email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΤΑΞΙ
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5

Grevenamedia @facebook

Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

” Μένουμε Σπίτι – Μαγειρεύουμε Σπιτικά ” του μάγειρα Μάκη Λιοσάτου

Αφού ” Μένουμε Σπίτι ” πρέπει και να μαγειρεύουμε σπιτικά . Και μπορούμε να το διασκεδάσουμε , βάζοντας σε αυτή τη διαδικασία και τα μικρά  παιδιά μας . Υπάρχουν πολλές μαγειρικές  διαδικασίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και να το χαρούν  πολύ , όπως το πλάσιμο , το γέμισμα , το αλεύρωμα και πολλά άλλα . Ξεκινάμε  σήμερα φτιάχνοντας αγαπημένα , σπιτικά , κλασικά , εύκολα και απλά  ” Γιουβαρλάκια ” ή όπως τα έλεγε μικρός ο γιος μου  ” Γιουβουρλάκια ”  . Πάμε λοιπόν :

ΥΛΙΚΑ ( για 4 άτομα ) :

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά , 200 γρ. ρύζι νυχάκι ( πάντως όχι Καρολίνα ) ,  , λίγη φρέσκια ξερή ρίγανη ,  λίγη αποξηραμένη Λουίζα , ένα μικρό ποτηράκι λάδι , αλάτι ακατέργαστο ( χοντρό ) , χυμό ενός λεμονιού , χυμό ενός  μικρού πορτοκαλιού , λίγο πιπέρι , 1 μικρή κανάτα ζωμό κότας ( κανονικό όχι σκόνες κ.λ.π. ) , λίγη φρυγανιά .

Για το αυγολέμονο :

3 αυγά μεγάλα βιολογικά , χυμό ενός μεγάλου λεμονιού , αλάτι ,  λίγη ζάχαρη .

 

Εκτέλεση :

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό . Παράλληλα αρχίζουμε μαζί με το παιδί μας το πλάσιμο των γιουβαρλακίων . Σε ένα ευρύχωρο μπώλ βάζουμε τον κιμά , λίγο απ’το ρύζι ( για να μη φουσκώσει μέσα στα γιουβαρλάκια ) , λίγο απ’το λεμόνι , το μισό λάδι , λίγο αλάτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά πλην της λουίζας και φυσικά του ζωμού κότας .

Πλάθουμε με χαρά τον κιμά , ρίχνοντας και μικρές μπουνίτσες στο μείγμα για να δέσει , άλλα και για εκτόνωση απ’την κλεισούρα .

Αφού φτιάξουμε ένα ωραίο δεμένο μυρωδάτο μείγμα , αρχίζουμε να πλάθουμε όλοι μαζί γιουβαρλάκια μιλώντας , γελώντας άλλα και τραγουδώντας .

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τα βράζουμε για τουλάχιστον μία ώρα . Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε . Μετά ρίχνουμε  το λάδι , τη λουίζα , λίγο αλάτι , τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού  και το ζωμό κότας . Βράζουμε για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να γίνουν . Αφαιρούμε τα Γιουβαρλάκια και προσθέτουμε το ρύζι , βράζοντας το αναλόγως μέχρι να γίνει . Αφαιρούμε τη κατσαρόλα  από τη φωτιά και ξεκινάμε το αυγολέμονο .

Ρίχνουμε τα αυγά , το λεμόνι , λίγο αλάτι και μια σταλιά ζάχαρη και αφήνουμε το παιδί μας να τα ανακατέψει , να το χαρεί .

Μετά ακολουθούμε την εξής διαδικασία .

Παίρνουμε σιγά σιγά και λίγο λίγο , από τη σούπα μας και τη ρίχνουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς . Αν μπορούμε με το ανακάτεμα φτιάχνουμε μια δύνη . Αυτό που θέλουμε είναι να μην πάρουν βράση τα αυγά από τη ζεστή σούπα που ρίχνουμε και μας κόψουν . Σιγά Σιγά , κορδόνι – κορδόνι που λέμε , μέχρι το αυγολέμονο σχεδόν να διπλασιαστεί . Στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία ρίχνοντας σιγά σιγά το αυγολέμονο μέσα στη σούπα . Ξαναβάζουμε και τα γιουβαρλάκια και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε .

Ξέρω ότι φαίνεται λίγο πολύπλοκο άλλα αν ακολουθήσετε ακριβώς τα βήματα και τις οδηγίες , θα σας φανεί σχετικά απλό . Και τα παιδιά σας θα λατρέψουν σίγουρα τη διαδικασία .

Tip : H μαγειρική είναι θέμα ισορροπιών και τα γιουβαρλάκια – αυγολέμονο βασίζονται ακριβώς σε αυτές τις ισορροπίες . Μόνοι σας θα βρείτε ακριβώς τις δοσολογίες που σας ταιριάζουν για να πετύχετε τη γεύση που σας αρέσει .

Θα συνεχίσουμε τη στήλη με πιο απλές και λιτές συνταγές .

Με αγάπη και τιμή :

Λιοσάτος Δ. Θωμάς

Καθηγητής Μαγειρικής του ΙΕΚ Γρεβενών .

 

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ζητείται για εργασία
ΔΥΑΡΙ
ΤΑΞΙ
Γκαρσονιέρα
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Ιδιαίτερα μαθήματα
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ