Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Nέος γύρος «διευκολύνσεων» για νοικοκυριά-επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πλέγμα διευκολύνσεων και επιδοτήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη σκιά της νέας παραλλαγής Όμικρον, αλλά και υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης, η οποία δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και οι υψηλές πτήσεις της ανάκαμψης δημιουργούν τα περιθώρια για ελιγμούς και η κυβέρνηση, χωρίς να διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, εμφανίζεται έτοιμη να τα αξιοποιήσει.

Στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει παράταση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Ιούνιο αντί για τον Ιανουάριο, ένα εξάμηνο έξτρα για τη χρήση των πιστωτικών συμψηφισμού φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της επιδότησης παγίων δαπανών, πίστωση χρόνου τουλάχιστον ενός μήνα για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η διαμόρφωση ενός νέου πακέτου επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου μάλιστα μετά και το νέο άλμα τιμών, η αύξηση της έκπτωσης από το 15% στο 30% με «όχημα» τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ και για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, ενώ το πυροσβεστικό πακέτο επιδοτήσεων στην ενέργεια θα εκτείνεται έως το τέλος του πρώτου τριμήνου. Στο ηλεκτρικό ρεύμα σε αντιδιαστολή με τα έως τώρα ισχύοντα, πληροφορίες αναφέρουν πως επεξεργάζεται ένα πλέγμα κριτηρίων εισοδηματικών ή και κατανάλωσης το οποίο δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί.

Για τα «αμιγή» μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, το τοπίο έχει λίγο πολύ διαμορφωθεί εκτός και εάν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως:

  1. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Μετά το «κούρεμα» έως και 75% περίπου 700.000 επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν σε ορίζοντα πενταετίας και αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2022, ποσό 3,3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί τα αιτήματα της αγοράς για εξάμηνη παράταση στην έναρξη του πλάνου αποπληρωμής και η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί με τα νέα δεδομένα από τον Ιούνιο του 2022. Πρόσθετο «κούρεμα» των οφειλών δεν προκύπτει από του παρόντος αλλά ο χρόνος είναι πολύς έως το καλοκαίρι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ικανοποιήσει και το αίτημα πρόσθετων διαγραφών οφειλών.
  2. Πάγιες δαπάνες. Περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπα στα πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού φόρων και εισφορών τα οποία δεν θα έχουν αξιοποιήσει έως το τέλος του 2021. Θα έχουν έξι μήνες πρόσθετο χρόνο για να το κάνουν το 2022 παίρνοντας μια ακόμα ανάσα ρευστότητας.
  3. Αντικειμενικές Τιμές. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ επιμένουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα αποκαλυφθούν τον Ιανουάριο και στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού , συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις»… Παρ’ όλα αυτά αναμένονται διευκολύνσεις σε όσους επιχειρούν να ολοκληρώσουν τις τελευταίες εβδομάδες του έτους μεταβιβάσεις ακινήτων αξιοποιώντας τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, πριν πάρουν «φωτιά» από την 1η Ιανουαρίου. Σχεδιάζεται η παροχή δυνατότητας μεταβιβάσεων τουλάχιστον για έναν ακόμα μήνα – αν όχι παραπάνω- με τις παλιές τιμές για όσους έως το τέλος του έτους υποβάλλουν δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Στο αίτημα της αγοράς για παράταση στην έναρξη αποπληρωμής και των χρεών της πανδημίας κατά τουλάχιστον ένα εξάμηνο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Η δυνατότητα καθυστέρησης των εισπράξεων του 2022 έρχεται μετά τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη τουλάχιστον 7,5% φέτος ( 8,7% εκτιμά η Deutche Bank) με θετικές επιδράσεις και στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για επέκταση κατά 4,5% το 2022.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ