Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
INTERACTIVE
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στο τέλος του μήνα

Μείωση συντάξεων, στο τέλος του μήνα, με τις πληρωμές Απριλίου, θα δουν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς τίθεται σε ισχύ ο ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το νόμο 4690/2020 (νόμος Βρούτση), ο ΕΦΚΑ οφείλει να εφαρμόσει και για όσους ήταν συνταξιούχοι πριν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου 4387/2016 – νόμου Κατρούγκαλου (ήτοι τις 13 Μαΐου του 2016) το καθεστώς που ισχύει για τους νέους: περικοπή του 30% της σύνταξης. Να σημειωθεί ότι για την κατηγορία αυτή, όσων δηλαδή ήταν συνταξιούχοι και εργάζονταν πριν από τον Μάιο του 2016, είχε διατηρηθεί ως μεταβατική περίοδος, έως τον Φεβρουάριο του 2022, το παλαιό καθεστώς που προέβλεπε περικοπή της σύνταξης κατά 50% για ποσά όμως άνω των 1.000 ευρώ.

Η πρώτη πληρωμή με το νέο τρόπο υπολογισμού θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου που θα καταβληθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, χαμένοι θα είναι σίγουρα, όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη έως 1.000 ευρώ, καθώς με το παλαιό καθεστώς, για αυτούς δεν υπήρχε περικοπή και πλέον, θα δουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Περικοπές βέβαια θα δουν και άλλοι, καθώς με το παλαιό καθεστώς η μείωση αφορούσε μόνο το ποσό που υπερέβαινε τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, δίνεται περιθώριο έως τις 31 Μαΐου, ώστε οι παλαιοί συνταξιούχοι, να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ ότι εργάζονται καθώς σε αντίθετη περίπτωση, εάν ελεγχθούν κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 12 συντάξεων. Μάλιστα, για διευκόλυνση τους, δίνεται η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Σημειώνεται ότι, συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν. Όσοι δεν προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου για να δηλώσουν την παράλληλη εργασία τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις κύριες και επικουρικές.

Να σημειωθεί ότι, από την εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων εξαιρούνται κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς, συνταξιούχοι γήρατος σε δημόσιο (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) και ιδιωτικό τομέα με βαριές αναπηρίες, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου, οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει, ανάπηροι πολέμου καθώς και οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com