«Πρώτο κουδούνι» στις 14 Σεπτεμβρίου: Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους μαθητές όλων των βαθμίδων
Οκτώ ημέρες απομένουν μέχρι το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων στις 14 Σεπτεμβρίου με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς να προετοιμάζονται για την επιστροφή των μαθητών, σε μία χρονιά η οποία προμηνύεται δύσκολη.
Η χρήση μάσκας, ειδικά από τους μικρούς μαθητές, είναι το μεγάλο στοίχημα για την έναρξη του σχολικού έτους, καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν καθημερινά ότι οι μάσκες είναι το βασικό «όπλο» κατά της διασποράς του κοροναϊού.
Ο ΕΟΔΥ σε μία προσπάθεια να κωδικοποιήσει τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούν οι μαθητές τις ώρες που παραμένουν στο σχολείο, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ειδικά για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων προτείνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής. Συγκεκριμένα:
- Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό.
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Το κάθε παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των
χεριών.
• Τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια. Συστήνεται η χρήση ατομικού μπουκαλιού ή παγουριού από το κάθε παιδί.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Θα ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Η υγιεινή των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, που θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο κάθε αίθουσας διδασκαλίας, θα πρέπει να εφαρμόζεται συχνά και σε κάθε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο, κατά προτίμηση υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού της τάξης, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά. - Συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση εξοπλισμού, όπως πληκτρολόγιο υπολογιστή, σε περίπτωση που αυτός είναι κοινόχρηστος.
- Ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την πρώιμη αναγνώριση συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη COVID-19 (π.χ. βήχας, πυρετός, πονόλαιμος, γαστρεντερικά συμπτώματα) παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων. Η ένδειξη για διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου θα τίθεται κατά περίπτωση ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού και τα επιδημιολογικά δεδομένα σε επίπεδο τμήματος, σχολείου ή/και γεωγραφικής περιοχής.
- Για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών, μπορεί να τοποθετούνται σε διάφορους χώρους του σχολείου αφίσες ή εικόνες με τον ενδεδειγμένο τρόπο εφαρμογής των μέτρων ατομικής υγιεινής.
Αποστάσεις και χρήση μάσκας στα σχολεία
Ο ΕΟΔΥ παρουσιάζει ακόμη οδηγίες για τη χρήση μάσκας αλλά και την τήρηση των αποστάσεων μέσα στις αίθουσες.
Ειδικότερα, τονίζει τα εξής:
- Αποφυγή του συνωστισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ παιδιών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο. Εφαρμογή πρακτικών μέτρων για τήρηση αποστάσεων(π.χ. γραμμές στο
δάπεδο).
• Τήρηση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών στην τάξη σύμφωνα με τις εκάστοτε χωροταξικές δυνατότητες. Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των διαθέσιμων
χώρων, ώστε να τηρείται η μέγιστη απόσταση μεταξύ των θρανίων των μαθητών δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν.
• Προσανατολισμός των θρανίων προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να μειώνεται η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα
• Η καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, είναι απαραίτητη. Η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως με την προσέλευση στο σχολείο. Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμόζεται πριν την είσοδο στις αίθουσες διδασκαλίας. - Η χρήση της μάσκας είναι επίσης απαραίτητη κατά την ετοιμασία ή/και επιμέλεια φαγητού καθώς και σε όλους τους κλειστούς χώρους του σχολείου (π.χ. αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία διδασκόντων, διοικητικές υπηρεσίες κλπ.). Σε εξωτερικούς χώρους, η εφαρμογή της μάσκας είναι απαραίτητη όταν υπάρχει συνωστισμός
Δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα δημοτικά
Δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα νηπιαγωγεία
Δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για γυμνάσια και λύκεια
Τι θα γίνει εάν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητές εμφανίσει συμπτώματα κοροναϊού στο σχολείο, θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:
- Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
- Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
- Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής
- Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό (μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων)
- Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας (Παράρτημα ΙΙΙ)
- Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού,εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
- Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του
Σύψας: Τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, εξέφρασε την αισιοδοξία ενώ ξεκαθάρισε τι θα γίνεται σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
«Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ανοίγουμε τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Απόλυτοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά πιστεύω ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν. Είναι προτεραιότητα του κράτους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδενικά κρούσματα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, παρά μόνο τάξεων και θα προχωρήσουμε σε ιχνηλατήσεις κι όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», τόνισε ο καθηγητής (Open) .
Ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς μιλώντας το πρωί στο MEGA υπογράμμισε ότι οι ειδικοί είχαν προτείνει στην πολιτεία την αύξηση αιθουσών, την ενοικίαση χώρων, να λειτουργούν τα σχολεία πρωί-απόγευμα «όμως υπήρχαν δυσκολίες».
«Γι’ αυτό η Επιτροπή, παρά τις προτάσεις που είχε κάνει, προσπάθησε να προτείνει τα καλύτερα μέτρα, ώστε τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο, να πάνε όσο το δυνατόν με πιο ακίνδυνες συνθήκες» ανέφερε.
«Το καλύτερο μέτρο που διαθέτουμε η μάσκα. Αν υπάρχει και απόσταση, μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης. Αλλά η μάσκα είναι το πρωταρχικό σημείο προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Προηγούμενο Θεία λειτουργία Γενεθλίου Υπεραγίας Θεοτόκου την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο Πανόραμα Γρεβενών
- Επόμενο Γώγος: Tα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα