Πακέτο χρηματοδότησης επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία
Στην ενίσχυση τη εξωστρέφειας των τοπικών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στοχεύει η δράση “Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία”. Έως και 80% το ύψος της επιδότησης. Ποιες δαπάνες καλύπτει το πρόγραμμα.
Επενδυτικά σχέδια κατά βάση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροδιατροφής, της γούνας και του περιβάλλοντος, ενισχύει η δράση “Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία”.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, ενισχύονται υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η θέση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων ορίζεται στις 15.000 ευρώ και ο μέγιστος στις 300.000. Το ύψος της επιδότησης, καθορίζεται από το είδος της δαπάνης και κυμαίνεται από 30% έως και 80%.
Η υποβολή των αιτήσεων θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η υλοποίηση της επένδυσης δεν μπορεί να μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημεροηνία ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στη δράση.
Η δημόσια δαπάνη της δράσης (προϋπολογισμός) ανέρχεται στα 4.600.000 ευρώ και κατανέμεται οριζόντια ως ακολούθως:
- κατά 80% δηλαδή μέχρι και 3.600.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά που υποβάλλονται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
- κατά 20% δηλαδή μέχρι και 900.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια που υποβάλλονται από μεσαίες επιχειρήσεις.
Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν – κατά προτεραιότητα – στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, στους τομείς Περιφερειακού Ενδιαφέροντος που περιγράφονται στην Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Δυτικής Μακεδονίας και ενδεικτικά αναφέρονται οι τομείς: Αγροδιατροφή (Μεταποίηση -αγροτικών προϊόντων/Τρόφιμα, ποτά) Γούνα – δερμάτινα προϊόντα Περιβάλλον (Ενέργεια – Μεταλλικές κατασκευές) κ.ο.κ.
Κατά τη διαμόρφωση του προτεινόμενου με δημόσια χρηματοδότηση προϋπολογισμού από την επιχείρηση δυνητικό δικαιούχο, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των υπό υλοποίηση ενεργειών του επενδυτικού σχεδίου με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:
- Μηχανολογικός, Eργαστηριακός εξοπλισμός και εξοπλισμός Ποιοτικού Ελέγχου (ποσοστό επιδότησης 50%
- Εξοπλισμός ΤΠΕ και Λογισμικό (ποσοστό επιδότησης 30%)
- Ενέργειες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων – Ενέργειες ποιότητας / πιστοποίησης διαχειριστικών συστημάτων (ποσοστό επιδότησης 60%)
- Πνευματική ιδιοκτησία – Ευρεσιτεχνίες – Μεταφορά τεχνογνωσίας (ποσοστό επιδότησης 50%)
- Συσκευασία – Ετικέτα – Branding (ποσοστό επιδότησης 40%)
- Ενέργειες προβολής & επικοινωνίας σε αγορές – στόχους (ποσοστό επιδότησης 80%)
- Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ποσοστό επιδότησης 20% και έως 20.000 ευρώ)
- Μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού, με χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2013 και άρθρο 2 παρ. 3 της ΥΑΕΚΕΔ (ποσοστό επιδότησης 20% και 30.000 ευρώ και μέχρι δυο ΕΜΕ).
- Προηγούμενο Κέντρο Πρόληψης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” Π.Ε Γρεβενών: «Έφηβοι σε καραντίνα..»
- Επόμενο ΟΑΕΔ: Κοινωνικός Τουρισμός για 300.000 δικαιούχους