O γιατρός του Steve Jobs μάς λέει πώς να ζήσουμε για πάντα
“Θεωρώ ότι μπορούμε να προλάβουμε ή να καθυστερήσουμε την εκδήλωση των περισσότερων ασθενειών μέχρι να φτάσουμε στα 90 ή τα 100 μας. Ο μεγαλύτερος εχθρός για όλους μας είναι ο καρκίνος. Μπορεί ποτέ να μην τον καταλάβουμε ή να τον θεραπεύσουμε. Αλλά μπορούμε να τον προλάβουμε”.
Αυτό είναι πάνω κάτω το κεντρικό μήνυμα της φιλοσοφίας του 49χρονου Dr. David Agus, έγκριτου καθηγητή, ερευνητή, εφευρέτη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου και νέων hi tech διαγνωστικών εργαλείων, ιδρυτή δυο health care technology εταιριών, συγγραφέα δυο best seller βιβλίων με ‘πιασάρικους’ τίτλους (The End of Illness-ένας τίτλος ιδέα του Jobs και A Short Guide to a Long Life) και προσωπικού guru -μεταξύ άλλων- των Steve Jobs, Neil Young, Dennis Hopper, Summer Redstone (ιδιοκτήτης του CBS και της Viacom), Lance Armstrong και Johnny Ramone.
Οπότε ναι, το παλικάρι είναι διάσημο και περιζήτητο με συνεχείς εμφανίσεις στην τηλεόραση, συνεργασία με τους NY Times και παρουσία σε παγκόσμια συνέδρια και TED. Παρόλαυτα συνεχίζει να είναι -κατά κοινή ομολογία- ένας εξαιρετικός επιστήμονας και ένας ακόμη τσαρλατάνος που προσπαθεί να πουλήσει βιβλία. Άλλωστε, με την τιμή που χρεώνει κάθε VIP ασθενή του, λίγα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια παραπάνω είναι το τελευταίο που χρειάζεται.
Εκείνον το μόνο που φαίνεται να τον νοιάζει είναι να περάσει το μήνυμά του στο ευρύ κοινό. Ότι δηλαδή, αν ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς (βλέπε 65) κανόνες, μπορούμε όλοι να ζήσουμε πολλά χρόνια περισσότερο και με πολύ λιγότερο καρκίνο στη ζωή μας.
Κάτι που προφανώς και δεν είναι τόσο απλό. Ή μήπως είναι;
Ας ξεκινήσουμε με αυτό που πραγματικά σας νοιάζει και μας νοιάζει, δηλαδή τους κανόνες. Όπως π.χ.
- Ξεκινήστε να πίνετε καφέ σε λογικά πλαίσια καθώς η καφείνη από φυσικές πηγές, όπως ο καφές ή το τσάι, έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία.
- Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ, μέχρι και 5 φορές την εβδομάδα, σας κάνει καλό.
- Ποτέ μην φεύγετε από το σπίτι χωρίς να έχετε φάει πρωινό.
- Αποφεύγετε τις δίαιτες αποτοξίνωσης ή αυτές που βασίζονται σε χυμούς (‘Θέλει πραγματικά το σώμα να καταναλώσει 10 καρότα μαζί; Δεν νομίζω’)
- Μην παίρνετε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής καθώς έχει αποδειχθεί ότι είτε δεν βοηθούν, είτε είναι επίκινδυνα.
- Να χαμογελάτε (‘Η πράξη και μόνο πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφίνων και σεροτονίνης στο σώμα’).
- Να γυμνάζεστε τακτικά, να κινείστε καθημερινά και να μετράτε τις επιδόσεις σας μέσα στην ημέρα με ένα tracking app (‘κάποιος που κάθεται καθημερινά 5 ώρες σε ένα γραφείο, ισοδυναμεί με το να καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα’).
- Αποφύγετε τα εγκαύματα και την έκθεση στον ήλιο (‘Ποτέ χωρίς αντιηλιακό’).
- Μην καπνίζετε.
- Να τρώτε πάνω από τρεις μερίδες από ψάρια του ψυχρού νερού (σολομός, πέστροφα, μπακαλιάρος) την εβδομάδα.
- Να κάνετε κάθε χρόνο εμβόλιο κατά της γρίπης.
- Αποφεύγετε να φοράτε ψηλοτάκουνα. Προτιμήστε άνετα παπούτσια.
- Αγοράστε ένα σκύλο καθώς έχει αποδειχθεί ότι σας βοηθά να κάνετε το σημαντικότερο πράγμα για κάθε οργανισμό, να έχετε σταθερό πρόγραμμα.
- Φροντίστε να ξυπνάτε και να τρώτε τα γευματά σας κάθε μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, την ίδια ώρα.
Καθώς επίσης και κάποιους που είναι πιο ‘αμφιλεγόμενοι’, όπως:
- Να παίρνετε μια ασπιρίνη κάθε μέρα καθώς έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο βοηθάει στην αποφυγή εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών, αλλά ότι μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου από καρκίνο.
- Να αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα με στατίνες που βοηθούν στο να μειωθεί η χοληστερίνη σας.
- Αν και ο πιο σημαντικός κανόνας και αυτός που ξεχνούν οι περισσότεροι που διαβάζουν τα βιβλία του είναι το ΄να γίνετε συνέταιροι με το γιατρό σας’ καθώς εκείνος είναι ο μόνος που μπορεί να μας πει, γνωρίζοντας το ιστορικό μας, αν όντως είναι ΟΚ να παίρνουμε στατίνες και ασπιρίνη ή αν όντως δεν χρειάζομαστε βιταμίνες.
Ουσιαστικά ο Agus, που έχει τόσο φανατικούς υποστηρικτές όσο και πολέμιους, αυτό που θέλει να κάνει είναι να συμπυκνώσει τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις διάφορες επιστημονικές έρευνες σε ένα σετ απλών και κατανοητών για τον κόσμο κανόνων. Και δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει χρόνια μέχρι ο εκάστοτε Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων να επικυρώσει τα αποτελέσματα. Ούτε φοβάται να τον κράξουν αρκεί να καταφέρει να ‘σώσει ζωές’
‘Έγραψα το βιβλίο λόγω αδυναμίας, όχι δύναμης. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να θεραπεύσω την ασθένεια στα τελευταία στάδια. Οπότε προσπάθησα να κάνω κάτι ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι υπάρχουν τρόποι να προλάβουν την εκδηλωσή της’
Σύμφωνα πάντως με ανθρώπους όπως οι –μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών- Sumner Redstone (‘Είναι ένας άνθρωπος που σκέφτεται out of the box. Με βοήθησε στη μάχη μου κατά τον καρκίνο. Αισθάνομαι καλύτερα σήμερα, στα 90 μου, από όταν ήμουν 20’), Neil Young (‘Είναι ο μηχανικός μου’) και Al Gore (Έίναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνει. Αψηφεί τις κριτικές των συναδέλφων του και φέρνει τις επιστημονικές ανακαλύψεις στην προσοχή του κοινού) ο Agus είναι ένας τολμηρός πρωτοπόρος.
Ενώ για εμάς, το κοινό, είναι πολύ πιο εύκολο να έχουμε ένα τυφλοσούρτη με κανόνες παρά να κάνουμε τον κόπο να σκεφτόμαστε από μόνοι μας.
Αυτό δηλαδή ακριβώς που ο δόκτορας θέλει να αποφύγει.
‘Υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού που θέλουν να τους λες τι να κάνουν. Δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Αν και πραγματικός στόχος μου είναι οι αναγνώστες να αρχίσουν να ρωτάνε ερωτήσεις και να αμφισβητούν όσα τους έχουν μάθει να πιστεύουν’
Στο τέλος της ημέρας τα θέματα υγείας γενικώς ή καρκίνου ειδικότερα είναι πολύ σοβαρά για να τα εμπιστευτείς στα χέρια ενός ανθρώπου ή να επιτρέψεις να επηρεαστείς από ένα βιβλίο ή ένα άρθρο σαν και αυτό. Το να ξεκινήσεις πάντως να ρωτάς ερωτήσεις τον γιατρό σου είναι κάτι εξαιρετικά θεμιτό.
Όπως είναι θεμιτό να επιτύχεις και τον έτερο στόχο του Agus, το να αντιληφθούμε δηλαδή ότι μερικές φορές οι γενικοί κανόνες δεν μας αφορούν. Ειδικά στην εποχή μας όπου τα μέσα για μια εντελώς εξειδικευμένη πρόβλεψη (βάση DNA) γίνονται όλο και προσιτά στο ευρύ κοινό και όχι προνόμιο των προνομιούχων.
‘Είναι όλα θέμα κινήτρου. Το να σου πω ότι οι καρδιακές προσβολές είναι η No1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ δεν θα έχει επίδραση στη συμπεριφορά σου. Αν όμως ήξερες ότι η πιθανότητα να έχεις εσύ συγκεκριμένα καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ζωής σου είναι 90%, τότε θα έκανες ότι μπορούσες για να την προσέξεις’
__________
- Προηγούμενο Μία ιστορία που κάνει το γύρο του κόσμου: Μωρό και σκύλος, αχώριστοι φίλοι!
- Επόμενο Ολοκληρώνεται το κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης με την προμήθεια και του εξοπλισμού. Την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας υπέγραψε ο Γιώργος Δακής