυνήγι τρούφας
Από τα τουλάχιστον 200 είδη τρούφας που ανήκουν στο γένος Tuber, μόλις οι επτά έχουν γαστρονομική και οικονομική αξία. Το καλό είναι όμως ότι όλες αναπτύσσονται και καρποφορούν στα ελληνικά βουνά καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης. Πιο συγκεκριμένα βρίσκετε:

Tuber Aestivum vitt. / Scorsone (μαύρη καλοκαιρινή τρούφα)
Tuber aestivum f. uncinatum (μαύρη φθινοπωρινη τρούφα)
Tuber uncinatum (μαύρη φθινοπωρινή τρούφα)
Tuber Magnatum (πολύτιμη λευκή φθινοπωρινή τρούφα)
Tuber Melanosporum (πολύτιμη μαύρη χειμερινή τρούφα)
Tuber Brumale (μαύρη χειμερινή τρούφα)
Tuber Borchii (λευκή ανοιξιάτικη τρούφα)
Είναι ανώτερες από γευστικής άποψης οι ελληνικές τρούφες σε σχέση με τις εισαγόμενες;
Οπως επισημαίνει ο κ. Σεργιανίδης οι ελληνικές τρούφες είναι αναμφισβήτητα από τις πιο ποιοτικές παγκοσμίως καθώς πολλές από τις εισαγόμενες είναι αποτέλεσμα «κλωνοποίησης» σε εργοστάσια και δεν έχουν ούτε τη γεύση αλλά ούτε και το άρωμα που έχουν αντίστοιχες από τα ελληνικά εδάφη.

 

Κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα
Η τρούφα θέλει χρόνο, περπάτημα, αλκαλικά και όχι όξινα εδάφη και μπορείτε να τη συναντήσετε σε πολλά βουνά της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Σεργιανίδη, λόγω καιρικών συνθηκών, μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία συναντάται στις δασωμένες περιοχές και βουνά στα Γρεβενά, τα Γιάννενα, την Αρτα, την Ξάνθη και την Καβάλα.

Κι αν σας πείσαμε και θέλετε να ζήσετε ένα Σαββατοκύριακο με άρωμα τρούφας, ιδανικός προορισμός κοντά στην Αθήνα είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών, το οποίο μετά την μεγάλη περίοδο αναστολής της λειτουργίας, ξεκινά και πάλι τη διοργάνωση του κυνηγιού Τρούφας.

Η μοναδική αυτή εμπειρία, όμως, δεν αφορά μόνο όσους αγαπούν την ανεπανάληπτη γεύση της τρούφας, αλλά και τους φυσιολάτρες και όσους θέλουν να ζήσουν κάτι διαφορετικό καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξορμήσεις σε πανέμορφα δάση και φύση γενικά, γευσιγνωσία μανιταριών, μαγειρική, γεύμα τρουφομακαρονάδας και επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ