Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας μας. Αυξήθηκε η υπογεννητικότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης
Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας μας προέβαλαν ειδικοί επιστήμονες και βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με θέμα «Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017: τάσεις, προκλήσεις και πολιτικές», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή των μελών της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τη συνεδρίαση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υπογεννητικότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σημειώνοντας τη σημασία νομοθετικών ρυθμίσεων –όπως αυτές που ψηφίσθηκαν πρόσφατα– οι οποίες «θα ενθαρρύνουν τους νέους και θα παράσχουν μια τακτική ενίσχυση στις οικογένειες που έχουν ένα ή δύο παιδιά, πέραν των πολυτέκνων». «Εφόσον δοθεί αυτό το σήμα στην ελληνική κοινωνία, θα έχουμε παράξει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.
Κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Δεμερτζής, ο οποίος ανέλυσε το Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017, ενώ τις προτάσεις του ΕΚΚΕ, με βάση τις δημογραφικές και κοινωνικές προκλήσεις και πολιτικές στην Ελλάδα, κατέθεσε ο Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου κ. Διονύσης Μπαλούρδος. «Η Ελλάδα της κρίσης: κοινωνικές προεκτάσεις και αναγκαίες πολιτικές» ήταν το θέμα της ομιλίας του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Θεόδωρου Μητράκου. Το δημογραφικό υπό το πρίσμα της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής προσέγγισε ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Κόντης. «Φτώχεια και ανισότητες στα χρόνια της κρίσης» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σταύρος Ζωγραφάκης, ενώ στην ενεργό γήρανση και το συνταξιοδοτικό αναφέρθηκε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Γαβριήλ Αμίτσης. Ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ κ. Ηλίας Κικίλιας ανέλυσε τις «συστημικές αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης και στρατηγικές επιλογές πολιτικής για τη βιώσιμη ανάκαμψη της απασχόλησης». Τέλος, ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Πλειός αναφέρθηκε στο «κοινωνικό πορτραίτο των μέσων επικοινωνίας στην Ελλάδα» και ο Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Πάρις Τσάρτας στις «κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα»
- Προηγούμενο Τη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου στην Αθήνα, κάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ
- Επόμενο Συνέντευξη της Αλεξάνδρας Παλαιολόγου στο grevenamedia.gr