POTIKA MYRTO

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Grevenamedia @facebook

ΔΕΗ banner myenergycoach
Loco delivery
ΓΡΙΔΑΣ
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

SPONSORS

Πάσχα στη βυζαντινή Καστοριά

Η Καστοριά είναι η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας. Η Καστοριά με τα στενά δρομάκια της και τις περισσότερες από εβδομήντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που συναντά ο επισκέπτης σε κάθε γωνιά της πόλης και στα περίχωρα της, αποτελεί έναν όμορφο προορισμό, πόσο μάλλον για τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Μοναδικής αρχιτεκτονικής και διακοσμημένες με υψηλής τέχνης τοιχογραφίες μεταμορφώνουν την περιοχή της Καστοριάς σε ένα ζωντανό μουσείο βυζαντινού πολιτισμού, καθιστώντας την έναν από τους πιο αγαπητούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας. Οι εκκλησίες αυτές χρονολογούνται στην περίοδο από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα μέχρι τον 19ο αι. Ο Ελβετός βυζαντινολόγος Ανρί Γκρεγκουάρ έχει πει: Αν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς είναι αρκετή για να γίνει ανάκτησή της.

Κατά τις άγιες μέρες του Πάσχα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα τοπικά έθιμα των ημερών.

Το Σάββατο του Λαζάρου και ώρα 7:30 μ.μ. στο μεταβυζαντινό παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών στο Απόζαρι θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση. Η χορωδία Βυζαντινής μουσικής « Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» της Ι.Μ. Καστοριάς θα αποδώσει Ύμνους ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας από την Μεγάλη Πέμπτη και έως την Δευτέρα του Πάσχα, καθημερινά από τις 11:00 έως 17:00 θα είναι ανοικτές για το κοινό 4 Βυζαντινές Εκκλησίες. Συγκεριμένα ο Ι.Ν. Παναγίας Κουμπελίδικης 9ου αιώνα, ο Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου 9ου αιώνα και ο Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων 11ου αιώνα και ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Καζνίτζη 12ου αιώνα.

Την Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 6:00 μ.μ.στην πλατεία Ομονοίας θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή της Αμφιπρόσωπης Ιεράς Εικόνος Άκρας Ταπείνωσης – Παναγίας Οδηγήτριας 13ου αιώνος τεράστιας πολιτιστικής αξίας από το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Καζνίτζη, από την Μεγάλη Πέμπτη και έως την Δευτέρα του Πάσχα.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά την ακολουθία των Παθών, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο στόλισμα των επιταφίων των Ιερών Ναών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή από το πρωί οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για την συγκινητική τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου. Ο στολισμός του είναι σχεδόν αποκλειστικά έργο των νεαρών κοριτσιών και προς το μεσημέρι οι Επιτάφιοι εκτίθενται σε προσκύνημα. Κορυφαία στιγμή για τους Καστοριανούς είναι η συνάντηση των επιταφίων του Μητροπολιτικού Ι.Ν. και του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Ομονοίας, όπου πλήθος κόσμου ακολουθεί την περιφορά των δύο επιταφίων.

Για την τελετή της Αναστάσεως του κυρίου μας μπορείτε να επισκεφτείτε τους ενοριακούς ναούς της πόλης. Ι.Ν. Μητρόπολης Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλινίκου , Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Ιερός Ι.Ν. Αγίου Νικάνορος Ι.Ν. Αγίων Πάντων Ι.Ν. Ι.Ν. Μαυριώτισσας.

Την Πέμπτη μετά το Πάσχα και ώρα 06:00 μ.μ. τελείτε πανηγυρικός εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στο μεταβυζαντινό παρεκκλήσιο Παναγίας Εβραϊδος στο Ντόλτσο. Ακολουθεί ιερά λιτανεία στα γραφικά καλντερίμια της παλιάς πόλης.

Από τον Δήμο Καστοριάς την Μεγάλη Τετάρτη 13 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί για τα παιδιά δια-δραστικό εργαστήρι, επίσης στην συνοικία Απόζαρι από την Μεγάλη Πέμπτη ανανεώνει το έθιμο «Ροδάνη» και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου θα γίνουν θεματικές ξεναγήσεις σε παραδοσιακές συνοικίες της πόλης της Καστοριάς.

Τα ανοιχτά εστιατόρια για το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.

Ανοιχτά Εστιατόρια

Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση

Πασατέμπος
Γεύση και μελωδία
Στέκι
Παλιά πόλη
Family

Κυριακή του Πάσχα μεσημέρι

Πασατέμπος
Γεύση και μελωδία
Στέκι
Παλιά πόλη
Family
Εν καιρώ
Κάστορας
Καλντερίμι
Roma Pizza

Οδοιπορικό στην πανέμορφη Καστοριά!

Γνωρίστε τη γύρω περιοχή με τον βυζαντινό πλούτο, τα υπέροχα μουσεία, το μοναδικό, μόλις 7 χιλιόμετρα, γύρο της λίμνης «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» που στην διαδρομή του συναντούμε το Ντόλτσο την παλαιότερη, παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς, με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά. Στην συνέχεια συναντούμε την Σπηλιά του Δράκου, από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Ελλάδας και της Ευρώπης, φιλοξενεί 7 μικρές λίμνες και στα 100 μέτρα το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτησας, 11ου αιώνα. Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά από τη Νεολιθική Εποχή, πριν από 7.500 χρόνια! Ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, μόλις 4 χλµ. Έξω από την Καστοριά, αποτελεί το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά ένα σύνολο κατοικιών και µας δίνει χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή των προγόνων µας. Συνεχίστε προς το Άργος Ορεστικό και το απολιθωμένο Δάσος στο Νόστιμο όπου στην περιοχή εξεράγει ηφαίστειο και η λάβα του κάλυψε όλο το οικοσύστημα της. Αναφέροντας κάποια από τα ευρήματα, αξιοσημείωτα είναι, το απολιθωμένο δόντι ενός καρχαρία που υπολογίζεται πως είχε μήκος, μετάξι 20 και 25 μ., οι κορμοί των δέντρων, φοινίκων και άλλων τροπικών ειδών, οι διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί όπως, μύδια, αστερίες, κογχύλια και πολλά είδη σπονδυλωτών. Ανηφορίζοντας προς το Νεστόριο μια επίσκεψη επιβάλλεται στα Ακατοίκητα χωριά του Δήμου Νεστορίου προτού καταλήξουμε στον Γράμμο και στις αλπικές Λίμνες Γκιστόβα και Μουτσάλια.

Υψηλού επιπέδου διαμονή υπόσχονται τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες της περιοχής. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες δίνουν έμφαση στην εξυπηρέτηση και στα αγνά, τοπικά προϊόντα της περιοχής και μαζί με τα πολυποίκιλα για κάθε γούστο καφέ μπαρ συμπληρώνουν την γαστρονομία της περιοχής. Και μην ξεχνάτε η Καστοριά είναι η πόλη της γούνας. Διάσπαρτα με τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται και τα γουναράδικα που σας καλούν να πάρετε μια γεύση από την μαγεία που προσφέρουν τα είδη γούνας.

 

Σχετικά άρθρα

ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
Υπουργείο περιβάλλοντος
cars
Ζητείται από τεχνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών
Ζητείται καμαριέρα
ζητείται υπάλληλος-agro grevena
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πωλούνται δυο διαμερίσματα
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
123 τμ
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com