Πόσο κάνει ένα σπίτι σε 63 περιοχές της χώρας- Πώς η κρίση ακρίβειας απειλεί και την αγορά ακινήτων
Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν οι τιμές ακινήτων; Πού έπεσαν; Πόσο κάνει ένα σπίτι ανά την Ελλάδα; Και πώς η κρίση επηρεάζει την αγορά ακινήτων;
Αυτό που δεν πέτυχε η πανδημία, απειλεί να το καταφέρει η πρωτοφανής κρίση τιμών, που ανατροφοδοτείται από τις βίαιες αναταράξεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ελληνική κτηματαγορά, έχοντας βιώσει το απόλυτο κραχ από το 2010 ως το 2018, έδωσε αρχικά σφυγμό και στη συνέχεια πάτησε «γκάζι», με βασικό γνώρισμα, μάλιστα, την ισχυρή παρουσία ξένων επενδυτών. Ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, η ανοδική τάση «φρέναρε» αλλά δεν αναστράφηκε. Τι γίνεται, όμως, από και πέρα, όπου πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες, κουβαλάει και τα βαρίδια της γραφειοκρατίας;
Αρκεί η τελευταία απεργία των συμβολαιογράφων για το χάος στη διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης ΤΑΠ, για να πείσει και τον πιο καλόπιστο, ότι το Κράτος συνεχίζει να πυροβολά τα πόδια του.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων, αν και παραμένουν θετικές για το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της, φαίνεται πλέον να επηρεάζονται από την όξυνση της αβεβαιότητας. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των υλικών, εφόσον διατηρηθούν, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών αποδόσεων των επενδύσεων και συμπίεση του περιθωρίου κεφαλαιακών υπεραξιών για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες.
Ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων
Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται επιτακτικά αναγκαία η αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων και επιβραδύνσεων με μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων. Η εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών, διαδικασιών και δικαιολογητικών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση και επίλυση νομικών εκκρεμοτήτων αποτελούν παράγοντες οι οποίοι διαχρονικά αναστέλλουν ή καθυστερούν επενδύσεις και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, στον τομέα των μεταβιβάσεων και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία χρειάζονται περαιτέρω σημαντικές τομές για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα καθιστούν την αγορά πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.
Το 2021 οι επενδύσεις σε κατοικίες ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 26,5% (14,6% το 2020), αλλά παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,3%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτων ανήλθαν σε 1,176,1 δισεκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 34,4% σε ετήσια βάση), με τις συναλλαγές μέσω Golden Visa για το 2021 να παρουσιάζουν μικρή αύξηση σε σχέση με το 2020 (10,3% στις άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων), παραμένοντας όμως αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπλέον, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για την κατασκευή κατοικιών του ΙΟΒΕ σημείωσε σημαντική βελτίωση (54,4%), έναντι υποχώρησης το 2020 (-19,9%).
Αυξήθηκαν οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων
Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ οι τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,1%.
Οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) κατά τη διάρκεια του 2021 προχώρησαν σε νέες επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 550 εκατ. ευρώ, ορισμένες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των επενδυτικών κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ κατευθύνθηκε ήδη ή προορίζεται να κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά. Ποσοστό περίπου 36% των κεφαλαίων τους τοποθετήθηκε σε γραφεία, 30% σε καταστήματα, 12% σε ξενοδοχεία και 10% σε επαγγελματικές αποθήκες, ενώ το υπολειπόμενο ποσοστό επενδύθηκε σε άλλες επαγγελματικές χρήσεις ή οικόπεδα προς ανάπτυξη.
- Προηγούμενο …Περιμένοντας το Διάλειμμα…*Του Ευθύμη Πολύζου
- Επόμενο Covid-19: Ποιοι πρέπει να κάνουν εξετάσεις μετά από νόσηση- Ειδικός εξηγεί