AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
Μικρό μου

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Πολυκατοικίες: Υποχρεωτικές οι ράμπες – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση

Στο τραπέζι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται η παράταση από 2 έως 3 ετών για τις υποχρεωτικές ράμπες σε όλα τα κτίρια.

Μάλιστα αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” πως γίνεται η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης που θα εισαχθεί στη Βουλή πριν κλείσει για τις εκλογές. Αυτό συνεπώς σημαίνει πως για το προαναφερόμενο διάστημα αναστέλλονται οι προβλεπόμενες από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό κυρώσεις.

 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022 και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε μία τρίμηνη παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Τι θα γίνει εάν δεν δοθεί παράταση

Εάν δεν δοθεί παράταση από την 1η Απριλίου τυπικά αλλάζει το σκηνικό των κτιρίων αλλά και των δημόσιων χώρων.

 

Και αυτό όπως επισημαίνει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η τοπογράφος -πολεοδόμος, Γραμματή Μπακλατσή σημαίνει πως έως τις 31 Μαρτίου 2023 θα πρέπει τυπικά όλα τα κτίρια στη χώρα μας να έχουν προβεί στις κατάλληλες παρεμβάσεις δεδομένου ότι πέρα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα άτομα με παροδικές αναπηρίες και τα λοιπά εμποδιζόμενα άτομα (έγκυοι, νήπια, μικρά παιδιά, υπερήλικες κλπ) αποτελούν το 50% του πληθυσμού της

 

Μάλιστα αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” πως γίνεται η επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης που θα εισαχθεί στη Βουλή πριν κλείσει για τις εκλογές. Αυτό συνεπώς σημαίνει πως για το προαναφερόμενο διάστημα αναστέλλονται οι προβλεπόμενες από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό κυρώσεις.

 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022 και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε μία τρίμηνη παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2023.

 

 

Τι θα γίνει εάν δεν δοθεί παράταση

Εάν δεν δοθεί παράταση από την 1η Απριλίου τυπικά αλλάζει το σκηνικό των κτιρίων αλλά και των δημόσιων χώρων.

 

Και αυτό όπως επισημαίνει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η τοπογράφος -πολεοδόμος, Γραμματή Μπακλατσή σημαίνει πως έως τις 31 Μαρτίου 2023 θα πρέπει τυπικά όλα τα κτίρια στη χώρα μας να έχουν προβεί στις κατάλληλες παρεμβάσεις δεδομένου ότι πέρα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα άτομα με παροδικές αναπηρίες και τα λοιπά εμποδιζόμενα άτομα (έγκυοι, νήπια, μικρά παιδιά, υπερήλικες κλπ) αποτελούν το 50% του πληθυσμού της χώρας.

 

 

Αλλά επειδή το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο για μία τέτοια αλλαγή, το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία μεταβατική διάταξη, ώστε να προετοιμαστούν μηχανικοί, ιδιοκτήτες, ελεγκτές, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ο νέος σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό καθίσταται υποχρεωτική στις νέες οικοδομικές άδειες τη σύνταξη μελέτης προσβασιμότητας με ευθύνη του μηχανικού. Ειδικότερα, τα ιδιωτικά κτίρια που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια τις 9/4/2012 και μετά αλλά και τα μεταγενέστερα πρέπει να έχουν γίνει έργα και να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας. Επίσης, στα κτίρια του δημοσίου και των δήμων και πλήθος κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Στόχος είναι η ανεμπόδιστη όλων των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας ή και φυσικής κατάστασης.

 

Οι κυρώσεις

Κατά την κ. Μπακλατσή τα έργα καθώς και οι μελέτες προσβασιμότητας στα κτίρια επαφίενται στους ιδιοκτήτες, ωστόσο όσοι δεν τηρήσουν τον νόμο θα έλθουν αντιμέτωποι με την υποχρέωση πλήρους προσαρμογής και τις κυρώσεις που προβλέπονται με την πρώτη δυνητική πράξη όταν θελήσουν να μισθώσουν, να μεταβιβάσουν, να τροποποιήσουν ή να τακτοποιήσουν αυθαίρετες χρήσεις για να μπουν σε επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας είτε να εκδώσουν οικοδομική άδεια του ακινήτου τους, για οποιονδήποτε πολεοδομικό ή κατασκευαστικό σκοπό.

 

 

Τι ισχύει για τα νέα κτίρια

Όπως αναφέρει η κ. Μπακλατσή στις νέες κατοικίες που κατασκευάζονται σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχές για τους ανθρώπους με αναπηρία και τα “εμποδιζόμενα” άτομα θα πρέπει να εξασφαλίζονται:

 

Αυτόνομη (χωρίς τη βοήθεια κανενός) και ασφαλής (κάθε άποψη) οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση.

Συνθήκες εύκολης μετατρεψιμότητας των κατοικιών σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών με αναπηρία/ εμποδιζόμενων ατόμων χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου.

Προσβάσιμος χώρος αναμονής μιας θέσης αμαξιδίου.

Για τις κατοικίες που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα είναι δυνατή η τοποθέτηση διάταξης ράμπας ή αναβατορίου που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ΑμεΑ από το πεζοδρόμιο στους εσωτερικούς /εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης ή κανονισμού.

 

Σε περίπτωση που γίνεται αλλαγή χρήσης σε όλο ή σε τμήμα (π.χ όροφος) του κτιρίου θα πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

 

Οι εξαιρέσεις

Εξαιρούνται όλα τα κτίρια που έχουν μοναδική πρόσβαση σε δρόμο με βαθμίδες ή βρίσκονται σε οικόπεδα στα οποία η ελάχιστη διαφορά στάθμης του φυσικού εδάφους στην οικοδομική γραμμή από την επιφάνεια του πεζοδρομίου είναι μεγαλύτερη από 2,50 μ.

Απαλλάσσονται τα νέα κτίρια από τη νέα υποχρέωση διαμόρφωσης πρόσβασης στους πάνω από το ισόγειο ορόφους ή τους εσωτερικούς εξώστες ή αναβαθμούς εφόσον:

α. Το εμβαδόν των εσωτερικών εξωστών (πατάρια) ή αναβαθμών αποτελεί ποσοστό μέχρι 50% του εμβαδού της κύριας αίθουσας και όχι περισσότερο των 100 τ.μ και η χρήση του είναι ίδια με αυτή της κύριας αίθουσας ή εσωτερικοί εξώστες ή αναβαθμοί έχουν βοηθητική χρήση.

β. Το συνολικό μεικτό εμβαδόν των πάνω από το ισόγειο ορόφων είναι μικρότερο των 200 τ.μ και συγχρόνως

 

γ. το μεικτό εμβαδόν κάθε ορόφου είναι μικρότερο των 70 τ.μ

 

Προσοχή: Οι εξαιρέσεις αυτές δεν ισχύουν αν η χρήση του κτιρίου είναι η μοναδική στον οικισμό και ταυτόχρονα στους πάνω από το ισόγειο ορόφους υπάρχουν χρήσεις για εξυπηρέτηση κοινού διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στο ισόγειο όροφο.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
interactive learning
Υπουργείο περιβάλλοντος
Πωλείται το παρόν κατάστημα- κ. παλαιολόγου
cars
ζητείται υπάλληλος-agro grevena
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Τζιόβας Ανδρέας
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
123 τμ
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com