Προς πλήρη κατάργηση των capital controls έως τις αρχές του 2019
Σε πλήρη κατάργηση των capital controls στο τέλος του έτους με αρχές του επόμενου σχεδιάζουν να προχωρήσουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες. Το πρώτο βήμα θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες με την άρση των περιορισμών στον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, που αφορά την ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό. Οπως επισημαίνεται από αρμόδιες τραπεζικές πηγές, το υφιστάμενο όριο ανάληψης των 5.000 ευρώ τον μήνα, που ισχύει σήμερα, ουσιαστικά δεν έχει νόημα, αφού για τους περισσότερους καταθέτες ξεπερνά κατά πολύ τις σχετικές ανάγκες τους. Στο εξής οι αναλήψεις θα είναι ελεύθερες. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει και περαιτέρω χαλάρωση στα ποσά που μπορεί να μεταφέρουν στο εξωτερικό οι ταξιδιώτες, αλλά και οι εταιρείες για εξυπηρέτηση των συναλλαγών τους.
Από εκεί και πέρα, αναφέρουν οι πηγές, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν απρόσμενες αναταράξεις, για πολιτικούς ή άλλους λόγους, το σχέδιο προβλέπει πλήρη κατάργηση των ελέγχων στο τέλος του έτους με αρχές του επόμενου.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική», προανήγγειλε τη χαλάρωση στον δεύτερο πυλώνα και σημείωσε ότι στη συνέχεια θα είμαστε στην τελική φάση για την άρση των περιορισμών και στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες τοποθετούν αυτό το βήμα στο τέλος του 2018 με αρχές του 2019, υπό την προϋπόθεση της ομαλότητας.
Οπως εξηγούν, άλλωστε, οι πηγές, η πιθανότητα αναταραχής δεν θα σηματοδοτούσε απλώς καθυστέρηση στο τελικό στάδιο απελευθέρωσης, αλλά ενδεχομένως και ανάγκη επαναφοράς αυστηρότερων ελέγχων, αφού αυτή τη στιγμή υφίσταται ήδη μεγάλος βαθμός ελευθερίας. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι όσοι επέστρεψαν κεφάλαια από το εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να τα επανεξαγάγουν. Εννοείται ότι μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, που θα οδηγούσε σε ολική επαναφορά των capital controls, θα ήταν καταστροφική για την οικονομία.
Κατά την εκτίμηση των τραπεζικών πηγών, οικονομικοί κίνδυνοι δεν διαφαίνονται αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούν, ωστόσο, να αποκλεισθούν πολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως σε περίπτωση μιας παρατεταμένης εκλογικής περιπέτειας, με αλλεπάλληλες αναμετρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο βήμα, που αναμένεται πολύ σύντομα, εκτιμάται ότι θα στείλει και ένα σήμα εμπιστοσύνης στις τράπεζες, των οποίων οι μετοχές έχουν σφυροκοπήθει το τελευταίο διάστημα. Οι τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών συνδέονται με τις δυσκολίες πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και γενικότερα με την αποχή των επενδυτών από την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων τους, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο νέος στόχος που θα τεθεί από τον SSM θα είναι φιλόδοξος και θα προβλέπει τον περιορισμό τους κάτω από το 20% το 2021. Μάλιστα, οι πηγές σημειώνουν ότι ήδη από το 2019 θα περιοριστούν στο 32%. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης στην Ελλάδα είναι 47,7%, ενώ στην Ευρωζώνη κοντά στο 4%.
- Προηγούμενο Έρχονται τα πρόστιμα των 150 ευρώ για όσους δεν πέρασαν ΚΤΕΟ
- Επόμενο 3 Μαρτίου 1979: Η ιστορία των Γρεβενών μέσα από τον Τοπικό Τύπο.Σήμερα:Η ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ