Πιστοποίηση Μανιταροσυλλεκτών και προώθηση του αγροδιατροφικού τομέα
Η συλλογή άγριων μανιταριών ήταν πάντα μια εμπειρία που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών του κλάδου. Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο επάγγελμα στηρίζεται στην προυπάρχουσα γνώση που συνήθως μεταφέρεται πρακτικά και προφορικά από τους πιο έμπειρους προς τους υπόλοιπους.
Ιδιαίτερα στην περιοχή των Γρεβενών καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια αξιοσημείωτη και συνεχώς αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα με βάση τα αυτοφυή μανιτάρια σε επίπεδο μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που επεξεργάζονται, τυποποιούν και εμπορεύονται αυτοφυή μανιτάρια ή προϊόντα που περιέχουν και μανιτάρια, εντός και εκτός Ελλάδας.
Παρόλα αυτά έως και σήμερα δεν υπήρχε ούτε πρόγραμμα και διαδικασία κατάρτισης ούτε πιστοποίηση για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο τομέα.
Η Παρούσα δράση έρχεται να συμπληρώσει αυτό το κενό, με την δημιουργία του πλαισίου κατάρτισης και πιστοποίησης της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα:
θα ενισχυθεί τουριστικά όλη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συγκεκριμένο – θεματικό τουρισμό,
θα αναπτυχτεί μια νέα οικονομική δραστηριότητα ειδικά μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνει η περιοχή μας,
θα προστατεύσει τη φήμη των προϊόντων μας καθώς θα αποτρέψει μετά από εκπαίδευση την συλλογή ακατάλληλων μανιταριών και τις πιθανές δηλητηριάσεις,
θα προστατεύσει το προϊόν εξασφαλίζοντας την αειφορία του καθώς θα γίνεται κατάλληλη και ελεγμένη συλλογή του.
θα μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης στις σχετικές επαγγελματικές δραστηριότητες με εκπαιδευτές αλλά και με ενδιαφερόμενους από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την δημιουργία του Σχήματος Πιστοποίησης για τον συλλέκτη μανιταριών θα αναλάβει το επιμελητήριο Γρεβενών και σε συνεργασία με τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας με τον Φορέα Πιστοποίησης που έχει δημιουργήσει για αυτόν τον λόγο.
Ο Διεπιμελητηριακός Φορέας Πιστοποίησης (ΔΙΦΟΠ) αποτελεί πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ιδρύθηκε αποκλειστικά για να παρέχει διαπιστευμένες κατά το ISO 17024 υπηρεσίες πιστοποίησης προσώπων και να καλύψει σύγχρονες ανάγκες στο πλαίσιο της Διά Βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, παρέχοντας πιστοποιήσεις διεθνούς αναγνώρισης.
Βασικός στόχος της δράσης είναι η πιστοποίηση των φυσικών προσώπων μέσα από την αναγνώριση της γνώσης και της εμπειρίας τους που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες και καταγεγραμμένες απαιτήσεις, προδιαγραφές και διαδικασίες.
Μάλιστα η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με τα επιμελητήρια μέλη της παρέχει αυτήν ακριβώς τη θεσμική αναγνώριση και διασφάλιση που ανταποκρίνεται στην αγορά, την εθνική οικονομία και τις κατά τόπους επαγγελματικές ανάγκες.
Μέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων δίνεται η σημαντική δυνατότητα για την διάσωση, κατοχύρωση και διάδοση παραδοσιακών τοπικών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων για τα οποία τα Επιμελητήρια της Ελλάδας έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Γρεβενών σε συνεργασία με τους Μανιταρόφιλους Ελλάδας ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την παρούσα πρόταση με την οποίαν προτείνεται και η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
- Προηγούμενο Κοινωνικό μέρισμα:Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση για τα ΑμεΑ
- Επόμενο Xoρός στα αστέρια … της Βαρκελώνης ..!!!