Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΜΕΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ομιλία της Βουλευτού Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια επί των γερμανικών αποζημιώσεων 10-03-15

Αθήνα, σήμερα στις 10 Μαρτίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.50΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής κ. ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Εισάγω ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων κατά την Ειδική Ημερήσια Διάταξη την με ημερομηνία 8-3-2015 πρότασή μου ως Προέδρου της Βουλής για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, διεκδίκηση οφειλόμενων αποζημιώσεων, επανορθώσεων, της αποπληρωμής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

……………………………………………………………………………………………

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): ……………………..

Το λόγο έχει η κ. Ραχήλ Μακρή από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί το κούρεμα του δημοσίου χρέους, βέβαια όχι του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως πολύ πιθανόν καταλάβατε και δικαίως απορήσατε δεδομένης της στάσης του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Η Γερμανία χωρίς διάλογο, χωρίς θεσμούς, χωρίς συζήτηση επιθυμεί να κουρέψει τις ηθικές και οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα. Επικαλούνται προφορικές συμφωνίες αμφιβόλου βασιμότητας και σταματούν τις συζητήσεις όταν τίθενται οι ελληνικές απαιτήσεις για νομιμότητα.

Όσο, όμως κι αν προσπαθούν να ξεχάσουμε, δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε τα αποτελέσματα της ναζιστικής κατοχής και τις φασιστικές εξάρσεις βίας, όπως τις εκτελέσεις, τις σφαγές, τις θηριωδίες που βίωσαν πρόγονοί μας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Νομός Κοζάνης είναι μία περιοχή που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Δύο από τα πλέον φρικιαστικά εγκλήματα των ναζί κατά την περίοδο της κατοχής ήταν το διπλό ολοκαύτωμα στο μαρτυρικό Μεσόβουνο Εορδαίας Κοζάνης και στους Πύργους.

Στις 23 Απριλίου του 1944 οι Γερμανοί, με τη βοήθεια δωσίλογων, τουφέκισαν κι έκαψαν ζωντανούς, δίχως καμμία διάκριση, τριακόσιους δεκαοχτώ ανθρώπους, γυναίκες, άνδρες, παιδιά και βρέφη. Έκαψαν τα σπίτια τους και άρπαξαν όλα τα υπάρχοντά τους. Οι φωνές οδύνης, αγωνίας και φόβου των κατοίκων του χωριού Πύργοι Εορδαίας εκείνο το πρωινό δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη όσων διασώθηκαν. Τρόμαζε η γη από εκείνες τις φωνές, μας αφηγείται η Αθηνά Τσιλογιάννη. Δεν διεκδικούμε χρήματα για να ξεχάσουμε τις θηριωδίες, δεν διεκδικούμε εκδίκηση, αλλά επανόρθωση της μνήμης των αδικοχαμένων άοπλων γυναικόπαιδων που πλήρωσαν με το αίμα τους την υπεράσπιση και προάσπιση της πατρίδας μας.

Για τους λόγους αυτούς οι ελληνικές αξιώσεις είναι ηθικά βαρύνουσες, απαράγραπτες και πλήρως τεκμηριωμένες ιστορικά, νομικά και πολιτικά. Οι ενιαίες και αδιαίρετες αξιώσεις έναντι της Γερμανίας περιλαμβάνουν, πέρα από τις ηθικές και συμβολικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, το κατοχικό δάνειο, τις επανορθώσεις για την καταστροφή των υποδομών, την αρπαγή του πλούτου του ελληνικού λαού και την επιστροφή των κλεμμένων και λεηλατημένων αρχαιολογικών θησαυρών μας.

Πώς αποτιμούνται αυτά τα ποσά; Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του «Der Spiegel» υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισεκατομμύρια ευρώ για το κατοχικό δάνειο. Σύμφωνα πάντα με τους Γερμανούς, μόνο αυτά αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο κομμάτι του σημερινού ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η διαπίστωση, όμως, δεν αρκεί. Οι συζητήσεις επιτροπών με ιστορικές αναφορές και φιλολογικές συζητήσεις δεν επαρκούν, ούτε μπορούμε να επαφιόμαστε στην καλή διάθεση και τη διεκδικητική ικανότητα κάθε Υπουργού, ο οποίος έχοντας τις καλύτερες των προθέσεων, δεν διαθέτει την απαιτούμενη θεσμική βάση και επιστημονική τεκμηρίωση για την ευόδωση των αξιώσεων.

Για τους ανωτέρω αναφερόμενους λόγους πρώτιστο μέλημα αποτελεί η επανασύσταση της επιτροπής διεκδίκησης των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας, η οποία οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια των ενεργειών της και του σχεδιασμού των κινήσεών της, με βάση την αποτελεσματική θεμελίωση της διεκδίκησης.

Η επιτροπή θα πρέπει να επιλέξει τους στόχους, τις διαδικασίες και τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει δυνάμει της διεθνούς εμπειρίας.

Μια βασική πρόταση στο πλαίσιο αυτό είναι η εγγραφή των αξιώσεων στον ελληνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να γίνουν οι απαιτήσεις απαιτητές. Ο τρόπος αυτός βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, απαιτεί ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό και ειδικές γνώσεις μεθοδολογίας. Θεωρώ, μετά από μελέτη και επεξεργασία στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, ότι μπορεί να οδηγήσει με επιτυχία στη δικαίωση των εθνικών απαιτήσεων.

Επειδή ακούστηκε κάτι για συμψηφισμό σε όλη τη διάρκεια της Ολομέλειας, πέρα από τα επιχειρήματα τα οποία ακούστηκαν από τον κ. Μηταφίδη, σε καμμία περίπτωση η απαίτηση αυτή δεν μπορεί να συμψηφιστεί με υποχρέωση που συνδέεται με το χρέος της χώρας, καθώς το χρέος είναι επαχθές και επονείδιστο και πρέπει να προσδιοριστεί το ύψος αυτού μέσω της συγκρότησης επιτροπής λογιστικού ελέγχου.

Κυρία Πρόεδρε, σας καλώ, επειδή το έχετε εξαγγείλει, να προβείτε άμεσα στη σύσταση αυτής της επιτροπής, προκειμένου η Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων να πραγματοποιήσει και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό για τη διαγραφή του.

Η ανάληψη πρωτοβουλίας για την επανασύσταση της επιτροπής διεκδίκησης των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, ένα βήμα στον αγώνα των Ελλήνων για τη δικαίωση όλων αυτών που θυσιάστηκαν. Σε αυτό τον αγώνα δεν δρούμε ρεβανσιστικά, αλλά ούτε συμβιβαστικά, γιατί στην ηθική δικαίωση δεν χωρά ούτε ρεβανσισμός, αλλά ούτε συμβιβασμός.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ραχήλ Μακρή.

……………………………………………………………………………….

Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 02.45΄ λύεται η συνεδρίαση για την προσεχή Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο την Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ορκωμοσία, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Συντάγματος, του εκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com