email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Ποια έξτρα μέτρα στήριξης ζητά η εστίαση

Πίεση για νέα βαθύτερα μέτρα στήριξης ασκεί ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των νέων περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας, κατεβάζοντας ρολά για ένα τουλάχιστον μήνα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου εκτός από τη δραστική κάμψη τζίρου κατά τους προηγούμενους μήνες, το νέο lockdown στην εστίαση εκτός από το τζίρο του Νοεμβρίου, ενδεχομένως να στερήσει και τον τζίρο του Δεκεμβρίου από τις επιχειρήσεις, καθώς το «σήμα» που δίνεται είναι πως τα εστιατόρια και τα μπαρ αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού.  Την ίδια στιγμή επισημαίνουν, ότι την περασμένη άνοιξη, η εστίαση θεωρήθηκε ότι έδωσε διέξοδο από το φαινόμενο του συνωστισμού στις πλατείες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους σωματείων της εστίασης η παραβατικότητα των επιχειρήσεων τους προηγούμενους μήνες ήταν της τάξης του 1%, ενώ οι περισσότερες έχουν επενδύσει ως ένα βαθμό σε πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο υποχώρησε σωρευτικά 70%, ενώ για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, οι απώλειες τον Απρίλιο ξεπέρασαν το 70%, τον Μάιο ανήλθαν σε 57,2%, τον Ιούνιο σε 42,2%, τον Ιούλιο 40,2% και τον Αύγουστο σε 33,6%.

Σημειώνεται ότι από το νέο lockdown στην εστίαση από σήμερα επηρεάζονται άμεσα περί τις 50.000 επιχειρήσεις, από τις 77.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πανελλαδικά. Από αυτές τις εταιρείες που επηρεάζονται άμεσα, μόλις το 40% διαθέτει take away και delivery σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γ. Καββαθά. Οι δε εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή υπολογίζονται στις 70.000 σύμφωνα με τα σωματεία εστίασης.

Η ΠΟΕΣΕ συνοψίζει τους τέσσερις βασικούς άξονες αναγκαίας στήριξης, ζητώντας χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, την προώθηση «κουρέματος» οφειλών και δυνατότητας αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών σε πολλές δόσεις, την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων με παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών αλλά και πλήρη κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) ζητά από τη μεριά της να θεσπιστεί υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους 12 μήνες -όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη- και πλήρη αναστολή καταβολής των μισθωμάτων στις περιοχές που μπαίνουν σε lockdown. Επίσης ζητά ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης και κάλυψη 100% των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για το επόμενο εξάμηνο.

To σωματείο BARECA, που αριθμεί 350 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται 24.000 θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα του β’ κύματος της πανδημίας, δηλαδή τους δύο νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, την επέκταση του επιδόματος 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας και την υποχρεωτική μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ