Η Καλαμιά Κοζάνης είναι ένα χωριό, βορειοδυτικά της Κοζάνης με κάτι παραπάνω από 100 κατοίκους. Μπροστά της απλώνεται ένας κάμπος στον οποίον ο Στέφανος Σεμερτζίδης καλλιεργεί καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι. Όλα με βιολογικό τρόπο χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Και υπάρχει λόγος που το κάνει αυτό.

Οι καλλιέργειες αυτές προορίζονται ως τροφή για τις περίπου 200 αγελάδες που εκτρέφει ο ίδιος, μαζί με τον αδελφό και την αδελφή του. (Και) από αυτές τις αγελάδες παράγεται το γάλα «ΔΕΛΤΑ του τόπου μας», το οποίο φτάνει ολόφρεσκο στα σπίτια και τα ψυγεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Είναι κάτι που μου προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση. Νιώθω ότι πέρα από ένα επάγγελμα, οι γαλακτοπαραγωγοί επιτελούμε κατά κάποιον τρόπο και μία προσφορά στην Ελλάδα».

Ο κ. Σεμερτζίδης και τα αδέρφια του συνέχισαν -και μάλιστα επέκτειναν- μία πρότυπη μονάδα που κληρονόμησαν από τον πατέρας τους, ο οποίος, με τη σειρά του, είχε μεγαλώσει τη μονάδα που του άφησε ο δικός του. Δεν ήταν μια αυτονόητη επιλογή αν σκεφτούμε πως έγινε σε εποχές που περισσότερος κόσμος εγκαταλείπει τη γεωργία και την κτηνοτροφία -παρά το αντίθετο. «Από μικρό παιδί με θυμάμαι ανάμεσα στις αγελάδες, το ίδιο και τα αδέρφια μου. Πρώτα να βοηθάμε τον παππού μας, ύστερα τον πατέρα μας. Ενώ είχαμε και άλλες επιλογές δεν μπορούσα να φανταστώ πως δεν θα συνεχίσω».

Μία σχέση εμπιστοσύνης από την οποία κερδίζουν όλοι

Για να υπάρξει ωστόσο αυτή η συνέχεια η φάρμα χρειαζόταν υποστήριξη και σταθερό αγοραστή για το γάλα της. Και αυτό για το καλό της οικογένειας Σεμερτζίδη αλλά και των καταναλωτών που απολαμβάνουν το «ΔΕΛΤΑ του τόπου μας» εξασφαλίζεται με μία σχέση μακροχρόνια και εμπιστοσύνης.

Η συνεργασία του Στέφανου Σεμερτζίδη με τη ΔΕΛΤΑ ξεκίνησε περίπου 20 χρόνια πριν. «Μας βοηθούν σε κάθε βήμα της εκτροφής και της παραγωγής. Είτε αυτό έχει να κάνει με την υγεία, είτε με την διατροφή των ζώων, είτε με την βελτίωση της παραγωγής του γάλακτος σε επίπεδο ποιότητας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με τους ανθρώπους της ΔΕΛΤΑ στην περιοχή γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Άρα υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και σιγουριά. Και βέβαια δεν υπήρξαν ποτέ προστριβές για οικονομικά ζητήματα, ούτε καθυστέρηση έστω μίας ημέρας και ενός ευρώ.

«Αναγνωρίζουν τη φωνή»

Ο κ. Σεμερτζίδης και τα αδέρφια του αγαπούν πολύ τα ζώα τους και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που τα φροντίζουν αλλά και από την οικειότητα που δείχνουν αυτά προς τους παραγωγούς. «Κάτι που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι πως οι αγελάδες χρησιμοποιούν την ακοή τους για να αναγνωρίσουν κάποιον» εξηγεί. Κάτι που είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και από κοντά. Ο κ. Σεμερτζίδης και η σύζυγός του βρέθηκαν στον στάβλο για να ταΐσουν τις αγελάδες. Εκείνες δεν σηκώθηκαν από τη θέση τους, συνέχισαν να κάθονται και να μηρυκάζουν το (προηγούμενο) γεύμα τους. Η σύζυγος του κ. Σεμερτζίδη τις φωνάζει να έρθουν στην ταΐστρα, αυτές παραμένουν στη θέση τους. Η φωνή του κ. Σεμερτζίδη είναι εκείνη που τις κάνει να σηκωθούν και να πλησιάσουν στις ταΐστρες. «Συμβαίνει αυτό, αν τις φωνάξει κάποιος με τον οποίον δεν έχουν εξοικειωθεί θα είναι επιφυλακτικές. Αν ακούσουν όμως τη φωνή τη δική μου ή του αδερφού μου θα πλησιάσουν».

Η 3η γενιά που θα γίνει 4η

Αυτό που κάνει τον Στέφανο Σεμερτζίδη ιδιαιτέρως χαρούμενο είναι πως η οικογενειακή φάρμα δεν έχει μόνο παρόν αλλά έχει και μέλλον, πιθανότατα ακόμα πιο ακμαίο. «Και τα δύο μου παιδιά και τα ανίψια μου έχουν δείξει από μικρή ηλικία πως τους αρέσουν τα ζώα. Βοηθούν στις διακοπές τα καλοκαίρια στη μονάδα. Μάλιστα, η κόρη μου, κάνει και σχετικές σπουδές. Αυτό θα ήταν δύσκολο να συμβεί αν δεν υπήρχε η συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την πρόοδο της μονάδας» τονίζει. Άρα μπορούμε να είμαστε αρκετά βέβαιοι πως το γάλα «ΔΕΛΤΑ του Τόπου» μας θα συνεχίζει να παράγεται (και) σε αυτή τη γωνιά της μακεδονικής γης.