KINHMATΟΓΡΑΦΟΣ
GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

«Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς – Ένα προϊόν χωρίς marketing» *Του Αθανάσιου Φωλίνα

Στις 20 Απριλίου επισκέφθηκα το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς και ξεναγήθηκα από τον γεωλόγο Μπόκα Φώτη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Μηλιάς, Γιαγκόζογλου Χρήστο. Ένιωσα ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνοντας για ακόμη μια φορά τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για την περιοχή μας.

Μια έκθεση όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες παγκοσμίως (καταχώρηση βιβλίο Γκίνες 2009 ), μήκους 4,39m και 5,02m, καθώς και 19 σπουδαία είδη θηλαστικών, 3 είδη χελώνας και πλήθος εκθεμάτων (οστά από ελέφαντες, ρινόκερους, μικρόσωμα άλογα κ.α.) που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της περιοχής της Μηλιάς αλλά και του Μουσείου Παλαιοντολογίας σε Πανελλαδικό και σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Δυστυχώς όμως, όπως και το σύνολο των επισκεπτών του χώρου, ήρθα αντιμέτωπος με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, υποδομών αλλά και ανάλογης προβολής που αξίζει ο συγκεκριμένος χώρος. Ένα σπάνιο προϊόν προς αξιοποίηση χωρίς marketing, με επισκεψιμότητα περίπου 10.000 ανθρώπων ετησίως, πρέπει επιτέλους να αποκτήσει την ταυτότητα που του αρμόζει και να αφήσει το στίγμα του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δυναμική και τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για τον τόπο μας από την τη δημιουργία ενός σύγχρονου Παλαιοντολογικού Μουσείου , επιβάλλεται να οδηγήσει σε συνεργασία την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Γρεβενών. Πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, ώστε τα εκθέματα που είναι πλέον καταχωρημένα στο Βιβλίο Γκίνες να αποκτήσουν την αναγνωσιμότητα, που τους πρέπει. Ένα Παλαιοντολογικό Μουσείο με σύγχρονες υποδομές, εναρμονισμένο στις απαιτήσεις της εποχής και της περιοχής μας. Αίθουσες προβολής ψηφιακής απεικόνισης με καθημερινές προβολές, παρακολούθηση σε real time μέσω διαδραστικών πινάκων της ζωής των προϊστορικών χρόνων και εργαστήρια γεωλογίας όπου θα μελετώνται τα σπάνια ευρήματα από Έλληνες και ξένους φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και ειδικούς της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας , είναι κάποιες από τις σκέψεις που θα ήθελα ενδεικτικά να παραθέσω και να υποσχεθώ πως θα αγωνιστώ για να γίνουν πράξη.

Μέχρι την αποπεράτωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης που θα αφορά το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς και κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, είναι αναγκαίο να προβλεφτεί άμεσα ένας φορέας διαχείρισης (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) ώστε να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργιά του, με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό για την προστασία των εκθεμάτων και την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών του χώρου με απλές παρεμβάσεις. Παράλληλα να διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος για προβολή τοπικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και για πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε συνδυασμό με προώθηση και προβολή των σπάνιων εκθεμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις, σε εκθέσεις με ενημερωτικά φυλλάδια, σε τουριστικές προβολές, με ειδικά σήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, με αγροτικά προϊόντα με ανάλογο λογότυπο κ.α.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να προωθηθεί η ανάδειξη του κάθετου άξονα του πρώην Δήμου Ηρακλειωτών – Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς – Γεφύρι Πασά – Μονή Ταξιαρχών – Ιαματικά λουτρά Κιβωτού – Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Γεωργίου.

Σε Περιφερειακό Επίπεδο είναι υποχρέωσή μας να τεθεί σε διαβούλευση ένα ενιαίο ολοκληρωμένο πλάνο τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, με συνεργασία όλων των κατά περίσταση αρμόδιων Φορέων.

Το θέμα είναι πιο πολύπλοκο και σοβαρό από ότι πιθανόν δείχνει. Δεν αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ικανή να καταγραφεί και αυτή στο βιβλίο Γκίνες. Είναι ορατός ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί όχι μόνο το Παλαιοντολογικό μουσείο αλλά και ο ευρύτερος πλούτος της περιοχής μας..

folinas sakis 2019b

Εγώ θα ασχοληθώ..!!

Αθανάσιος M. Φωλίνας
Γεωπόνος
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΕΗ banner
Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Διαμέρισμα παλιά κτελ
Ενοικιάζεται Ίωνος Δραγούμη 2
Κατάστημα πρώην ADMIRAL
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com