ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Πώς θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη επαγγελματίες με χρέη

Με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν από 660 έως και 792 ευρώ, θα μπορέσουν να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, με χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Αν και ο νόμος ορίζει ρητά ότι μη μισθωτοί με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ δεν έχουν δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας, ήτοι παραμένουν χωρίς δωρεάν παροχές υγείας, με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που για ένα χρόνο θα δίνει τη δυνατότητα παράκαμψής του. Βασική προϋπόθεση όμως, είναι να καταβληθούν οι εισφορές που αντιστοιχούν στις εισφορές σε είδος και σε χρήμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, με νομοθετική διάταξη που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες που έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται ασφαλιστικής ικανότητας, να μπορέσουν κατ’ εξαίρεση να την λάβουν για ένα έτος, ανεξαρτήτως οφειλών τους, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022 αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα.

Το ποσό αυτό υπολογίζεται στο δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί κατ’ εξαίρεση και για μια μόνο φορά, καθώς από την 1η Μαρτίου 2023 θα εφαρμοστεί το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την παροχή ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς δεν οφείλουν ή σε εκείνους που έχουν ρυθμισμένες οφειλές.

Οι υψηλές οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων μη μισθωτών, οι οποίοι μάλιστα δεν εντάχθηκαν στην πρόσφατη ρύθμιση οφειλών με έως 72 δόσεις, που έκλεισε στο τέλος Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το δρόμο για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, οδήγησε την ηγεσία του ΕΦΚΑ στην απόφαση για κάλυψη σε παροχές υγείας, εφόσον καταβληθεί ένα ποσό της τάξης σχεδόν των 800 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για την 1η ασφαλιστική κατηγορία οι εισφορές υγείας είναι 55 ευρώ το μήνα και ο ΕΦΚΑ ζητεί 660 ευρώ προκειμένου να υπάρξει κάλυψη, ενώ για τις υπόλοιπες 5 κατηγορίες η εισφορά υγείας σε είδος και σε χρήμα είναι της τάξης των 66 ευρώ, ήτοι απαιτούνται 792 ευρώ για να έχουν οι μη μισθωτοί για χρέη εντός του 2021, ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ο ΕΦΚΑ επισημαίνει μάλιστα, ότι ακόμα και αν ένας πολίτης δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα από τον ΕΦΚΑ, υπάρχει σχετική κάλυψη υγείας με βάση τους κανόνες του Υπουργείου Υγείας.

Τέλος, ο ΕΦΚΑ αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει ως προς την εμφάνιση των διακανονισμένων οφειλών στο σύστημα, και επισημαίνει με την ανακοίνωσή του, ότι οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες) που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους στο ΚΕΑΟ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί οι καταβολές τους στο σύστημα και ως εκ τούτου δεν έχει αποδοθεί ψηφιακά η ασφαλιστική τους ικανότητα, μπορούν να επισκεφθούν τα τοπικά υποκαταστήματα κλείνοντας ένα ραντεβού ηλεκτρονικά και να αποκτήσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Σχετικά άρθρα

Αγίου Κοσμά 4
ΠΩΛΕΙΤΑΙ Θ.ΖΙΑΚΑ 51
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com