ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Νέα κόλπα με τα POS: 169.993 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις

Μια παρέα, απολαμβάνει τη θάλασσα σε beach bar σε παραλία της Αττικής. Ζητούν λογαριασμό, πληρώνουν μέσω POS, ζητούν την απόδειξη αλλά έκπληκτοι ακούνε την υπάλληλο να απολογείται πως έχει «κλείσει» το τραπέζι και δεν μπορεί να εκδοθεί η απόδειξη.

Θεωρητικά, μετά τη διασύνδεση ταμειακών και POS η απόδειξη από την ταμειακή εκδίδεται αυτόματα. Μετά την ερώτηση «τι τη θέλετε την απόδειξη» και την απάντηση του καταναλωτή «τη χρειάζομαι, θα ήθελα να μου τη φέρετε», το τραπέζι «ανοίγει» ξανά και η απόδειξη εκδίδεται. Μια αυτονόητη διαδικασία, έχει γίνει αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».

Μια άλλη παρέα, απολαμβάνει το βραδινό της φαγητό, σε εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας. Ζητώντας το λογαριασμό, ο σερβιτόρος ζητά από τον πελάτη αν γίνεται να γίνουν δύο διαφορετικές πληρωμές σε δύο διαφορετικά POS, κάθε μία για το ήμισυ του λογαριασμού, άγνωστο γιατί… Ο πελάτης πληρώνει πράγματι σε δύο διαφορετικά μηχανάκια, παίρνει την απόδειξη και φεύγει.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, πραγματικά περιστατικά από διηγήσεις φίλων, ακολούθησαν καταγγελίες στην ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας appodixi. Είναι αρμοδιότητα των ελεγκτών τώρα να διαπιστωθεί εάν αυτές οι αποδείξεις ήταν «πέτσινες» ή κανονικές όπως και άλλες 169.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις και μη διαβίβαση στοιχείων που έχουν καταγραφεί στην ειδική εφαρμογή. Από αυτές 77.534 είναι επώνυμες και οι 92.459 ανώνυμες.

Ψάχνοντας για… νέα κόλπα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τέτοια εποχή, οι μηχανές της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους έκδοσης αποδείξεων και διαβίβασης στοιχείων δουλεύουν στο φουλ. Φέτος, μετά τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS οι ελεγκτές είναι επιφορτισμένοι με μια ακόμα «αβαρία»: να ανακαλύψουν τα νέα κόλπα φοροδιαφυγής στην αγορά.

Κάθε φορά που αλλάζει ένας νόμος ή καθιερώνεται μια νέα διαδικασία για να κλείσουν πόρτες και παράθυρα φοροδιαφυγής, η αγορά και οι επιτήδειοι φοροφυγάδες που συνεχίζουν να ανθούν στους κόλπους της, βρίσκουν τρόπο για να παρακάμψουν το σύστημα. Στο παρελθόν ήταν λογισμικά που έσβηναν αποδείξεις, ταμειακές μηχανές στον αέρα που απλά τύπωναν χαρτάκια χωρίς καμία πρακτική φορολογική σημασία , POS εξωτερικού από τα οποία πέρναγαν οι εισπράξεις χωρίς να εμφανίζονται ποτέ στα μάτια της εφορίας

Τα πρόστιμα

Φέτος οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην έκδοση αποδείξεων, στη διαβίβαση των στοιχείων αλλά και στην τήρηση της υποχρέωσης διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS. H περίοδος χάριτος για όσους δεν έχουν συνδέσει τα μηχανάκια με τις ταμειακές έχει τελειώσει και η ΑΑΔΕ αρχίζει να «ράβει κοστούμια».

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσους δεν έχουν διασυνδέσει ταμειακές και POS εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

 

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ