Νίκη για την Μακεδονία *Γράφει ο Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος
Ταφόπλακα στα όνειρα των αυτονομιστών…
Γράφει ο Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος
τ.Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων
Το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμόν 117/2021 απόφασή του έβαλε φρένο στην ιδεολογική διαστροφή και στα καλοπληρωμένα σχέδια εκείνων που ονειρεύονται δήθεν «μακεδονική» μειονότητα εντός Ελλάδος. Πρόκειται για τη δεύτερη ΝΙΚΗ στη δικαστική διαμάχη, που ξεκίνησε μετά από μήνυση που υπέβαλα στις 11 Μαρτίου 2018 ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), όταν φούντωσε η προπαγάνδα για κατασκευή δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ως φυσική εξέλιξη των εθνικών παραχωρήσεων της «συμφωνίας» του Κοτζιά.
Κάποιοι επιτήδειοι έσπευσαν να «ρευστοποιήσουν» την σύγχυση που προκλήθηκε από την «συμφωνία» των Πρεσπών με την παραδοχή: (α) ύπαρξης κράτους που περιέχει στο όνομά του τον όρο «Μακεδονία», (β) δήθεν «μακεδονικής» εθνότητας και (γ) δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας. Ιδρύθηκε Σωματείο στην Ηράκλεια Σερρών με την επωνυμία Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων «ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ», του οποίου το καταστατικό συγκεκαλυμμένα ανέφερε ότι είχε σκοπό να μεταλαμπαδεύσει την «ντόπια» γλώσσα και να γιορτάζει τις εθνικές εορτές των «ντόπιων» εξυμνώντας του ήρωές τους. Τον Μάρτιο του 2018 το εν λόγω Σωματείο κυκλοφόρησε (δωρεάν) περιοδική έκδοση με την επωνυμία «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ», στην οποία προπαγάνδιζε ότι η «ντόπια» (μητρική) γλώσσα των Σερρών είναι η (δήθεν) «μακεδονική» γράφοντας τα μισά κείμενα στα σλάβικα, ότι οι εθνικοί ήρωες των «ντόπιων» Σερραίων είναι οι αρχικομιτατζήδες Γκότσε Ντέλτσεφ και Γιάνε Σαντάνσκι και ότι η εθνική εορτή των «ντόπιων» Σερραίων είναι η βουλγαρική ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν στο Κρούσοβο το 1903.
Στις 9 Απριλίου του 2019 εκδικάστηκε η υπόθεση. Ως μάρτυρες υπεράσπισης του εν λόγω Σωματείου παρουσιάστηκαν κάποιοι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ υπερασπιζόμενοι την καταφανή αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας. Πρόκειται για τον κ.Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η κ.Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ.Ιωαννίδου συμμετείχε ως μέλος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνέστησε το Υπουργείο Εξωτερικών για τον έλεγχο των σχολικών βιβλίων Ελλάδας και Σκοπίων ένεκα της «συμφωνίας» του Κοτζιά.
Η κ. Ιωαννίδου προκάλεσε την δυσφορία των παρευρισκομένων στο δικαστήριο όταν ισχυρίστηκε ότι οι ντόπιοι Σερραίοι μιλούν σλαβικά εντός της πόλης των Σερρών, αλλά και σε περιοχές (όπως η Νιγρίτα) που δεν αλλοφώνησαν ποτέ. Ήταν ολοφάνερο ότι οι προαναφερθέντες ακαδημαϊκοί ήταν στρατευμένοι από τους (δήθεν) αδύναμους «ντόπιους» που δημιούργησαν το συγκεκριμένο Σωματείο. Μετά την δίκη οι αντίδικοί μας παρέθεσαν γεύμα στους καθηγητές σε ταβέρνα στην Ηράκλεια Σερρών με την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών. Ήταν φανερό ότι η κυβερνητική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει θάρρος στους ιδρυτές εκείνου του Σωματείου για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Σερρών (12 Σεπτ. 2019) ήταν πραγματικός καταπέλτης, η οποία έβαλε λουκέτο στο εν λόγω Σωματείο για λόγους διατήρησης Δημόσιας Τάξης. Έγινε σαφές ότι η μητρική γλώσσα των ντόπιων Σερραίων είναι η Ελληνική κι ότι το Σωματείο επιχείρησε να παραπλανήσει τους πολίτες που θα εμπιστεύονταν τα παιδιά τους για διδασκαλία της Μακεδονικής Παράδοσης, εννοώντας την σλαβική Παράδοση.
Έναν μήνα μετά κατατέθηκε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Η υπόθεση όμως είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στο Πανελλήνιο. Από τα 28 ιδρυτικά μέλη παραιτήθηκαν τα 10 για να μην στιγματιστούν. Ίσως είχαν παραπλανηθεί. Από τους εναπομείναντες ΜΟΝΟΝ οι τρεις άσκησαν έφεση. Οι υπόλοιποι (ανάμεσά τους ΚΑΙ ο πρόεδρος του Σωματείου) παραιτήθηκαν των αξιώσεών τους αφού με την μη άσκηση έφεσης θεωρείται ότι αποδέχθηκαν την πρωτόδικη απόφαση. Η έφεση εκδικάστηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020. Τον πρόεδρο του δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ.Καρίπογλου (που έκανε παρέμβαση υπέρ της κατάργησης του Σωματείου) προπηλάκισαν υποστηρικτές του καταργηθέντος Σωματείου. Έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης παρευρέθηκαν επίσης γνωστοί ιδιοκτήτες ΜΚΟ που προφασίζονται ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και πρωτοπαλίκαρα του «Ουράνιου Τόξου» (κόμμα που θεωρεί ότι οι Μακεδόνες καταπιέζονται από τους Έλληνες).
Η υπ’ αριθμόν 117/2021 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα των αυτονομιστών. Η έφεση απορρίφθηκε ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Μετά την παραίτηση των 10 ιδρυτικών μελών το Σωματείο δεν μπορούσε να έχει υπόσταση διότι σύμφωνα με τον Νόμο για την ίδρυσή του απαιτούνται τουλάχιστον 20 ιδρυτικά μέλη. Οι ιθύνοντες έκαναν εκ του πονηρού εγγραφή 6 μελών επιπλέον. Το Εφετείο όμως δεν παραπλανήθηκε. Στην απόφαση τονίζεται ότι τα μόλις ΤΡΙΑ ιδρυτικά μέλη που απέμειναν πιστά στους σκοπούς του καταργηθέντος Σωματείου εκπροσωπούσαν τις προσωπικές τους απόψεις. Παρόλο που το δικαστήριο δεν εξέτασε τις αιτιάσεις των κατηγορουμένων περί σλαβικής γλώσσας των «ντόπιων» κτλ η απόρριψη της έφεσης ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ με αιτιολογικό την «λειψανδρία» στο Σωματείο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο Σωματείο δεν έχει πλέον υποστηρικτές. Επιπλέον το δικαστήριο επιδίκασε στους τρεις προσφεύγοντες τα δικαστικά έξοδα της ΠΟΣΠΜ (300 ευρώ) δίνοντας έμφαση στην απορριπτική απόφαση.
Κάποιοι από τους υποστηρικτές του καταργηθέντος Σωματείου ήταν ιδιαίτερα ερειστικοί. Διαλαλούσαν ότι επεδίωκαν να καταδικαστούν από τα Ελληνικά δικαστήρια για να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να δικαιωθούν, όπως συνέβη με την Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού (αυτονομιστικός σύλλογος στην Φλώρινα την ίδρυση του οποίου αρνήθηκαν τα Ελληνικά δικαστήρια και ήρθε η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Με αυτόν τον τρόπο ονειρεύονταν ότι θα νομιμοποιούσαν την (δήθεν) «μακεδονική» μειονότητα που είχαν στην φαντασία τους. Ωστόσο με ΤΡΙΑ άτομα δεν διεκδικείται η ύπαρξη καμιάς «μειονότητας»… Αυτή η απόφαση δεν αφήνει περιθώρια για προσφυγή στον Άρειο Πάγο ούτε σε κάποιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Άραγε από πού θα έβρισκαν τα υπέρογκα ποσά που χρειάζονται για να προσφύγουν σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Η έφεση κρίθηκε ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ από το Εφετείο Θεσσαλονίκης και μαζί της σκόρπισαν τα όνειρα των καλοπληρωμένων αυτονομιστών, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα ψάξουν άλλο δρόμο για να πετύχουν τα σχέδιά τους. Το βέβαιο είναι ότι και πάλι θα μας βρουν μπροστά τους. Η αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας που επήλθε με την «συμφωνία» του Κοτζιά είναι προσωρινή. Η «συμφωνία» είναι αντισυνταγματική και στηρίχθηκε σε ανταλλάγματα (βλέπε 50 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2018). Τα στοιχεία υπάρχουν σε κατατεθειμένες δικογραφίες και αναμένουν εισαγγελική έρευνα. Όσο κι αν πασχίζουν οι πολιτικοί να την τηρήσουν πιστά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αντέξει σε βάθος χρόνου. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση!
- Προηγούμενο Συναντήσεις ΣΥΕΤΕ με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και Δικτύου της ΕΤΕ
- Επόμενο Τι θα ισχύει για εργασία και άδεια ειδικού σκοπού στο lockdown