Κινηματογράφος-CINE GREVENA
GIANAKOPOULOS

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
Alpha Bank

Grevenamedia @facebook

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ολο το πακέτο στήριξης για τον Ιανουάριο

Με μηδενικά ενοίκια τον Ιανουάριο για επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 του μήνα και 1,5 δισ. ευρώ μέσω του νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κρατήσει «ζεστή» την αγορά στις αρχές του νέου έτους , στη σκιά της πανδημίας.

Παράλληλα ενεργοποιούνται νέα σχήματα κρατικών ενισχύσεων για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και την εστίαση και παραμένει ενεργό και το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων κατά 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο:

1. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Εντός των αμέσως προσεχών ημερών, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Θα μετρά ο τζίρος της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, θα προβλέπεται και πάλι ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές, έως το τέλος Ιανουαρίου. Οι ενισχύσεις θα δοθούν με ρήτρα μη απολύσεων έως το τέλος Ιουνίου. Με τον τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ανοίξει ομπρέλα προστασίας 760.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος Μαρτίου.

2. Μηδενικά ενοίκια. Μετά τις αποφάσεις για επιβολή «σκληρού» lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στο μέτωπο των ενοικίων ανακοινώνοντας μηδενισμό των ενοικίων Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έναντι της προηγούμενης απόφασης για «κούρεμα» 80%. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου Ιανουαρίου, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που την τρέχουσα εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Τα μηδενικά ενοίκια αγγίζουν όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, τις επιχειρήσεις εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τις επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ η υπό έκδοση απόφαση αναμένεται να ορίζει πως το εισόδημα αυτό θα είναι αφορολόγητο καλύπτοντας έτσι και το 20% της απώλειας. Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ )ισχύει μείωση ενοικίου κατά 40%.

Τον Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές, ενώ για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

3. Νέος κύκλος εγγυήσεων. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες έχει ήδη μεταδώσει το Euro2day.gr, στο νέο -τρίτο- κύκλο του προγράμματος, θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της ΕΑΤ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ.

4. Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων. Από σήμερα 4 Ιανουαρίου ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η δράση του ΕΣΠΑ προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ. Καλύπτονται αναδρομικά, αγορές από 1η Φεβρουαρίου 2020, με την υποβολή των απαιτούμενων παραστατικών.

5. Επιδοτήσεις για e-shop. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να «τρέξει» εντός Ιανουαρίου. Θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

6. Αναστολή εργασίας. Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο, θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ (μηνιαίο). Η τηλεεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

7. Επιδόματα επιστημόνων. Εντός Ιανουαρίου σχεδιάζεται να ανοίξει μια ακόμα πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές). Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΕΗ banner
Τζιόβας Ανδρέας
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Διαμέρισμα παλιά κτελ
Ενοικιάζεται Ίωνος Δραγούμη 2
Κατάστημα πρώην ADMIRAL
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com