ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Νέο επικουρικό: Έφτασαν τις 15.000 οι πρώτοι ασφαλισμένοι

Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας για την πορεία του νεοσύστατου ΤΕΚΑ, καθώς ήδη, οι πρώτοι ασφαλισμένοι του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης ανέρχονται σε τουλάχιστον 15.000.

Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εκτιμά ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της αύξησης της απασχόλησης στους τομείς του τουρισμού – επισιτισμού, που κατά κανόνα απασχολούνται και νέοι εργαζόμενοι, θα υπάρξει σημαντική αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, ότι ήδη οι πρώτοι 3 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ επικουρικής ασφάλισης – ΤΕΚΑ) βρίσκονται εντός στόχου.

Να σημειωθεί ότι βάσει των αρχικών εκτιμήσεων του υπουργείου, στο ΤΕΚΑ κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα ενταχθούν περίπου 50.000 με 60.000 νέοι ασφαλισμένοι με αποτέλεσμα να μπουν στο ταμείο, περί τα 35 εκατ. ευρώ. Το 2023 αναμένεται μάλιστα, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, διότι, πέραν των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασία στο 2023, θα ενταχθούν προαιρετικά στο ΤΕΚΑ και ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών που είτε είναι τώρα ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης.

Ειδικά άλλωστε για το τρέχον έτος, εκφράζεται αισιοδοξία, ότι με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου θα υπάρξει σημαντική αύξηση των προσλήψεων νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια των νέων μελών του ΤΕΚΑ. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του άλλωστε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ταμείου, εντάσσονταν κατά μέσο όρο 4.800 νέοι ασφαλισμένοι μισθωτοί και περίπου 100 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο τέλος Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής των ΑΠΔ ΤΕΚΑ μηνός Απριλίου, μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ ΤΕΚΑ» του e-EΦΚΑ για όσες επιχειρήσεις έχουν προσλάβει νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1.1.2022 με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση. Οι εργοδότες μπορούν να ελέγξουν αν ο εργαζόμενος υπάγεται στο ΤΕΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας επιβεβαίωσης υπαγωγής ΤΕΚΑ, καθώς στη συνέχεια διενεργείται έλεγχος δηλωθέντων και καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προς το ΤΕΚΑ. Εάν οι εργοδότες δεν δηλώσουν και κυρίως δεν πληρώσουν τις εισφορές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, καθώς δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών προς το ΤΕΚΑ.

Αναλυτικά, ο νόμος για την κεφαλαιοποιητική ασφάλιση που ψηφίστηκε περιλαμβάνει τρεις βασικές πρόνοιες, προστατεύοντας τους εργαζομένους από εργοδότες οι οποίοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. Πρώτον, οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΤΕΚΑ εισπράττονται κατά προτεραιότητα. Δεύτερον, οι όποιες οφειλές προς το ΤΕΚΑ δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Για να εξασφαλίζει ο εργοδότης ασφαλιστική ενημερότητα θα πρέπει να τις καταβάλει εφάπαξ. Και τρίτον, η απόλυση εργαζομένου για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές προς το ΤΕΚΑ, είναι άκυρη. Σύμφωνα τόσο με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου όσο και με την γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόεδρο της Προσωρινά Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΚΑ Παυλίνα Καρασιώτου, οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες, καθόσον σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα οι εισφορές πρέπει να καταβάλλονται έγκαιρα για να επενδυθούν, και τα οφέλη από την επένδυσή τους να τα καρπωθούν οι ασφαλισμένοι με τη μορφή υψηλότερης σύνταξης.

Να σημειωθεί τέλος, ότι έως την Παρασκευή 27 Μαΐου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις του Προέδρου και των μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, αίτηση και βιογραφικό, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή. Η επιλογή θα γίνει από το «Συμβούλιο Επιλογής υποψηφίων» που αποτελείται από έναν υποδιοικητή της ΤτΕΕΛΛ -0,92%, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ και έναν καθηγητή ΑΕΙ που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικά άρθρα

Αγίου Κοσμά 4
ΠΩΛΕΙΤΑΙ Θ.ΖΙΑΚΑ 51
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com