Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Ιουνίου
Σήμερα, 23 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Αγίου Αριστοκλέους πρεσβυτέρου του Ταμασού, της Αγίας Αγριππίνης μάρτυρος και της Αγίας Λολλίας μάρτυρος
Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:
Αριστοκλής, Αριστοκλέας, Αριστόκλεος
Αγριππίνα
Λολλία, Λούλου, Λούλα, Λούλης
Αγία Λολλία
Στις 23 Ιουνίου το εορτολόγιο δείχνει μία από τις πιο άγνωστες και περίεργες ονομαστικές γιορτές: Λούλου, Λούλης, Λούλα. Σήμερα λοιπόν η ορθοδοξία τιμά τη μνήμη την Αγίας Λολλίας μάρτυρος, γι’ αυτό και τα υποκοριστικά.
Η Λολλία ήταν ανιψιά του Αγίου Ευστόχιου και αποκεφαλίστηκε μαζί με τον θείο της από τον Ρωμαίο ηγεμόνα της Άγκυρας Αγριπίνο.
Ο Ευστόχιος καταγόταν από την πόλη των Ουσάδων και ήταν ιερεύς των ειδώλων κατά την εποχή των βασιλέων Μαξιμιανού (285-305 μ.Χ.), Γαλερίου (305-311 μ.Χ.) και του ηγεμόνα Αγρίππα.
Βλέποντας τα θαύματα και του μάρτυρες του Χριστιανισμού, ο Ευστόχιος απαρνήθηκε τη θρησκεία των ειδώλων και προσήλθε στον Επίσκοπο Αντιοχείας Ευδόξιο, ο οποίος τον βάπτισε και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.
Από την Αντιόχεια πήγε στα Λύστρα, όπου βρήκε τον ανιψιό του Γαϊανό, τον οποίο έκανε Χριστιανό και τον βάπτισε μαζί με τα παιδιά του Λολλία, Πρόβη καί Ουρβανό. Γι᾿ αυτό συνελήφθη και βασανίσθηκε. Στη συνέχεια με τον ανιψιό του και τα παιδιά του παραπέμφθηκε στον ηγεμόνα της Άγκυρας Αγρίππα ή Αγριππίνο, Ο οποίος, αφού τους βασάνισε σκληρά, στο τέλος τούς αποκεφάλισε.
Αγία Αγριππίνα
Σύμφωνα με ο saint.gr, η αγία Αγριππίνα, γεννήθηκε και μαρτύρησε στη Ρώμη. Από νεαρή ηλικία ανέπτυξε βαθύτατο χριστιανικό φρόνημα και αφοσιώθηκε στην υπηρεσία του Κυρίου και Λυτρωτού της. Για το λόγο αυτό διέθεσε όλη της την περιουσία για την ανακούφιση των πτωχών και τη θεραπεία των ασθενών.
Για την αγάπη του ουράνιου Νυμφίου της, απέφυγε το γάμο και προτίμησε να γίνει νύμφη του Χριστού.
Όσες δε φορές είχε ανάγκη, η εκκλησία της Ρώμης, η Αγριππίνα έτρεχε πρώτη να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Όμως η Αγία δεν προσέφερε μόνο υλικά αγαθά αλλά και πνευματικά, διδάσκοντας την χριστιανική πίστη και οδηγώντας στο δρόμο της αλήθειας, πλήθη πλανημένων. Η θεάρεστη αυτή δράση της Αγρυππίνας δεν ήταν δυνατό να παραμείνει για πολύ καιρό κρυφή. Το 262 μ.Χ., την κατήγγειλαν στις αρχές, ως ανατροπέα της πατροπαράδοτης λατρείας των ειδώλων. Η Αγία αποδέχθηκε τις καταγγελίες και με περισσό θάρρος, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Οι διώκτες της δεν δίστασαν να τη μαστιγώσουν για να κάμψουν το αγωνιστικό της φρόνημα. Όταν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να μεταπείσουν την Αγριππίνα, την υπέβαλαν σε νέα φρικτά βασανιστήρια.
Το σώμα της Αγίας δεν άντεξε τα μαρτύρια και με μαρτυρικό και ένδοξο τρόπο παρέδωσε την Αγία ψυχή της. Τρεις χριστιανές γυναίκες, η Βάσσα, η Παύλα και η Αγαθονίκη παρέλαβαν το σεπτό σκήνωμά της και μετά από αρκετή περιπλάνηση κατέληξαν, στη Σικελία, όπου και το ενταφίασαν.
Απολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θεῖον Πνεύματι, κραταιωθεῖσα, ἠνδραγάθησας, γενναιοφρόνως, Ἀγριππίνα παρθενίας ὀσφράδιον ὅθεν Χριστοῦ δοξασθεῖσα τὴ χάριτι, πηγᾶς θαυμάτων βλυστάνεις τοὶς πέρασι. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
- Προηγούμενο Σύλληψη 21χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Φλώρινας, για άσκοπους πυροβολισμούς, κατά παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων
- Επόμενο Σαν Σήμερα 23 Ιουνίου