Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γρεβενών Πίνδος στις γιορτές της Εξόδου του Μεσολογγίου
Δείτε φωτογραφίες από την φετινή συμμετοχή του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών “Πίνδος” στην επετειακή “‘Έξοδο”, στο Μεσολόγγι.:
Οι Μεσολογγίτες κι όλος ο Ελληνισμός τίμησε τη μνήμη των ηρώων της Εξόδου που έγινε το ξημέρωμα της Κυριακής των Βαΐων, την 10η Απριλίου του 1826. Το Μεσολόγγι άντεξε την πρώτη πολιορκία αλλά οι δυνάμεις του Ιμπραήμ μετά από 4 μήνες πολιορκίας, από το Δεκέμβρη του 1825, ανάγκασαν τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες να οδηγηθούν στην τελευταία ελπίδα, την Έξοδο. Το σχέδιο προδόθηκε, τι παράξενο, η ελληνική ιστορία στις μεγάλες της στιγμές έχει ήρωες και προδότες… Λίγοι σώθηκαν. Δυο μέρες κράτησαν οι σφαγές στο Μεσολόγγι. Από τους Τούρκους, το στρατό του Ιμπραήμ και από την Αίγυπτο και τους Αλβανούς του Μουστάμπεη. Στην πολιορκία πήραν μέρος και πολεμιστές από τη Σαμαρίνα Γρεβενών που κατέβηκαν να συνδράμουν στον αγώνα των αδερφών Μεσολογγιτών. Λίγοι σώθηκαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στη Σαμαρίνα (τραγούδι: “Παιδιά της Σαμαρίνας¨). Η πτώση του Μεσολογγίου αναθέρμανε το φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη και συνέπεσε με την άνοδο στο θρόνο του Τσάρου Νικολάου Α, το Γενάρη του 1826, που σε αντίθεση με τον αδερφό του Αλέξανδρο που τον διαδέχθηκε, κράτησε σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία και σε συνεργασία με την Αγγλία υπογράφηκε το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, τον Απρίλιο του 1826, το πρώτο διπλωματικό κείμενο που αναγνώριζε το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση. Ένα χρόνο μετά την πτώση του Μεσολογγίου, το Μάρτη του 1827, η Εθνοσυνέλευση εκλέγει τον Ι. Καποδίστρια κυβερνήτη, ακολουθεί λίγους μήνες μετά η συνθήκη του Λονδίνου τον Ιούλιο που η Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία αποφασίζουν τη χρήση βίας για την επιβολή των όρων του πρωτοκόλλου της Πετρούπολης, τον Οκτώβριο του 1827. Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Απρίλιο του 1828, η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που λήγει με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης, το Σεπτέμβριο του 1829, με την οποία δέχονται οι Τούρκοι τη δημιουργία ελληνικού κράτους. Το αίμα των αγωνιστών πότισε το δένδρο της ελευθερίας, έφερε καρπούς και έδωσε ένα διαχρονικό μήνυμα για την Ελευθερία που σήμερα κινδυνεύουμε να τη χάσουμε χάριν της ευδαιμονίας και τη στερούμε από τις μελλοντικές γενιές.
- Προηγούμενο Ξεχωριστά τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
- Επόμενο Νέο σποτ της Ελληνικής Αστυνομίας για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών, κροτίδων και πυροτεχνημάτων, ενόψει Πάσχα