Οι αναπτυσσόμενες χώρες στο επίκεντρο *Της Σταματίας Γκαραλιάκου
Ήρθε επιτέλους η στιγμή να ασχοληθούμε και με τις αναπτυσσόμενες χώρες, τώρα όπου οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού γίνονται όλο και πιο απειλητικές. Η απόφαση των G7 να εντείνουν τις προσπάθειες του εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες και ειδικότερα στην Αφρική λόγω των σοβαρών εξάρσεων του κορωνοϊού έχει λόγο ύπαρξης.
Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις χώρες, τις επονομαζόμενες τρίτες χώρες, ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε πολύ αλλά πλέον δεν τις καλύπτει. Τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, το μορφωτικό επίπεδο, καθώς οι αρρώστιες όπως το AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία, τους εμποδίζουν ώστε να παρακολουθήσουν τα καθημερινά τους μαθήματα. Οι κακές υποδομές σε συνδυασμό με το ανειδίκευτο προσωπικό είναι η αιτία όπου η θνησιμότητα στις συγκεκριμένες χώρες αγγίζει ένα υψηλό ποσοστό ενώ η έλλειψη επενδύσεων και βιομηχανικής παραγωγής δεν βοηθάει στη βελτίωση της οικονομίας.
Τόσα χρόνια ποτέ δεν άκουσα να καταβάλλονται προσπάθειες είτε από την Ευρωπαϊκή ένωση είτε από μεμονωμένα κράτη με σκοπό να βοηθηθούν οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης. Μόνο μη κερδοσκοπικές εταιρείες και σχολεία έσπευδαν σε κάθε ανάγκη να βοηθήσουν, στέλνοντας τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα με δικά τους έξοδα και πάντα με χαρά για τον συνάνθρωπο. Τώρα, το 2021, όπου οι θάνατοι από κορωνοϊό και από μεταλλάξεις αυξάνονται καθημερινά, τώρα ο κύριος Μπάϊντεν αποφάσισε να δείξει ενδιαφέρον και για αυτές τις χώρες αναφέροντας σε δηλώσεις του ότι, « οι δωρεές δεν δίνονται με ανταλλάγματα, το κάνουμε για να σώσουμε ζωές». Φυσικά και είναι αυτός ο λόγος, αλλά δεν μας διευκρινίζει σε ποιες ζωές πραγματικά αναφέρετε. Από την άλλη πλευρά, είναι μία καλή κίνηση. Ίσως μετά τις δωρεές εμβολίων ακολουθήσουν και άλλες προσπάθειες με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών αυξάνοντας έτσι και το προσδόκιμο ζωής, που σε αυτές τις χώρες είναι τα 52 έτη.
Ας ελπίσουμε λοιπόν σε μία καλή συνεργασία των G7 και σε μία επιτυχημένη προσπάθεια για αυτούς τους ανθρώπους που η εκμετάλλευση και η πείνα είναι οι λέξεις που τους χαρακτηρίζουν. Ας δώσουμε μία ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να αλλάξουν λίγο τις ζωές τους έστω και με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Και ποιος ξέρει οι συγκεκριμένοι ηγέτες ίσως είναι περισσότερο φιλάνθρωποι και συμπονετικοί και ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ευημερία.
stamatiagara@gmail.com
- Προηγούμενο Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση όσων εμβολιάστηκαν με AstraZeneca
- Επόμενο Ανοίγει ο δρόμος για προνόμια στους εμβολιασμένους- Τι είναι το «γαλλικό μοντέλο» που εξετάζει η κυβέρνηση