Πώς θα γίνει η σταδιακή επάνοδος στα θρανία – Το σχέδιο του υπ. Παιδείας
Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει σταδιακά μόνο για τα καταστήματα αλλά και για τις σχολικές μονάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να έχει καταρτιστεί το πλήρες σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας και την ειδική ομάδα των επιστημόνων για την επαναφορά των μαθητών στα θρανία, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές.
Η σταδιακή επιστροφή των μαθητών, ανάλογα πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας, αναμένεται να ξεκινήσει σιγά σιγά μετά τις 10 Μαϊού με προσεχτικά βήματα και με τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην υπάρξει ένα καινούργιο κύμα διασποράς του ιού.
Αν και η υπουργός Παιδείας δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» της για το πως και το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, λέγοντας διαρκώς ότι περιμένει το… σήμα των ειδικών, ωστόσο το σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά στα θρανία υπάρχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της Γ΄ λυκείου, και λίγες ημέρες αργότερα – θα επιχειρηθεί να μπουν στις σχολικές αίθουσες και μαθητές άλλων τάξεων.
Η ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει ότι η σχολική χρονιά και οι πανελλαδικές δεν πρόκειται να χαθούν.
Αν ανοίξουν – όπως όλα δείχνουν – τα σχολεία μετά το Πάσχα το υπουργείο θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους, ενδεχομένως και μία αλλαγή στη διάρκεια της σχολικής ώρας από 45 σε 35 λεπτά.
Πότε θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές
Μέχρι πριν λίγο καιρό, υπήρξαν δύο σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών, οι οποίες κάθε χρόνο ξεκινούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Το πρώτο ήταν να ξεκινήσουν τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, και το δεύτερο τον Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο Παιδείας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το σενάριο του Σεπτεμβρίου καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τους υποψηφίους καθώς μετά από μία μακρά περίοδο… εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να προετοιμάζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις πανελλαδικές.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος το πρώτο σενάριο καθώς όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά.
Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είναι να δουν οι επιστήμονες πότε θα είναι έτοιμοι να εισηγηθούν προς το υπουργείο Παιδείας το χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων.
Πάντως για την επαναφορά των μαθητών στις σχολικές αίθουσες υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για διασπορά του ιού.
Μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη ένα τέτοιο μέτρο, καθώς πρόκειται για ορισμένα τουλάχιστον σχολεία για ένα δύσκολο εγχείρημα.
- Προηγούμενο Το πιο παράξενο Πάσχα της ζωής μας: Πώς γιόρτασαν οι Ελληνες σε όλη τη χώρα
- Επόμενο Γρεβενά: Ιστορικές μνήμες της 20ης Απριλίου στην Ελλάδα και στον κόσμο