Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΕΜΒΟΛΙΟ
Μουσική Συναυλία

email επικοινωνίας

Τζιόβας Ανδρέας
Εμβόλιο
POTIKA MYRTO
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ράδιο 101.5
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Ποιους σώζουν οι αλλαγές σε τεκμήρια και e-αποδείξεις

Τα τεκμήρια θα παραμείνουν ενεργά και φέτος, αλλά οι φορολογούμενοι οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να τα καλύψουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις τόσο για τα τεκμήρια, όσο και για την ενδεχόμενη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά και την «τύχη» των e- δαπανών του περασμένου έτους, πριν την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία τοποθετείται χρονικά κοντά στο Πάσχα.

Οι όποιες σκέψεις για γενικευμένο «πάγωμα» είτε των τεκμηρίων είτε της υποχρέωσης των φορολογουμένων να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματός τους ώστε να μην απειληθούν με έξτρα φόρο 22% στη διαφορά των αποδείξεων που λείπουν, έχουν εγκαταλειφθεί στη βάση δεδομένων που δείχνουν πως κάτι τέτοιο απλά δεν χρειάζεται.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις δαπάνες που έκαναν πέρυσι οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα και οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως «η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση». Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την πλήρη ποσοτικοποίηση των στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επιβληθεί άδικα φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω πανδημίας να ικανοποιήσουν την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών για το 30% του εισοδήματός τους.

Στο μέτωπο των τεκμηρίων η κατάσταση είναι πιο «καθαρή». Γενικευμένο πάγωμα δεν προβλέπεται, όμως ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δηλώσει πως εισοδήματα όπως αυτό του επιδόματος των 534 ευρώ θα μετρούν για την κάλυψή τους. Αρμόδια πηγή επιβεβαιώνει πως αντίστοιχη κίνηση εξετάζεται και για τουλάχιστον ένα τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής , η οποία παρ’ ότι δεν αντιμετωπίζεται ως φορολογητέο εισόδημα θα μπορεί να… βάλει το χέρι της στην κάλυψη των τεκμηρίων.

Στόχος, να μην απειληθούν με έξτρα φόρο φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν για παράδειγμα κλειστό κατάστημα, αλλά συνέχισαν να συντηρούν σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που μετρούν στα τεκμήρια. Αλλαγή στο ύψος των τεκμηρίων, επίσης δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα παρ’ ότι η κατάργηση των τεκμηρίων παραμένει στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του και για την παράταση της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Ο δρόμος έχει ανοίξει μετά την εισήγηση της Κομισιόν και την απόφαση του Eurogroup για παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2022 γεγονός το οποίο σημαίνει πως και το επόμενο έτος θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, χωρίς τον εφιάλτη στόχων και κανόνων για ελλείμματα και χρέος.

Ούτως ή άλλως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε -σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του τους προηγούμενους μήνες -αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 και τώρα το οικονομικό επιτελείο καλείται να εισηγηθεί εάν η απαλλαγή από την εισφορά θα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα ή θα επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους και το σύνολο των συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν και φέτος να επιβαρύνονται.

Σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ