POTIKA MYRTO

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Grevenamedia @facebook

ΔΕΗ banner myenergycoach
Loco delivery
ΓΡΙΔΑΣ
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

SPONSORS

Μέλι: Εισάγονται παρτίδες ύποπτες για πιθανή νόθευση

Επιζήμια η νόθευση του μελιού με σάκχαρα

Ύποπτο για νόθευση είναι ένα σημαντικό μέρος του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ, το οποίο δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της σχετικής οδηγίας για το μέλι. Το ποσοστό των ύποπτων δειγμάτων ανέρχεται στο 46%, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με εκείνο της περιόδου 2015-17.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Από τις κυψέλες» για την αξιολόγηση  της συχνότητας στην αγορά μελιού νοθευμένου με σάκχαρα.

Ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός ύποπτων φορτίων προερχόταν από την Κίνα (66 από τα 89), μολονότι το μέλι με προέλευση την Τουρκία (14 από τα 15) είχε το υψηλότερο σχετικό ποσοστό ύποπτων δειγμάτων. Από τα 320 δείγματα που ελήφθησαν, 147 (46 %) ήταν ύποπτα μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της οδηγίας της ΕΕ για το μέλι, διότι εντοπίστηκε τουλάχιστον ένας δείκτης εξωγενών πηγών ζάχαρης.

Η νόθευση του μελιού με σάκχαρα είναι επιζήμια για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ και αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις και για τη φήμη του μελιού.

Οι οργανώσεις παραγωγών καθώς και οι ενώσεις προστασίας των καταναλωτών έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πιθανή νόθευση του μελιού.

Τα πορίσματα

Η συντονισμένη δράση επιβεβαίωσε την αρχική υπόθεση ότι σημαντικό μέρος του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ είναι ύποπτο ότι δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της «Οδηγίας για το μέλι» (46% με βάση 320 δείγματα).

Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό που σημειώθηκε το 2015-17 (14%). Ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός ύποπτων αποστολών προερχόταν από την Κίνα (74%), αν και το μέλι καταγωγής Τουρκίας είχε το υψηλότερο σχετικό ποσοστό ύποπτων δειγμάτων (93%). Το μέλι που εισάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ακόμη υψηλότερο ποσοστό υποψίας (100%), πιθανότατα το αποτέλεσμα του μελιού που παράγεται σε άλλες χώρες και αναμειγνύεται περαιτέρω στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την επανεξαγωγή του στην ΕΕ.

Περισσότεροι από τους μισούς (57%) των επιχειρηματιών είχαν εξάγει αποστολές μελιού ύποπτες ότι ήταν νοθευμένες με ξένα σάκχαρα και πάνω από το 60% (66), των χειριστών εισήγαγαν τουλάχιστον μία ύποπτη παρτίδα.

Οι κυρώσεις

Μέχρι σήμερα, 44 φορείς της ΕΕ έχουν ερευνηθεί και σε επτά έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Οι εγκληματολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη και την OLAF με βάση επιτόπια επιθεώρηση, δειγματοληψία και ενδελεχή εξέταση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αρχείων τηλεφώνου κατέδειξαν συνενοχή μεταξύ εξαγωγέων και εισαγωγέων και τις ακόλουθες κακοτεχνίες:

  • χρήση σιροπιών ζάχαρης για τη νόθευση του μελιού και τη μείωση της τιμής του, τόσο σε χώρες εκτός ΕΕ όσο και στην επικράτεια της ΕΕ
  • ανάλυση σε διαπιστευμένα εργαστήρια για την προσαρμογή των μιγμάτων μελιού/ζάχαρης για να αποφευχθεί η πιθανή ανίχνευση από πελάτες και επίσημες αρχές πριν από εργασίες εισαγωγής
  • χρήση πρόσθετων και χρωστικών για την αλλοίωση της πραγματικής βοτανικής πηγής μελιού
  • συγκάλυψη της πραγματικής γεωγραφικής προέλευσης του μελιού με τη σφυρηλάτηση πληροφοριών ιχνηλασιμότητας και με την αφαίρεση της γύρης.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει ισχυρή υποψία ότι μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από τρίτες χώρες δεν ανιχνεύεται στην αγορά της ΕΕ.

 

Σχετικά άρθρα

ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
Υπουργείο περιβάλλοντος
cars
Ζητείται από τεχνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών
Ζητείται καμαριέρα
ζητείται υπάλληλος-agro grevena
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Eνοικιάζεται διαμέρισμα διαμπερές. ανακαινισμένο, 110 τ.μ.
Πωλούνται δυο διαμερίσματα
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
123 τμ
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com