Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή – Αλλαγή ώρας 2022
Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή – Αλλαγή ώρας 2022 – Τι έγινε με την απόφαση για τερματισμό των αλλαγών ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η μέρα μικραίνει και αναμένεται να μικρύνει ακόμη περισσότερο… από τον Οκτώβριο – Τι θα συμβεί με την δεύτερη αλλαγή ώρας του 2022.
Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την πρόταση να «κλείσει» το κεφάλαιο της αλλαγής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μπρος – πίσω στους δείκτες του ρολογιού δύο φορές τον χρόνο παραμένει μια «αγάπημενη» παράδοση.
Με τη μέρα να μικραίνει αισθητά, όσο κι αν δεν τον θέλουμε, κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς φθινοπώρου.
Κάπως έτσι και φέτος θα κληθούμε να αλλάξουμε την ώρα μέσα στον Οκτώβριο και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 30/10.
Έτσι, στις 04:00 τα ξημερώματα της 30ής Οκτωβρίου θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00.
Αλλαγή ώρας 2022: Χειμερινή ώρα
Οι υποστηρικτές της θερινής ώρας γενικά υποστηρίζουν ότι εξοικονομεί ενέργεια, προωθεί την υπαίθρια δραστηριότητα τα καλοκαιρινά βράδια και είναι, επομένως, ευεργετική για τη σωματική και ψυχολογική υγεία, μειώνει τα τροχαία ατυχήματα, μειώνει το έγκλημα και λειτουργεί θετικά για τις επιχειρήσεις.
Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι η πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι ξεκάθαρη, ότι η θερινή ώρα αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, όπως είναι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, ότι μπορεί να διαταράξει τις πρωινές δραστηριότητες και ότι η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές το χρόνο προκαλεί οικονομική και κοινωνική αναστάτωση και ακυρώνει τυχόν οφέλη.
H συνεχής αλλαγή της ώρας είναι επιζήμια για την υγεία και τη διάθεση, αφού επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό.
Το 2017 μία meta-ανάλυση 44 μελετών διαπίστωσε ότι η θερινή ώρα οδηγεί μόνο σε 0,34% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ημέρες εφαρμογής της.
Η meta-ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι «η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη για χώρες που βρίσκονται μακρύτερα από τον ισημερινό, ενώ οι υποτροπικές περιοχές καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια λόγω της θερινής ώρας».
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί επίσης να αντισταθμιστεί από την επιπλέον χρήση άλλων μορφών ενέργειας, όπως καυσίμου θέρμανσης.
Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχουν δύο ίδιες ώρες την ημέρα που αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή. Αν δεν διευκρινιστεί με την προσθήκη της κατάλληλης επέκτασης, τότε δύο γεγονότα που συνέβησαν για παράδειγμα στην Ελλάδα στις 3:30′ το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 2011, πιθανόν να έχουν μία ώρα διαφορά το ένα από το άλλο (το ένα συνέβη στις 3:30′ πριν την αλλαγή της ώρας και το άλλο στις 3:30′ μετά την αλλαγή).
Πολλά υπολογιστικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα αυτόματης αλλαγής, αλλά η αλλαγή σε θερινή ώρα πρέπει να γίνεται με το χέρι σε όλα τα υπόλοιπα (ρολόγια χειρός, ρολόγια τοίχου, αυτοματισμοί ποτίσματος κλπ)
Το ύψος της ανατολής και της δύσης του Ήλιου μεταβάλλεται στη διάρκεια το χρόνου, όμως το πότε είναι κατακόρυφα είναι σχεδόν σταθερό.
- Προηγούμενο Λειτουργία των Πρατήριων Καυσίμων της Π.Ε. Γρεβενών κατά τη χειμερινή περίοδο από 1/10/2022 έως και 30/4/2023
- Επόμενο 4 Οκτωβρίου: Μνήμη Αγίου Αύδακτου