Ποιος είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος; * Toυ Άρη Ι. Τάτση
Ο Ορέστης Τσακαλώτος είναι πρόεδρος της εταιρίας Κουάλκο (Qualco), η οποία ανέλαβε την εξόφληση των ανείσπρακτων λογαρισμών της ΔΕΗ. Με αυτό το “παράσημο” ο Ορέστης Τσακαλώτος περηφανεύεται για το τίτλο του “εθνικού εισπράκτορα” (https://www.thepaper.gr/orestis-tsakalotos-ton-lene-o-ethnikos-eispraktoras/).
Μέσω της θυγατρικής εταιρίας Qquant διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια τραπεζών. Εντελώς ενδεικτικά https://www.sofokleousin.gr/stin-quant-paketo-kokkinon-stegastikon-daneion. Τα δάνεια αυτά πωλούνται από τις τράπεζες στις εταιρίες αυτές με τίμημα από 6 έως 30 % της λογιστικής τους αξίας (https://www.sofokleousin.gr/daneia-se-timi-eykairias-sta-funds-poso-ta-poloun-oi-trapezes). Πιο απλά η τράπεζα σας λέει ότι της χρωστάτε 100.000 ευρώ, αλλά στον Ο. Τσακαλώτο και τους ομοίους του τα πουλά από 6.000 έως 30.000 ευρώ.
Ο Τσακαλώτος και οι όμοιοί του αγοράζουν τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (προγράμματα Ηρακλής 1 και 2). Είναι βέβαια κάπως περίπλοκη η εγγύηση του Ηρακλή. Μια ιδέα θα πάρετε από το δημοσίευμα (https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/51249/ta-funds-poloyn-ta-kokkina-daneia-ton-trapezon-anoigei-i-deyterogenis-agora/). Δε χρειάζεται να πονοκεφαλιάσετε. Απλά κρατήστε το θέμα στο μυαλό σας. Με τον καιρό θα καταλάβετε.
Ταυτόχρονα ο Ορέστης Τσακαλώτος, μέσω της Κουάλκο, είναι μέτοχος κατά το ένα τρίτο (1/3) της Πι Κιου Έιτς (PQH), της εταιρίας δηλαδή στην οποία ανατέθηκε η εκκαθάριση των 18 τραπεζών που έκλεισαν (αγροτική, ταχυδρομικό ταμιευτήριο και δε συμμαζεύεται, δείτε τον κατάλογο εδώ https://www.newsbomb.gr/bomber/apokalypseis/story/706903/kokkina-daneia-o-galazios-tsakalotos-enas-ypodikos-trapezitis-kai-ta-9-dis-eyro). Η Πι Κιου Έιτς συστάθηκε στις 21-3-2016 με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ. Στις 4-4-2016, δηλαδή 14 μέρες μετά της ανατέθηκε η εκκαθάριση των φαληρισμένων τραπεζών (https://www.capital.gr/oikonomia/3116684/tte-stin-pqh-i-ekkatharisi-ton-bad-banks).
Κατά τον ίδιο χρόνο υπουργός Οικονομικών ήταν ο ξάδερφος του Ορέστη, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ανάθεση της εκκαθάρισης προέβη η Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας και τότε προΐστατο ο Γιάννης Στουρνάρας. Οι κακές γλώσσες υπενθύμισαν τη στενή σχέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Στουρνάρα, που αποτελούσαν την επονομαζόμενη «παρέα της Οξφόρδης» (https://www.dimokratia.gr/ellada/345500/ethnikos-ekkatharistis-o-exadelfos-tsakalotos/).
Πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού καπιταλισμού…
Κατά την ανάθεση της εκκαθάρισης διευθύνων σύμβουλος της Πι Κιου Έιτς ήταν ο Γιάννης Πεχλιβάνης, πρώην πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου που τότε ήταν υπόδικος στην Κύπρο, στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες μαζί με άλλα στελέχη της Τράπεζας για «συνωμοσία προς καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με “τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012 (https://www.newsbomb.gr/bomber/apokalypseis/story/706903/kokkina-daneia-o-galazios-tsakalotos-enas-ypodikos-trapezitis-kai-ta-9-dis-eyro). Τελικώς αθωώθηκε.
Από την πρώτη στιγμή διατυπώθηκαν σαφέστατες κατηγορίες για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας. Παραθέτω μέρος δημοσιεύματος (https://newpost.gr/politiki/657143/gkrizes-zwnes-gia-thn-etaireia-kokkinwn-daneiwn-pqh-oi-eythynes-toy-g-stoyrnara-kai-o-rolos-ths-xristinas-papakwnstantinoy):
“1. Πρόεδρος της PQH είναι η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Η κ. Παπακωνσταντίνου υπήρξε Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας του κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και εκ των συνεργατών του σημερινού Κεντρικού Τραπεζίτη. Στην κ. Παπακωνσταντίνου είχε ασκηθεί κριτική, την περίοδο της θητείας της στο Υπουργείο Οικονομικών, για κωλυσιεργία στην επένδυση της Siemens στα Οινόφυτα ύψους 100 εκατομμύριων, επένδυση που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Σήμερα η κ. Παπακωνσταντίνου είναι μόνιμος κάτοικος Παρισιού, παντρεμένη με διπλωμάτη. Για τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες της στην PQH αμείβεται με περίπου 80.000 ευρώ ετησίως. Το ζήτημα που προκύπτει βέβαια είναι ότι η κυρία Παπακωνσταντίνου-ανεξαρτήτως των ικανοτήτων της- λαμβάνει μια τόσο υψηλή αμοιβή για υπηρεσίες μέσω… mail αφού εκ των πραγμάτων επισκέπτεται ελάχιστες φορές τον χρόνο την Ελλάδα.
- Βασικός συνεργάτης της PQH (σε υποθέσεις μάλιστα εκατομμυρίων ευρώ) εμφανίζεται ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Αντώνης Παπαδημητρόπουλος. Ο κ. Παπαδημητρόπουλος έχει ταυτόχρονα στενή επαγγελματική συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία είναι, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η εποπτεύουσα Αρχή της PQH… Η αντιδεολογική αυτή επαγγελματική σχέση έχει προκαλέσει πολλούς ψιθύρους και σχόλια στους τραπεζικούς κύκλους. Αλλά προφανώς δεν έχουν ευαισθητοποιήσει τον κεντρικό τραπεζίτη. Στο μεταξύ νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η περίπτωση του κυρίου Παπαδημητρόπουλου χρήζει περαιτέρω έρευνας.
- Μια ακόμα δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βρίσκεται στο πεδίο των γκρίζων ζωνών. Πρόκειται για τις αναθέσεις μελετών-«άχυρα». Πληροφορίες που έγιναν γνωστές κάνουν λόγο για μελέτες οι οποίες καμία χρησιμότητα δεν έχουν. Απλά ανατίθενται προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποια πρόσωπα τα οποία πρόσκεινται φιλικά στην εταιρεία. Μάλιστα -όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν – το τελευταίο διάστημα η P.Q.H έχει αναθέσει τέτοιου είδους μελέτες ύψους 3.000.000 ευρώ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ορισμένους εντελώς άχρηστες και χωρίς κανένα χρηστικό περιεχόμενο.
- Η PQH δεν ακολουθεί πρωτόκολλο σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας στην εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων», δηλαδή ποια δάνεια προηγούνται και ποια έπονται. Εν πολλοίς η εταιρεία είναι αυτή η οποία αποφασίζει ποιόν οφειλέτη θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση ή όχι. Πράγμα πολύ επικίνδυνο”.
Διευκρινίζω ότι από το 2021 η Χ. Παπακωνσταντίνου έχει πλέον αντικατασταθεί. Προήχθη σε υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος (https://www.bankofgreece.gr/trapeza/dioikisi-domi/dioikhths-kai-ypodioikhtes/xristina-papakwnstantinoy), προφανώς ως επιβράβευση των κόπων της (https://www.newsbreak.gr/politiki/65052/i-triplothesitissa-prostateyomeni-toy-k-stoyrnara/). Είναι λίγο ξεχασιάρα βέβαια (https://www.ereportaz.gr/christina-papakonstantinou-i-eklekti-tou-stournara-pou-tinaxe-ston-aera-ti-diki-tou-t-t/). Το βασικό όμως είναι ότι δεν κατάφερα να εντοπίσω οποιαδήποτε διάψευση των βαρύτατων αυτών καταγγελιών από την πλευρά της εταιρίας. Ή ήταν πολυάσχολη ή τα ομολογεί όλα εμπράκτως. Αν μου κάνει την τιμή να μου απαντήσει, θα σας ενημερώσω άμεσα.
Τίθεται όμως ένα ακόμη σημαντικότερο ζήτημα. Η Πι Κιου Έιτς δεν τα αγόρασε τα δάνεια. Εκκαθαριστής των φαληρισμένων τραπεζών διορίστηκε. Δηλαδή έργο της ήταν να μαζέψει τα οφειλόμενα στις τράπεζες και να τα αποδώσει εκεί που χρωστούσαν οι τράπεζες, αφού βεβαίως κρατήσει τη συμφωνημένη αμοιβή της. Ουσιαστικά δηλαδή να αποδώσει τα χρήματα στο κράτος, το οποίο επωμίστηκε τη χασούρα από την πτώχευση των τραπεζών. Η αμοιβή της Πι Κιου Έιτς είναι επτασφράγιστο μυστικό. Γιατί άραγε;
Πλην όμως έξι χρόνια τώρα τέτοια στοιχεία δεν ανακοινώνονται. Ευλόγως κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Τσακαλώτος και οι άλλοι δύο μέτοχοι της Πι Κιου Έιτς ξεκοκκαλίζουν τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό τους (“Οι μέτοχοι της PQH με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και με ίδια κεφάλαια που φθάνουν σε 179.435,60 ευρώ, δεν ήρθαν για να δώσουν καλύτερους όρους στους δανειολήπτες αλλά για να βγάλουν λεφτά με οποιοδήποτε τρόπο… H διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος μήπως πρέπει να δώσει απαντήσεις στους φορολογούμενους και στους δανειολήπτες με ποιους όρους έλαβε άδεια η PQH.
Μήπως πρέπει να αξιολογηθεί το business plan όπως και με ποιες προϋποθέσεις έλαβε την άδεια η εταιρεία.
Διότι οι τρείς μέτοχοι με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ, θέλουν να βάλουν στην τσέπη εκατομμύρια” https://www.bankingnews.gr/index.php?id=392128&fbclid=IwAR14RlDrkWXMJgYAAyBwEaeKdpMhrsm174FtdUcPvq1zUanx0cHUUXOJm_Q). Πάμπολλα τα σχετικά δημοσιεύματα (εντελώς ενδεικτικά: https://www.triklopodia.gr/etai%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BD/).
Και βέβαια απάντηση καμία. Ούτε από την τράπεζα της Ελλάδος ούτε από την Πι Κιου Έιτς. Όφειλαν να απαντήσουν επισήμως με το νι και με το σίγμα. Αόριστες διαρροές δε συνιστούν απάντηση (https://www.businessdaily.gr/epiheiriseis/37371_sta-17-dis-anilthan-oi-anaktiseis-tis-pqh-eniaia-eidiki-ekkatharisi). Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην Πι Κιου Έιτς έχει ανατεθεί κρατική λειτουργία. Συνεπώς οφείλει να παρέχει πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τα χρήματα που εισπράττει από τους δανειολήπτες.
Ο Ορέστης Τσακαλώτος ουσιαστικά αυτοδιαφημίζεται ως δεξιός και φιλελεύθερος (https://www.mononews.gr/oikonomia/thewiseman/i-17-paretisis-tis-domnas-michailidou-to-neo-stori-tis-intrakat-me-80-ekat-neo-chrima-to-mistiko-schedio-tou-oresti-tsakalotou-ke-to-500araki-tou-sinolaki-tou-kollegiou). Η ιδεολογία του δεν τον δυσκόλεψε να ανοίξει απίστευτα τις δουλειές του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας του ξαδέρφου του, Ευκλείδη. Δημοσιεύματα έλεγαν χαρακτηριστικά ότι “ο εξάδελφος του υπουργού Οικονομικών και ιδιοκτήτης της Qualco Ορέστης Τσακαλώτος έχει εξελιχθεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικός εισπράκτορας … Πάντοτε μέσω διαγωνισμών που προφανώς δεν τον δυσκόλεψαν ιδιαίτερα πόσο μάλλον όταν ονομάζεσαι Τσακαλώτος” (https://www.thepaper.gr/orestis-tsakalotos-ton-lene-o-ethnikos-eispraktoras/).
Πάντως ασχέτως πολιτικών τοποθετήσεων οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα δύο ξαδέρφια τα έφτιαξαν έτσι τα πράγματα με τις ιδεολογικές προτιμήσεις τους ώστε βρέξει – χιονίσει να μην ξεμένουμε από Τσακαλώτους. Εύλογη η απορία σας που τον θυμήθηκα. Απλό είναι. “Συναντηθήκαμε” σε υπόθεση δανείου της πρώην Αγροτικής τράπεζας.
Η τράπεζα είχε ασκήσει αγωγή κατά του πελάτη μου. Λόγω ενός λάθους στο χειρισμό της υπόθεσης εκ μέρους της τράπεζας η απόφαση ήταν θετική για το δανειολήπτη. Έφεση δεν ασκήθηκε. Πέρασε ο καιρός κι ήρθε στα πράγματα η Πι Κιου Έιτς, οπότε άρχισαν τα ευτράπελα.
Η εταιρία οχλούσε τον πελάτη μου για το δάνειο. Αποφασίσαμε την άσκηση αγωγής για να κρίνει το Δικαστήριο συγκεκριμένα ότι πλέον, λόγω της παλιάς απόφασης, δεν οφείλει κανένα ποσό.
Ζήτησα λοιπόν μια βεβαίωση οφειλών. Από αυτές που η εταιρία δίνει σε όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Δε μου καιγόταν καρφί για το ποσό που θα έγραφε η βεβαίωση. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν να αποδείξω το έννομο συμφέρον του πελάτη μου, ότι δηλαδή υπάρχει διαφωνία του πελάτη μου με την πρώην Αγροτική αν χρωστάει ή όχι. Κατά τα λοιπά η υπόθεση κρινόταν σε νομικά ζητήματα. Δεν απάντησαν.
Κατάλαβα. Έπαιζαν κυριολεκτικά τις κουμπάρες με σκοπό να με αποσυντονίσουν, γιατί ήξεραν ήδη ότι η ήττα τους ήταν δεδομένη αν η υπόθεση έφτανε στο Δικαστήριο.
Έτσι κι έπραξα. Τους αγνόησα κι άσκησα την αγωγή. Αφού τους κοινοποίησα την αγωγή θυμήθηκαν να απαντήσουν στην αίτηση για τη βεβαίωση οφειλής, αλλά όλως τυχαίως και συμπτωματικά έστειλαν την απάντηση με εταιρία ταχυμεταφορών (κούριερ) χωρίς να αναγράφουν τηλέφωνο ούτε του πελάτη ούτε δικό μου, με αποτέλεσμα η κούριερ μέσα στον κακό χαμό του πρώτου λοκντάουν να έχει πρόφαση να επιστρέψει την επιστολή στην Πι Κιου Έιτς. Τους έστειλα νέα αίτηση να ξαναστείλουν την επιστραφείσα επιστολή. Σε εμένα δεν τους “επέτρεπε” η νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων, παρότι βεβαίως είχα σχετική εξουσιοδότηση. Στον πελάτη δεν ξανάστειλαν χωρίς δικαιολογία. Κρυφτό επιπέδου νηπιαγωγείου.
Ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της υπόθεσης, μου έστειλαν έγγραφο για την εξάλειψη των υποθηκών που ασφάλιζαν το δανειο. Για όσους δεν έχουν σχετική εμπειρία διευκρινίζω ότι βεβαίως συνηθίζεται τα δάνεια να ασφαλίζονται με υποθήκες. Για την εξάλειψη όσον αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες χρειάζεται συμβόλαιο (περίπτωση υποθήκης) ή δικαστική απόφαση (περίπτωση υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης). Ειδικά η Αγροτική τράπεζα είχε από το νόμο το προνόμιο η εξάλειψη της υποθήκης να ενεργείται με απλό έγγραφο του διευθυντή του καταστήματος. Την αρμοδιότητα αυτή ασκεί πλέον η Πι Κιου Έιτς. Ουσιαστικά δηλαδή με το έγγραφο αυτό η εταιρία εμπράκτως ομολογούσε ότι ο πελάτης μου δεν της χρωστούσε. Αν θεωρούσε ότι τις όφειλε οποοδήποτε ποσό δε θα τον ελευθέρωνε από τις υποθήκες.
Τους τηλεφώνησα. Αφού με τη συμπεριφορά τους έδειχναν ότι δεν υπάρχει αντιδικία, ποιος ο λόγος να δικάσουμε; Ζήτησα μια απλή βεβαίωση ότι ο πελάτης μου δεν τους οφείλει προκειμένου να καταργηθεί η δίκη συναινετικά. Καμία απάντηση.
Δικάσαμε. Η Πι Κιου Έιτς δεν παραστάθηκε. Ουσιαστικά δηλαδή και πάλι ομολόγησε εμπράκτως τους ισχυρισμούς του πελάτη μου.
Βεβαίως η απόφαση του Δικαστηρίου δικαίωσε πανηγυρικά τον πελάτη μου. Κοινοποίησα την απόφαση για να τρέξει η προθεσμία της έφεσης. Μέσα στην προθεσμία αυτή μου έστειλαν με ιμέιλ (email) βεβαίωση οφειλών. Η απαίτηση της Αγροτικής των περίπου 30.000 ευρώ το 2013 αυγάτισε κι έφτασε λίγο πάνω από 100.000 ευρώ.
Τους απάντησα με εξώδικο για το τι ακριβώς ποινικές συνέπειες έχει η ως άνω κουτοπόνηρη επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά που για υπόθεση της τάξεως των 100.000 ευρώ τα γυρνάει πότε έτσι και πότε γκιουβέτσι. Ζήτησα λοιπόν μια ξεκάθαρη στάση εκ μέρους της εταιρίας.
Φαίνεται πως έστω και την τελευταία στιγμή ο Ορέστης Τσακαλώτος κατάλαβε πως “μες τη φυλακή είναι ωραία, άμα βρεις καλή παρέα”, οπότε σταμάτησε τα παιχνιδάκια, άφησε να περάσει η προθεσμία χωρίς να ασκήσει έφεση ή αναίρεση, οπότε παγιώθηκε η δικαστική νίκη του πελάτη μου.
Απορροφήθηκα από τις δουλειές και τον ξέχασα. Κάποια στριγμή μου τηλεφώνησαν από κάποιο από τα δικηγορικά γραφεία που αναφέρονται στο άρθρο μου “δικηγορικά γραφεία – εισπρακτικές εταιρίες” για χρέος μου προς τη ΔΕΗ ποσού 90 ευρώ. Λιγότερα δηλαδή από την εγγύηση που έχω προκαταβάλει.
Ευλόγως άρχισα να ψάχνω ποιος είναι ο φωστήρας που το κατάφερε. Κι έπεσα πάνω στον Ορέστη Τσακαλώτο και την Κουάλκο.
Τώρα που το καλοσκέφτομαι σαν να έκανε τα πάντα για να γνωριστούμε. Δίκιο είχε. Χρειαζόταν.
Όλα αυτά σας φαίνονται κανονικά;
Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.
- Προηγούμενο Ποιες υπηρεσίες του gov.gr και του e-ΕΦΚΑ είναι εκτός λειτουργίας -Πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες
- Επόμενο Κορωνοϊός: 16 θάνατοι – 159 σε ΜΕΘ – 4.131 κρούσματα