ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Πώς θα βρεις δουλειά στο εξωτερικό χωρίς να ξενιτευτείς για πάντα

Μία ελληνοβρετανική start up φέρνει κοντά εργοδότες και εργαζόμενους από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο!

Στην εποχή της κρίσης και της υψηλής ανεργίας υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές, καθώς οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να τις στελεχώσουν.

Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο; Γεωγραφική αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης, αλλού βρίσκονται οι εργοδότες, αλλού οι εργαζόμενοι. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουμε πολλούς καταρτισμένους επαγγελματίες στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού. Ακόμα και αυτοί που εργάζονται το καλοκαίρι, όμως, υποαπασχολούνται το χειμώνα,  την ώρα που στη Βόρεια Ευρώπη αντίστοιχες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό.

 

Όπως σημειώνει η Ιωάννα Μπρατσιάκου σε δημοσίευμά της στο News247 , σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επτά στελέχη από την Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία μετά από εμπειρία 35 ετών στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού. Με ακλόνητη πίστη στην εργασία χωρίς σύνορα ως λύση, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία start up και δημιούργησαν την Movinhand, μία διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία βοηθά ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά στην Ευρώπη κυρίως αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο, να συνδεθούν με εργοδότες σε άλλες χώρες και να συνάψουν συμβάσεις εργασίας συγκεκριμένου χρόνου, που ευνοούν την κινητικότητα από χώρα σε χώρα.

«Η κινητικότητα είναι η λύση. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά και ενώ μπορούν και θέλουν να δουλέψουν στο εξωτερικό, φοβούνται να κάνουν το πρώτο βήμα, διότι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν πρακτικά ζητήματα. Η πλατφόρμα της Movinhand τους καθοδηγεί βήμα βήμα» λέει στο WE του News247 ο ΗR & Community Manager, Άλεξ Κατσομήτρος.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Εφόσον ο εργαζόμενος εγγραφεί δωρεάν στο movinhand.com, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δυναμικό προφίλ και να χρησιμοποιήσει υψηλή τεχνολογία αναζήτησης, η οποία ταυτόχρονα είναι διαθέσιμη σε περισσότερους από 300 εργοδότες ανά την Ευρώπη. Εργοδότης και υποψήφιος εργαζόμενος μπορούν -μεταξύ άλλων- να κάνουν live chat, ενώ εφόσον έρθουν σε συμφωνία, υπογράφουν και οι δύο μία φόρμα προσφοράς εργασίας. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι όταν κάποιος ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό θέλει να έχει μία διασφάλιση. Η λογική που κινούμαστε είναι στη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, ούτως ώστε και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να ξέρουν πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η συνεργασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανανεωθεί» τονίζει ο κ. Κατσομήτρος. «Στη συνέχεια, έχουμε online εφαρμογές που διευκολύνουν όλες τις διαδικασίες μετεγκατάστασης, από το κλείσιμο εισιτηρίων και την εξεύρεση σπιτιού (αν δεν προσφέρεται από τον εργοδότη) έως την επιλογή της κατάλληλης ασφάλισης ή της τηλεφωνίας με τις χαμηλότερες χρεώσεις μεταξύ Ελλάδας και χώρα προορισμού», προσθέτει.

Η Movinhand ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις την περασμένη Δευτέρα και εστιάζει σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει εργατικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας. Για παράδειγμα, στον τουρισμό και την εστίαση, έχει πελάτες όπως οι Google Food, SSP, Mitchells & Butlers (Βρετανία), Holiday Inn (Γερμανία), Starwood (συμπεριλαμβανομένου του Costa Navarino αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων της ίδιας εταιρείας στο Ντουμπάι).

«Προς το παρόν εστιάζουμε κυρίως στον τουρισμό και την εστίαση, με σκοπό να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με συγκεκριμένα προσόντα και αυτό δεν αφορά μόνο τις σπουδές, μπορεί κάποιος να έχει πολύ καλή πρακτική εργασιακή εμπειρία. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλούς τεχνικούς για παράδειγμα στα κοσμήματα, στον ναυπηγοκατασκευαστικό τομέα και αλλού» λέει ο κ. Κατσομήτρος.

Είναι όμως λύση στην ανεργία τα καλύτερα μυαλά μας να φεύγουν στο εξωτερικό;

Το ερώτημα ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, καθώς εντείνεται η συζήτηση για το περίφημο «brain drain» στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Θα έπρεπε να μιλάμε για «κυκλοφορία» και όχι «διαρροή εγκεφάλων», απαντά η Movinhand και τονίζει πως τις γνώσεις που θα πάρει ένας εργαζόμενος στο εξωτερικό μπορεί να τις μεταφέρει στο μέλλον πίσω στην πατρίδα του. Θέση της εταιρίας είναι ότι στην εργασία είμαστε και Έλληνες και Ευρωπαίοι, δεν αποκλείει το ένα το άλλο, ειδικά για τη γενιά των «millenials» που θα αλλάξουν εργασία πάνω από 10 φορές στη ζωή τους.

«Η ιδέα που έχουμε για το “brain drain” είναι λίγο παρωχημένη. Η μετανάστευση πλέον, ειδικά στο πλαίσιο της Ε.Ε., δεν είναι αυτό που ήταν στη δεκαετία του ’60, που πήγαινες εργάτης σε ένα ορυχείο, έμενες εκεί για πάντα και μιλούσες με τους δικούς σου με ένα γράμμα. Έχει αλλάξει η αγορά εργασίας. Βλέπουμε νέους ανθρώπους από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γερμανία, να εργάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για λίγους μήνες ή λίγα χρόνια και μετά να επιστρέφουν ξανά στις πατρίδες τους. Οι σημερινοί 30άρηδες έχουν ξεφύγει από τη λογική της “μίας δουλειάς για μία ζωή”, επιδιώκουν να δουλέψουν σε άλλες χώρες, να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα προσόντα τους. Δεν λέω ότι θα επιστρέψουν όλοι, όμως αυτοί που θα επιστρέψουν θα φέρουν πίσω γνώσεις και τεχνογνωσία, θα δουλέψουν, θα φτιάξουν μια δικιά τους εταιρία ενδεχομένως», υπογραμμίζει ο Άλεξ Κατσομήτρος.

Ο ίδιος άλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαδικασίας που μας περιγράφει. Έφυγε από την Ελλάδα λίγο πριν την κρίση, εργάστηκε στη Μ. Βρετανία για 8 χρόνια και επέστρεψε με τη Movinhand. «Εδώ και έξι μήνες έχω επιστρέψει στην Ελλάδα, πηγαινοέρχομαι ουσιαστικά λόγω της δουλειάς αλλά η βάση μου είναι πλέον εδώ».

.

Σχετικά άρθρα

Αγίου Κοσμά 4
ΠΩΛΕΙΤΑΙ Θ.ΖΙΑΚΑ 51
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com