ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Παρουσίαση του βιβλίου “Πικραλίδες” του Στάθη Μασκαλίδη

Για ακόμα μια φορά είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε στη βιβλιοθήκη μας ένα βιβλίο του Καστοριανού συγγραφέα Στάθη Μασκαλίδη. Την χρονιά που μας πέρασε φιλοξενήσαμε το πρώτο συγγραφικό εγχείρημά του με τον τίτλο « Σαν φυσάει ο Βαρδάρης» και φέτος το βιβλίο του με τον συμβολικό τίτλο «Πικραλίδες» από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την ομιλία της προϊσταμένης Μαρίας Γρηγοριάδου που ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την εμπιστοσύνη που έδειξε για ακόμα μια φορά στη βιβλιοθήκη μας και φυσικά τους παριστάμενους που στήριξαν την προσπάθεια του Στάθη. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η εκπαιδευτικός και υπάλληλος της βιβλιοθήκης Ευαγγελία Καραμπερίδου, που μίλησε με θερμά λόγια για το βιβλίο και παρέθεσε τα βασικά στοιχεία του που διέπονται από πληθώρα ανατροπών και συμβολισμών.

Ακολούθησε ο συγγραφέας που αρχικά αναφέρθηκε στην επαγγελματική του ιδιότητα, καθώς εργάζεται στον Δήμο Καστοριάς ως κηπουρός και του δίδεται η δυνατότητα να εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους γεμάτους ερεθίσματα που τα διανθίζει, τα επεξεργάζεται και πλάθει τις ιστορίες του. Μίλησε για τον τίτλο του βιβλίου παραλληλίζοντας τους ανθρώπους με πικραλίδες, είναι ένα ευάλωτο φυτό, όπως ευάλωτοι είναι και οι άνθρωποι, μα συνάμα διαθέτει και θετικά ευεργετικά χαρακτηριστικά, όπως και ο άνθρωπος.
Επιπλέον, εκτενώς έκανε λόγο για τους συμβολισμούς που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αφήγηση. Οι εναλλαγές των εποχών δεσπόζουν, το καλοκαίρι συμβολίζει την ανεμελιά, η άνοιξη συμβολίζει την ζωογόνο δύναμη, ο χειμώνας την αστάθεια με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που το ένα διαδέχεται το άλλο, το φθινόπωρο, το μωσαϊκό των τριών άλλων εποχών, το κλείσιμο ενός κύκλου και αποτελεί το εφαλτήριο για μια καινούρια αρχή. Αναφέρθηκε στα χρώματα που κυριαρχούν στις περιγραφές το λευκό και το κόκκινο. Το λευκό συμβολίζει το φως, την αγνότητα, την καθαρότητα και σε κάποιους πολιτισμούς το πένθος, τον θάνατο, από την άλλη το κόκκινο συμβολίζει τον έρωτα, που είναι διάχυτος σε όλο το βιβλίο, τη φωτιά, τον θυμό και τον κίνδυνο. Τα δεκατρία από τα δεκαέξι κεφάλαια του βιβλίου τοποθετούνται στην Καστοριά που περιβάλλεται από βουνά. Ο Γράμμος προκαλεί δέος στον ήρωα της ιστορίας, τον Σώτο, και παράλληλα αποτελεί σύμβολο για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κάθε ένας από εμάς στη ζωή του, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ομιλία του συγγραφέα πρόκειται για ένα βιβλίο ρεαλιστικό που εστιάζει σε ανθρώπους συνηθισμένους που στον δρόμο τους συναντούν εμπόδια. Κάποια είναι ανυπέρβλητα και κάποια ξεπερνιούνται.

Ήταν ένα όμορφο απόγευμα αφιερωμένο σε έναν συγγραφέα που με το ήθος του, τον πλούσιο μεστό του λόγο και τον ενθουσιασμό του για την τέχνη που υπηρετεί έγινε αγαπημένος φίλος της βιβλιοθήκης μας. Το βιβλίο του μας συγκίνησε με τα ζητήματα που θίγει και μας προβλημάτισε, καθώς είναι ένα βιβλίο με ποικίλες ερμηνείες και ο κάθε αναγνώστης ανάλογα με τα βιώματα του και τις προσλαμβάνουσες  του μπορεί να δώσει την δική του εξήγηση, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ευχαριστούμε το αναγνωστικό κοινό που στήριξε την δράση μας αυτή και ευχόμαστε στον συγγραφέα να συνεχίσει τις πνευματικές αναζητήσεις του συνθέτοντας ιστορίες που κινητοποιούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Υλοποίηση δράσης : Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου, Χρήστος Λέτσιος

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ