Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ -Τι θα περιλαμβάνει. Κρίσιμες αλλαγές για προσωπικό δήμων, ΔΕΥΑ , αποζημιώσεις αιρετών, ποινικές ευθύνες δημάρχων

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Θέλω να σας πληροφορήσω, ότι ελπίζω την παραπάνω εβδομάδα να καταθέσουμε αυτό το πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι γνωστό και περιέχει πάρα πολύ κρίσιμες και λειτουργικές προτάσεις που αφορούν το προσωπικό των δήμων, τις ΔΕΥΑ, τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους δήμους. Θα έχουμε τη δυνατότητα και εκεί να κάνουμε, επ’ αφορμή του πολυνομοσχεδίου, μια συγκεκριμένη συζήτηση πάνω στις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και πάλι –φαντάζομαι- μια αναγκαία γενικότερη συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα θεωρώ πολύ λειτουργική την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος μιλάει για συγκεκριμένο, κλειστό προϋπολογισμό για μικρά έργα στα τοπικά συμβούλια και στις κοινότητες, αν κατάλαβα καλά αυτό που προτείνατε. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Οι βασικές ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου

Το πολυνομοσχέδιο έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. Πηγές του ΥΠΕΣ λένε οτι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες ρυθμίσεων

Πρώτη: Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ΟΤΑ

Δεύτερη: Παρεμβάσεις για μισθολογικές απολαβές των αιρετών (αποζημίωση σε δημοτικούς συμβούλους και αντιμισθία σε περισσότερους αντιδημάρχους)

Τρίτη: Καθορισμό μια σειράς μισθολογικών ζητημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Για τα εργασιακά μεταξύ άλλων θα προβλέπεται για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που οφείλεται σε εργαζομένους καθαριότητας από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθούν σε χρήμα.

Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Για τα μισθολογικά των αιρετών θα υπάρχει άρθρο για την επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.

Θα περιληφθεί άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων.

Σε ότι αφορά τις γενικότερες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ θα υπάρχει διάταξη για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.

Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Στο πολυνομοσχέδιο, επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση που αφορά το τέλος 5%, επί του Τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική.

Ενστάσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ρυθμίσεις που έχουν οικονομικό κόστος, όπως οι αποζημιώσεις στους δημοτικούς συμβούλους, οι αντιμισθίες σε περισσότερους αντιδημάρχους αλλά και τα μισθολογικά των εργαζομένων ΟΤΑ, σκοντάφτουν στο υπουργείο Οικονομικών που όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν προχωράει τίποτε που να έχει τέτοιου είδος κόστος.

Τι δεν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο

Εκτός του πολυνομοσχεδίου θα μείνουν όλα τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον Καλλικράτη, οι οποίες θα υπαχθούν σε νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, δεν θα ενταχθεί το θέμα του «ελεγκτή νομιμότητας» αλλά και η αλλαγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με βάση το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή προβλεπόταν να «σπάσει» στα δύο: Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου είναι γενικότερα θέματα για τις αλλαγές στο κράτος και θα ενταχθούν στο ν/σ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ