Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Grevenamedia @facebook

Κινηματογράφος Γρεβενών
PAPAGEORGIOU

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Jumbo
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Περιβόλι: 1825-1915. Το χωριό του Ρήγα Φεραίου με τα δεκάδες επαγγέλματα. Πόσοι ήταν οι κάτοικοι κατά τον προηγούμενο αιώνα

Τον προηγούμενο αιώνα στο Περιβόλι ψήφιζαν 2.000 περίπου πολίτες ενώ ο πληθυσμός ξεπερνούσε τους 3.000 κατοίκους. Από το Περιβόλι καταγόταν ο Ρήγας Φεραίος (εγγονός του Κωνσταντίνου Κυριαζή ή Κυρατζή) η οικογένεια του οποίου μετεγκαταστάθηκε στο Βελεστίνο. Το 1821 οι Περιβολιώτες ξεσηκώθηκαν με κυριότερο αγωνιστή τον Αθανάσιο (Νάσιο) Μάνταλο.

Κατά τον Μακεδονίκο Αγώνα διακρίθηκε για την προσφορά του ο Περιβολιώτης μακεδονομάχος οπλαρχηγός Ζήσης Βράκας καθώς και ο οπλαρχηγός Τσουκαντάνας.

Τους περασμένους αιώνες οι Περιβολιώτες ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία καθώς η έκταση του χωριού καλύπτει 140.000 περίπου στρέμματα γης.

Στο Περιβόλι ευδοκιμούσαν τους προηγούμενους αιώνες και άλλα επαγγέλματα όπως : Αρτοποιοί, κρεοπώλες, σαγματοποιοί, αγωγιάτες, έμποροι, κτηματίες, υλοτόμοι, δάσκαλοι, στραγαλοποιοί, σανδαλοποιοί, δικολάβοι, ζωέμποροι, ξενοδόχοι, κηροποιοί, μαχαιροποιοί, λαναράδες, μυλωνάδες, ιατροί, ταχυδρόμοι, οινοπνευματοποιοί και φυσικά κτηνοτρόφοι με μεγάλα τσελιγκάτα.

Το Περιβόλι παραμένει ένα μεγάλο και ζωντανό χωρίο ενώ υπολογίζεται πως ανά την Ελλάδα(κυρίως στη Θεσσαλία) οι Περιβολιώτες ξεπερνούν τους 10-12.000 χιλιάδες κατοίκους, πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς.

Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
POTIKA MYRTO
Αγγελία
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Follow Us

ΦΥΛΑΞΗ
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5