KINHMATΟΓΡΑΦΟΣ
GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Πώς θα υποβάλλεται η αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης

Με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, χωρίς χρονοτριβές αλλά και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για το αν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις για την λήψη οριστικής κύριας σύνταξης, θα καταβάλλεται η προκαταβολή έναντι σύνταξης, ύψους έως 384 ευρώ.

Η  ειδική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει πιθανότατα έως τις 10 Μαρτίου, ώστε να υποβληθεί από τους περίπου 110.000 εν αναμονή συνταξιούχους, η αναγκαία αίτηση. Αλλά και οι νέοι συνταξιούχοι, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, θα δηλώνουν εάν επιθυμούν τη λήψη της  προκαταβολής,  κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Για τις εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξης, η ειδική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα δημιουργηθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr) και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να  ανοίξει κοντά στις 10 Μαρτίου.

Η σχετική υπουργική απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την προσωρινή ανακούφιση περίπου 100.000 με 110.000 δικαιούχων, που περιμένουν ακόμη και 4 χρόνια την σύνταξή τους, υπεγράφη χθες, από τους υπουργούς Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης θα χορηγείται με βάση τον έλεγχο της ηλικίας και των ετών ασφάλισης,  χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.

Έτσι, το ποσό των 360 ή 384 ευρώ, θα δίνεται  με την έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαπιστώνεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η βεβαίωση που θα οδηγεί στην προκαταβολή, δεν θα συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Η απόφαση ισχύει για τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην  ΝΑΤ. Εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης, καθώς και όσοι έχουν ασφαλιστικές οφειλές.

Η διαδικασία

Αναλυτικά, βάσει της ΚΥΑ, για τους νέους συνταξιούχους, προβλέπεται η συμπλήρωση ειδικού πεδίου κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, ότι κατά το χρόνο υποβολής συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Για αυτούς που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και είναι άλλωστε αυτοί που αναμένουν για χρόνια χωρίς εισόδημα, εφόσον έχουν ηλικία από 62 έως 67 έτη, θα ελέγχεται μόνο (και αρκεί να διαπιστωθεί) η συνδρομή της ηλικίας και των ετών ασφάλισης.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα άτομα δηλαδή κάτω των  62 ετών καθώς και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και θανάτου, θα ελέγχεται η συνδρομή των ελάχιστων προϋποθέσεων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από οποιονδήποτε πρώην φορέα κύριας ασφάλισης ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, η συνδρομή των προϋποθέσεων θα διαπιστώνεται αποκλειστικά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και λοιπών φορέων, προκειμένου η διαδικασία να είναι κατά το δυνατόν σύντομη και ευέλικτη. Δεν θα διενεργείται επιπλέον διασταύρωση των στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων με τον φυσικό φάκελο του ασφαλισμένου.

Τα αναγκαία έγγραφα ή στοιχεία που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της προκαταβολής (ημερομηνία γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, η απόφαση πιστοποίησης του ποσοστού αναπηρίας κ.α.) και μπορούν να αντληθούν με ηλεκτρονικά μέσα, θα αντλούνται χωρίς συμμετοχή του αιτούντος και χωρίς προσκόμισή του σε φυσική μορφή.

Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα, αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Όσοι ήδη έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιδότησης για κύρια ασφάλιση, η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

α.  τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.
β.   ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος
γ.   ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται

Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, θα εκδίδεται αυτοματοποιημένα βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής, η οποία θα κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα.

Το ποσό της προκαταβολής θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Την πρώτη  μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης, η ΚΥΑ προβλέπει και την καταβολή αναδρομικών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναμονής. Η προκαταβολή θα καταβάλλεται κάθε μήνα,  έως ότου εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν θα παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και οριστικής σύνταξης.

Αφού εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, η προκαταβολή σύνταξης θα συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΕΗ banner
Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Διαμέρισμα παλιά κτελ
Ενοικιάζεται Ίωνος Δραγούμη 2
Κατάστημα πρώην ADMIRAL
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com