Παρεμβάσεις του βουλευτή Π.Ε. Καστοριάς Ζ. Τζηκαλάγια για τη κατασκευή δρόμου Ιεράς Μονής Αγίων Ανάργυρων –Νυμφαίου, εσωτερική οδοποιία Μεσοποταμίας, υγειονομική βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
Θέμα: “Κατασκευή δρόμου Μονής Αγίων Αναργύρων Καστοριάς – Νυμφαίου Φλώρινας”.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Από ετών είναι έτοιμη η μελέτη για την κατασκευή του δρόμου από την Μονή Αγίων Αναργύρων προς το χωριό Πολυκέρασος και στη συνέχεια προς Περικοπή με κατάληξη στο Νυμφαίο Φλώρινας. Σήμερα ο δρόμος είναι χωματόδρομος και συνδέει την ιστορική Μονή, το πανέμορφο πετρόκτιστο χωριό της Πολυκεράσου και συνεχίζει στους πρόποδες του Βιτσίου, μπαίνει στη Περικοπή του Νομού Φλώρινας για να καταλήξει στο Νυμφαίο Φλώρινας.
Κύριε Υπουργέ,
Πολύ κοντά στην Πολυκέρασο βρίσκεται το λειτουργόν χιονοδρομικό μας κέντρο. Η ασφαλτόστρωση του δρόμου θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής. Θα καταστήσει γρηγορότερη την επικοινωνία του γνωστού για την τουριστική του κίνηση Νυμφαίου με τον Νομό Καστοριάς.
Σας ζητώ λοιπόν να εντάξετε την κατασκευή του δρόμου στον προγραμματισμό σας, γιατί θα συμβάλλει σημαντικά στη τουριστική μας ανάπτυξη.
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Μαυρουδή Βορίδη
Θέμα: “Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας πρ. Δήμου Μεσοποταμίας”.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Είμαι βέβαιος πως την κωμόπολη της Μεσοποταμίας πληθυσμού περίπου 3.000 κατοίκων την γνωρίζετε, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2020. Τότε που μαζί με άλλες δύο περιοχές της πατρίδος μας μπήκε σε πλήρες σκληρό lockdown. Στη ζωντανή και δυναμική αυτή ημιαστική περιοχή έχει πολλά χρόνια να γίνει παρέμβαση στην εσωτερική οδοποιία. Σε αρκετά σημεία των δρόμων της υπάρχει η εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, με πολλά προβλήματα επικινδυνότητας για πεζούς και κυρίως για διερχόμενα οχήματα. Προβλήματα υπάρχουν και στα υπόλοιπα τέσσερα χωριά του πρώην ορεινού Δήμου (Οινόη, Πτεριά, Αγία Κυριακή, Καλοχώρι).
Η Μεσοποταμία είναι το τελευταίο οργανωμένο κέντρο πριν την παραμεθόριο με την Αλβανία. Διαθέτει Κέντρο Υγείας, σχολεία, ταχυδρομείο και είναι η έδρα του παραμεθοριακού ομώνυμου τμήματος Συνοριακής Φύλαξης της Αστυνομίας.
Σας ζητώ άμεσα να διασφαλίσετε κονδύλια για την αποκατάσταση της εσωτερικής οδοποιίας με την αναγκαία ασφαλτόστρωση.
ΠΡΟΣ :
- τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Δένδια
- τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια
Θέμα : «Εμβολιαστική Βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια»
Δικαιώνοντας την ύπαρξη της και προδιαγράφοντας τις τεράστιες μελλοντικές της δυνατότητες η ΕΕ κατόρθωσε εγκαίρως, να προετοιμάσει και εξασφαλίσει τον επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού της. Οι όποιες δυσρυθμίες οφείλονται αποκλειστικώς στις παραγωγικές ανεπάρκειες και πρακτικές της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας. Αντιθέτως όχι απλώς οι αναπτυσσόμενες αλλά ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ενώσεως αδυνατούν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις εμβολιαστικές τους ανάγκες. Οι χώρες αυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προς το παρόν όμως η υπόσχεση του προγράμματος, να εξασφαλίσει δόσεις, που θα καλύπτουν το 20% του πληθυσμού, παραμένει ανεκπλήρωτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε, να διαθέσει ειδικώς στα Δυτικά Βαλκάνια 70εκ € (Instrument for Pre-Accession Assistance ) προς αυτόν τον σκοπό, με δυσδιάκριτα όμως μέχρις στιγμής αποτελέσματα.
Η Κυβέρνηση παρά τις σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες έχει επιτύχει, να εφαρμόσει με επάρκεια ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα μεταξύ των αποτελεσματικοτέρων στην Ένωση. Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων και ειδικών επαγγελμάτων εξυπηρέτησης του κοινού μέχρι και την άνοιξη δημιουργεί ασπίδα. Εμείς τα καταφέρνουμε. Οι γείτονες όμως όχι.
Πέραν των -ιδιαιτέρως για την Μακεδονία- πρακτικών θεμάτων της συνύπαρξης ( οδική πρόσβαση, εμπόριο, εποχιακοί εργάτες, τουρισμός) υπάρχει και η πολιτική και ιστορική διάσταση. Η σημερινή δεσπόζουσα θέση της Ελλάδος στην ΝΑ Ευρώπη έχει και ηθικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες στην μακραίωνα εθνική μας πορεία πάντοτε θεωρούσαμε υποχρέωση , να προσφέρουμε αρωγή στους έχοντες ανάγκη, ακόμη και από το υστέρημα μας. Μια τέτοια στιγμή είναι και τώρα.
Ως εκ τούτου ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
Εάν είναι εντός των δυνατοτήτων της χώρας -ενδεχομένως και ηγουμένης μιας κοινής προσπάθειας με τις λοιπές βαλκανικές χώρες μέλη της ΕΕ- η παροχή εμβολίων και τεχνικής υγειονομικής βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς κάλυψη έστω των αρχικών στοιχειωδών αναγκών εμβολιασμού πχ του υγειονομικού τους προσωπικού και ευπαθών ομάδων.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτριος Βαρτζόπουλος
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
Ζήσης Τζηκαλάγιας
Βουλευτής Ν.Δ Ν. Καστοριάς
- Προηγούμενο Η επίδραση της διατροφής στη νόσο Covid – Τι προτείνουν να τρώμε έλληνες ερευνητές
- Επόμενο Δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ στην Κεντρική Πλατεία Αιμιλιανού, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου