” Μένουμε Σπίτι – Μαγειρεύουμε Σπιτικά ” του μάγειρα Μάκη Λιοσάτου
Αφού ” Μένουμε Σπίτι ” πρέπει και να μαγειρεύουμε σπιτικά . Και μπορούμε να το διασκεδάσουμε , βάζοντας σε αυτή τη διαδικασία και τα μικρά παιδιά μας . Υπάρχουν πολλές μαγειρικές διαδικασίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και να το χαρούν πολύ , όπως το πλάσιμο , το γέμισμα , το αλεύρωμα και πολλά άλλα . Ξεκινάμε σήμερα φτιάχνοντας αγαπημένα , σπιτικά , κλασικά , εύκολα και απλά ” Γιουβαρλάκια ” ή όπως τα έλεγε μικρός ο γιος μου ” Γιουβουρλάκια ” . Πάμε λοιπόν :
ΥΛΙΚΑ ( για 4 άτομα ) :
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά , 200 γρ. ρύζι νυχάκι ( πάντως όχι Καρολίνα ) , , λίγη φρέσκια ξερή ρίγανη , λίγη αποξηραμένη Λουίζα , ένα μικρό ποτηράκι λάδι , αλάτι ακατέργαστο ( χοντρό ) , χυμό ενός λεμονιού , χυμό ενός μικρού πορτοκαλιού , λίγο πιπέρι , 1 μικρή κανάτα ζωμό κότας ( κανονικό όχι σκόνες κ.λ.π. ) , λίγη φρυγανιά .
Για το αυγολέμονο :
3 αυγά μεγάλα βιολογικά , χυμό ενός μεγάλου λεμονιού , αλάτι , λίγη ζάχαρη .
Εκτέλεση :
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό . Παράλληλα αρχίζουμε μαζί με το παιδί μας το πλάσιμο των γιουβαρλακίων . Σε ένα ευρύχωρο μπώλ βάζουμε τον κιμά , λίγο απ’το ρύζι ( για να μη φουσκώσει μέσα στα γιουβαρλάκια ) , λίγο απ’το λεμόνι , το μισό λάδι , λίγο αλάτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά πλην της λουίζας και φυσικά του ζωμού κότας .
Πλάθουμε με χαρά τον κιμά , ρίχνοντας και μικρές μπουνίτσες στο μείγμα για να δέσει , άλλα και για εκτόνωση απ’την κλεισούρα .
Αφού φτιάξουμε ένα ωραίο δεμένο μυρωδάτο μείγμα , αρχίζουμε να πλάθουμε όλοι μαζί γιουβαρλάκια μιλώντας , γελώντας άλλα και τραγουδώντας .
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα και τα βράζουμε για τουλάχιστον μία ώρα . Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε . Μετά ρίχνουμε το λάδι , τη λουίζα , λίγο αλάτι , τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ζωμό κότας . Βράζουμε για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να γίνουν . Αφαιρούμε τα Γιουβαρλάκια και προσθέτουμε το ρύζι , βράζοντας το αναλόγως μέχρι να γίνει . Αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεκινάμε το αυγολέμονο .
Ρίχνουμε τα αυγά , το λεμόνι , λίγο αλάτι και μια σταλιά ζάχαρη και αφήνουμε το παιδί μας να τα ανακατέψει , να το χαρεί .
Μετά ακολουθούμε την εξής διαδικασία .
Παίρνουμε σιγά σιγά και λίγο λίγο , από τη σούπα μας και τη ρίχνουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς . Αν μπορούμε με το ανακάτεμα φτιάχνουμε μια δύνη . Αυτό που θέλουμε είναι να μην πάρουν βράση τα αυγά από τη ζεστή σούπα που ρίχνουμε και μας κόψουν . Σιγά Σιγά , κορδόνι – κορδόνι που λέμε , μέχρι το αυγολέμονο σχεδόν να διπλασιαστεί . Στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία ρίχνοντας σιγά σιγά το αυγολέμονο μέσα στη σούπα . Ξαναβάζουμε και τα γιουβαρλάκια και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε .
Ξέρω ότι φαίνεται λίγο πολύπλοκο άλλα αν ακολουθήσετε ακριβώς τα βήματα και τις οδηγίες , θα σας φανεί σχετικά απλό . Και τα παιδιά σας θα λατρέψουν σίγουρα τη διαδικασία .
Tip : H μαγειρική είναι θέμα ισορροπιών και τα γιουβαρλάκια – αυγολέμονο βασίζονται ακριβώς σε αυτές τις ισορροπίες . Μόνοι σας θα βρείτε ακριβώς τις δοσολογίες που σας ταιριάζουν για να πετύχετε τη γεύση που σας αρέσει .
Θα συνεχίσουμε τη στήλη με πιο απλές και λιτές συνταγές .
Με αγάπη και τιμή :
Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Καθηγητής Μαγειρικής του ΙΕΚ Γρεβενών .
- Προηγούμενο Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
- Επόμενο Ευχαριστήρια επιστολή από το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών